Набув чинності Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»

10 Лютого 2016 12:23 Поділитися

Набув чинності Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»10 лютого набув чинності Закон України від 15.01.2015 р. № 124-VIII «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (далі — закон № 124), який містить положення щодо особливостей розробки та прийняття Технічних регламентів та процедур оцінки відповідності, повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері технічного регулювання, вимог до Технічних регламентів та органів з оцінки відповідності та ін. Також у зв’язку з прийняттям закону № 124 втратив чинність Закон України від 01.12.2005 р. № 3164-IV «Про технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» (далі — закон № 3164). Закон № 124 на відміну від останнього містить розширений понятійний апарат, який, зокрема, включає такі поняття, як: гармонізований європейський стандарт, декларування відповідності, об’єкт оцінки відповідності, сертифікація та ін.

Законом № 124 змінено і повноваження органів виконавчої влади у сфері технічного регулювання. Зокрема, до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері технічного регулювання, належать:

  • призначення за пропозиціями відповідних центральних органів виконавчої влади органів з оцінки відповідності (у тому числі визнані незалежні організації) для виконання ними як третіми сторонами певних завдань з оцінки відповідності згідно з технічними регламентами, якими передбачено застосування процедур оцінки відповідності із залученням призначених органів чи визнаних незалежних організацій;
  • формування та ведення бази даних про технічні регламенти і реєстру призначених органів і визнаних незалежних організацій;
  • організація проведення відповідними центральними органами виконавчої влади оцінювання органів з оцінки відповідності, які претендують на призначення (далі — претендент на призначення), стосовно їх відповідності вимогам до призначених органів чи визнаних незалежних організацій (далі — оцінювання претендентів на призначення) та ін.

Стосовно вимог до Технічних регламентів законом № 124, зокрема, передбачено, що якщо технічний регламент розробляється на основі акта законодавства Європейського Союзу, зміст, форма та структура такого технічного регламенту мають максимально повно й точно відповідати змісту, формі та структурі відповідного акта законодавства Європейського Союзу з урахуванням можливості врегулювання конкретних суспільних відносин нормами актів законодавства України.

Крім того, встановлено й вимоги до органів з оцінки відповідності, зокрема, вони повинні відповідати таким вимогам:

  • бути юридичними особами — резидентами України незалежно від форми власності;
  • мати досвід виконання робіт з оцінки відповідності продукції протягом останніх 3 років;
  • мати власні акредитовані випробувальні лабораторії для проведення принайм­ні деяких видів випробувань продукції в межах сфери призначення та укласти угоди з іншими акредитованими випробувальними лабораторіями для проведення видів випробувань продукції в межах сфери призначення, які не проводяться їх власними лабораторіями;
  • укласти договір обов’язкового страхування професійної відповідальності за шкоду, яку може бути заподіяно третім особам.

Законом № 124 передбачено, що центральний орган виконавчої влади у сфері технічного регулювання протягом 3 років з дня набрання чинності цим Законом має переглянути рішення про призначення органів з оцінки відповідності на предмет їх відповідності встановленим вимогам та у разі виявлення невідповідності вжити заходів щодо приведення їх діяльності у відповідність із зазначеними вимогами або обмеження сфери призначення, тимчасового припинення дії чи анулювання рішень про призначення.

Також законом визнано таким, що втратив чинність, Закон України «Про підтвердження відповідності».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті