Грип та ГРВІ: епідситуація дещо стабілізувалася

09 Лютого 2016 5:34 Поділитися
МОЗ продовжує оперативно інформувати громадськість про особливості епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних захворювань (ГРВІ) в Україні. Черговий брифінг відбувся 9 лютого в Українському кризовому медіа-центрі за участю Світлани Осташко, директора Департаменту громадського здоров’я МОЗ України, та Любові Некрасової, керівника Державного закладу «Український центр із контролю та моніторингу захворювань МОЗ України».

Як повідомила Світлана Осташко, за оперативними даними Центру грипу та ГРВІ Державного закладу «Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України», з початку епідемічного сезону (28.09.2015 р.) і станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 3,5 млн хворих на грип та ГРВІ. Таким чином, перехворіли 8,9% населення. Захворюваність в епідсезон 2015–2016 рр. на 46,1% вища порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Із загальної кількості захворілих 61,5% становлять діти віком до 17 років. Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ відмічається серед населення Київської обл. та Києва, де перехворіли відповідно 15 та 12,6% населення. Всього по Україні з початку епідемічного сезону госпіталізовано з попередніми діагнозами «грип» та «гостра респіраторна вірусна інфекція» 145 тис. осіб (4,2% захворілих), з них до 65,9% становлять діти віком до 17 років.

Протягом 5-го тижня 2016 р. в 15 областях показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічний поріг, із них в 4 — більше ніж на 50%. В інших регіонах країни цей поріг знаходиться в межах від нульового в Полтавській до –49,0% в Харківській областях.

Прим. ред.: зазначимо, що попереднього тижня епідемічний поріг було перевищено у 19 областях та Києві (в 11 областях більше ніж на 50%). Таким чином, ситуація із захворюваністю дещо покращилася.

З початку епідемічного сезону, за оперативними даними, зареєстровано 246 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу, з них 3 дітей віком до 17 років. Найбільша кількість летальних випадків в Одеській обл. — 40, Києві — 29, Харківській — 15, Черкаській, Рівненській областях — по 14. За медичною допомогою своєчасно звернулися лише третя частина померлих. Проведений аналіз показав, що всі вони не мали щеплень проти грипу.

З початку епідемічного сезону, за оперативними даними, вакциновано проти грипу 125 665 осіб, що становить 0,32% від загальної кількості населення, з них діти віком до 17 років — 21%. Вакцинація здійснювалася в основному за рахунок місцевих бюджетів. С. Осташко повідомила, що наразі МОЗ України проводить перемовини з виробником вакцин проти грипу. За їх результатами очікується, що Україна отримає 500 тис. доз вакцини у якості гуманітарної допомоги для щеплення осіб із груп ризику.

Вона також зазначила, що з початку лютого 2016 р. в МОЗ України розпочала роботу гаряча лінія «АНТИ ГРИП» за номером 0-800-801-333.

Зокрема, для консультування залучено фахівців профільних кафедр Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця (кафедри: сімейної медицини, інфекційних хвороб, внутрішніх хвороб, педіатрії, дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології, загальної практики (сімейної медицини)) та Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, профільних спеціалістів Державного закладу «Республіканська клінічна лікарня МОЗ України», Державної санітарно-епідеміологічної служби України (в тому числі Київських обласного та міського лабораторних центрів), центри первинної медично-санітарної допомоги м. Київ.

Відповідно до затвердженого графіку щодня, окрім вихідних, фахівці консультують з ключових питань профілактики грипу та ГРВІ, надають рекомендації стосовно звернення за медичною допомогою, вакцинації проти грипу тощо.

У Міністерстві продовжує працювати оперативний штаб з питань реагування на ситуацію щодо ускладнення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ, створений наказом МОЗ України від 20.01.2016 р. № 5-Адм.

Станом на 8 лютого 2016 р. в окремих регіо­нах введено обмежувальні протиепідемічні заходи або припинено навчання майже у 4 тис. дитячих навчальних, загальноосвітніх та позашкільних закладах (зазначимо, що тиждень тому їх кількість становила більше 10 тис.).

Завершуючи виступ, С. Осташко звернулася до громадян з проханням дотримуватися заходів профілактики — уникати скупчень людей, повноцінно харчуватися та відпочивати, часто мити руки з милом, а при появі перших симптомів грипу — звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Любов Некрасова проінформувала присутніх щодо ситуації із захворюваністю на грип в Європейському регіоні ВООЗ. Так, 41 країна повідомила про зростання активності грипу, але тільки в 6 країнах виявлено середній рівень активності епідемічного процесу. Наразі високий рівень активності зафіксовано в Фінляндії, Україні та Російській Федерації. Тяжкий перебіг респіраторних інфекцій переважно викликає (в 90% випадків) вірус грипу типу А(Н1N1).

Повертаючись до поточного епідемічного сезону в Україні, фахівець підкреслила, що він має суттєві відмінності від сезону 2009–2010 рр., коли захворіло майже 8 млн українців (5,7% населення) та померло від грипу та ускладнень 1138 осіб (у тому числі 83 вагітних).

У нинішньому сезоні підвищення захворюваності зафіксовано в останні 2 тижні минулого року, пік захворюваності припав на 3–4-й тиждень 2016 р., коли і було оголошено епідемію.

Що стосується летальних випадків в Україні, то в 1-й тиждень року померло 19 осіб, в 2-й — 48 осіб, 3-й — 70 осіб, 4-й — 68 осіб, 5-й — 17 осіб. У 84% матеріалів, отриманих від померлих, виділено грип типу А(Н1N1).

Л. Некрасова зазначила, що особливістю цього епідемічного сезону є те, що стали більше хворіти дорослі, адже раніше переважну частку захворілих становили діти.

Інформуючи про вікові категорії серед летальних випадків, Л. Некрасова повідомила, що 199 осіб померли у віці 30–64 років; 3 — у віці 18–29 років, 41 особа — у віці 65 років і старше.

Аналіз належності до груп ризику свідчить, що у 11% померлих виявлено ожиріння; 16% — цукровий діабет; 14% — серцево-судинну патологію, 24% — метаболічний синдром; 10% — артеріальну гіпертензію, 7% — нервову патологію; 6% — легеневу патологію.

«Нас дуже хвилює, що у 40% померлих не виявлено супутніх патологій. Це потребує додаткових досліджень та може свідчити про надзвичайну агресивність вірусу грипу», — додала фахівець. Також зареєстровано летальні випадки в одній родині. Так, у Чернівцях від грипу з різницею в добу померли чоловік та дружина, в Донецькій обл. — батько та донька.

Підбиваючи підсумки, вона зазначила, що епідемічна ситуація на сьогодні має тенденцію до стабілізації: «Сподіваємося, що наступного тижня вона буде зменшуватись. Крім того, поки що зарано говорити про другу хвилю підвищення захворюваності».

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті