Закупівля ліків для онкохворих: МОЗ та Crown Agents провели публічні консультації

Протягом останнього тижня ЗМІ поширюють інформацію щодо некоректного відбору препаратів, які будуть закуплені для онкохворих українців британським агентством Crown Agents. Зокрема, численні питання з боку ряду фахових експертів та представників громадських організацій виникли стосовно препаратів виробництва компанії «Venus Remedies». Зазначимо, що МОЗ України та Crown Agents підписали договір на закупівлю ліків для дитячої та дорослої онкології та онкогематології на суму понад 750 млн грн. ще у листопаді 2015 р., а тендер було закрито 21 грудня 2015 р. Проте досі договори не укладені.

15 березня 2016 р. в МОЗ України відбулися публічні консультації щодо переліку ліків для онкохворих, які закуповуватимуться за кошти державного бюджету, за участю Ігоря Перегінця, заступника міністра охорони здоров’я України, представників міжнародної закупівельної організації Crown Agents, громадських організацій, а також експертів.

Ігор Перегінець проінформував присутніх, що перелік лікарських засобів (які були визначені Crown Agents для закупівлі) на прохання профільних організацій було переглянуто. Метою нинішньої зустрічі стало визначення оптимального складу нового переліку, до якого, як було підкреслено, включено лише зареєстровані в Україні ліки.

Заступник міністра нагадав, що перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод (договорів) щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2015 р., затверджено постановою КМУ від 08.10.2015 р. № 787. Номенклатура формувалася прозоро та відкрито, до обговорення могли долучитися всі бажаючі.

Наразі до МОЗ поступило зауваження щодо нового переліку ліків для онко­хворих від Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам із хронічними лімфопроліферативними захворюваннями», в якому висловлено занепокоєння щодо ряду препаратів з переліку, які ніколи не застосовували лікарі України.

87855

Під час обговорення представники пацієнтських організацій нагадали, що недавно МОЗ пообіцяло проаналізувати інформацію стосовно лікарських засобів для онкохворих, зокрема, досвіду їх застосування, та на її підставі прийняти остаточне рішення. Цим питанням мав займатися Державний експертний центр МОЗ України (ДЕЦ). Проте, за словами І. Перегінця, такий аналіз ще неготовий. Зокрема, вивчаються дані щодо розвитку побічних реакцій або випадків відсутності ефективності, співвідношення ризик-користь (профіль безпеки препарату).

Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської благодійної організації «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів», наголосив, що опиратися тільки на наявність або відсутність побічних реакцій не можна, адже тільки незначна частина лікарів повідомляють про них. Крім того, постає питання, що робити з препаратами, які раніше не використовувалися в Україні та, відповідно, побічні реакції при застосуванні яких просто не могли бути виявлені. На думку експерта, в майбутньому при включенні препаратів в перелік до закупівлі обов’язковим має бути дослідження його терапевтичної еквівалентності.

Його думку підтримав Сергій Клименко, головний позаштатний гематолог МОЗ України, який зазначив, що факти побічних реакцій та відсутності ефективності в Україні фіксуються недостатньо. У той же час відсутність досвіду застосування в Україні декількох запропонованих препаратів також слід взяти до уваги через сумніви в ефективності та прозорості процедури їх реєстрації.

Крім того, пацієнтські організації висунули ще декілька зауважень. Так, препарати Гемцитабін 200 мг (виробник — Hetero) та Гемцитабін 1000 мг (виробник — Venus Remedies) будуть закуплені у двох різних виробників. Використати їх для досягнення необхідного дозування буде неможливо, адже не можна змішувати ліки різних виробників. Існує питання і щодо Доцетакселу, який Crown Agents пропонує закупати не в дозуванні 140 мг, як було зазначено в технічному завданні, а 120+20 мг (виробник — Venus Remedies). Це ускладнить роботу медичного персоналу та може призвести до нераціонального застосування лікарського засобу.

Через необхідність додаткового вивчення препаратів, щодо яких виникли застереження, сьогодні пацієнти з онкологічними захворюваннями ризикують взагалі залишитися без лікування. Тому за іншими позиціями пацієнтські організації запропонували Міністерству якнайшвидше укласти договори та завезти ліки в регіони.

В. Сердюк також зазначив, що при визначенні препаратів Crown Agents повинно було враховувати не тільки найнижчу ціну, а в першу чергу строки постачання препаратів. Але чи пішло агентство таким шляхом? Експерт попросив Crown Agents пояснити механізм визначення переможців тендерів.

Присутні прийняли рішення рекомендувати МОЗ погодити до закупівлі запропонований перелік за винятком лікарських засобів виробництва Venus Remedies. Вони будуть додатково проаналізовані експертами ДЕЦ стосовно питань фармаконагляду та профілю безпеки. До компанії-виробника буде надіслано запит щодо надання інформації про досвід застосування в країнах Європи, а у разі необхідності буде проведено лабораторний контроль якості цих ліків в акредитованих лабораторіях. Скільки часу займе такий аналіз, наразі невідомо.

За тими позиціями, які були схвалені під час зустрічі, вже невдовзі будуть укладені договори. Інформацію про кожний контракт можна буде отримати на сайтах Crown Agents та МОЗ.

Крістін Джексон, старший консультант британського закупівельного агентства Crown Agents, наголосила, що у разі укладення договорів деякі препарати, які є на складах, можуть бути поставлені вже через 10–15 діб, а ті, що відсутні, — протягом 6 міс.

У 2016 р. всі закупівлі будуть проводити міжнародні організації. Вони розпочнуться одразу ж після погодження номенклатури. Нагадаємо, що МОЗ України запрошувало фахівців, представників професійних асоціацій, пацієнтських та громадських організацій надати свої пропозиції до проектів номенклатур на 2016 р. за встановленою формою.

За словами заступника міністра, нинішня ситуація демонструє комплекс­ність проблеми забезпечення ліками, яке починається з їх реєстрації та завершується застосуванням і наглядом за побічними реакціями. А МОЗ України в наступні роки має їх вирішити. «Шлях змін тривалий і непростий. Але ми повинні його пройти, щоб кожен пацієнт зміг відчути захист держави», — підкреслив він.

Більш детально з переліком препаратів, які пропонується закупити, можна ознайомитися в нижченаведеній таблиці.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті