Громадські слухання щодо проблем у фармацевтичній галузі

27 лютого у приміщенні Держкомпідприємництва відбулися громадські слухання, присвячені обговоренню проблемних питань у фармацевтичній сфері, у яких взяли участь голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я України Юрій Константінов, директор Департаменту цінової політики Міністерства економіки України Олександр Савицький, представники вітчизняних та зарубіжних фармацевтичних виробників, дистриб’юторів, аптечних мереж, фармацевтична спільнота.

Основними питаннями, які обговорювалися, були проект наказу про затвердження Ліцензійних умов господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами та ціноутворення у фармацевтичній сфері та розгляд проекту постанови КМУ «Про регулювання цін на основні лікарські засоби та вироби медичного призначення».

Відкриваючи слухання, Олександра Кужель відзначила, що ситуація, яка склалася у фармацевтичній галузі, повторює події, що відбувалися в інших галузях економіки, коли влада намагалася приймати рішення без урахування думки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на відповідному ринку.

Вона наголосила, що невід’ємним правом Кабінету Міністрів є створення центральних органів виконавчої влади, тому відповідно до постанов уряду та ухвали Конституційного Суду України Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів (Держлікінспекція) є легітимним органом, вона буде виконувати покладені на неї функції відповідно до Положення, і на питанні щодо її існування ставиться крапка. Завдання фармацевтичної громади та Держкомпідприємництва — домогтися прозорих умов функціонування цього органу, а саме ліцензійних умов та правил перевірки їх дотримання, в яких жоден пункт не можна буде тлумачити по-різному. Поки нові Ліцензійні умови та правила перевірки їх дотримання не будуть затверджені як нормативні акти, Держлікінспекція має право використовувати в своїй роботі чинні на сьогодні документи.

Після жвавого обговорення змін до Ліцензійних умов, під час якого, зокрема, було вирішено вилучити з них поняття паспорта аптечного закладу та отруйних лікарських засобів, учасники слухань перейшли до питання ціноутворення. До уваги присутніх було представлено два проекти постанови Уряду: «Деякі питання ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення»? та «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955». О. Кужель оцінила роботу Міністерства економіки України з підготовки проектів постанов щодо регулювання цін на лікарські засоби як незадовільну.

Був визначений граничний термін, до якого Міністерство економіки має подати проект постанови, узгоджений з операторами ринку, — 3 березня 2008 р. Також було зазначено, що таку постанову є сенс приймати тільки в пакеті з переліком лікарських засобів та виробів медичного призначення, ціни на які будуть регулюватися. Тому необхідно до 2 березня підготувати та оприлюднити на сайті МОЗ України остаточний проект відповідного документа. Крім того, було запропоновано надати можливість органам місцевого самоврядування змінювати цей перелік відповідно до потреб конкретного регіону та додати в постанову пункт, в якому вказати, що регулювання цін не стосується вітчизняних лікарських засобів, ціна яких не перевищує 15 грн. Проект постанови разом з переліком планується розглянути на засіданні уряду, яке відбудеться 4 березня.

Більш докладно про громадські слухання читайте в найближчих номерах «Щотижневика АПТЕКА» та на сайті www.apteka.ua.

Олександр Устінов,
фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті