Красиві шкіра та нігті: як впоратися з грибком раз і назавжди?

За вікном чудова весняна погода: ласкаво гріє сонечко, зеленіє молоде листя, розпускаються квіти. Багато хто з нас знаходиться в радісному передчутті приходу справжнього тепла і можливості прибратися в легкий одяг і відкрите взуття. Але, на жаль, для багатьох одягти літнє взуття не завжди видається можливим — турбує неестетичний вигляд ніг (почервоніння, лущення), деформація нігтів, неприємний запах. Усьому причина — ураження грибком! Що ще більш неприємно — навіть здорові люди можуть зіткнутися з цією проблемою, відвідуючи громадські місця, такі як басейни, лазні, сауни, спортивні секції і т.д. Як запобігти зараженню? Що в цьому випадку може порекомендувати провізор? Саме про це піде мова далі.

Красиві шкіра та нігті:як впоратися з грибком раз і назавжди?Грибок передається від людини до людини, можливе проникнення інфекції через мікротріщини на шкірі. Також ризик інфікування підвищують супутні захворювання (наприклад цукровий діабет), гіпергідроз, зниження імунітету (Белоусова Т.А., Горячкина М.В., 2010; Панкратов В.Г., Лукьянов А.М., 2013). Відомо, що понад 31% населення України має грибкові захворювання. При цьому на долю (52%) оніхомікозів з усіх грибкових захворювань припадає 52%, а саме 47% — оніхомікози нігтів ніг і 5% нігтів рук (Моцаренко Ю.Н. и соавт., 2004).

На першому етапі після інфікування патологія протікає практично безсимптомно. Часто спочатку вона вражає міжпальцеві складки, шкіру стоп, а також нігті. У випадку ураження грибком шкіра стопи потовщується, тріскається. Грибок стопи часто супроводжується інтенсивним свербежем, почервонінням, запаленням уражених ділянок шкіри, а також печінням в області стоп. Можуть утворюватися бульбашки, під час розтину яких розм’якшуються і намокають ділянки ураженої шкіри. Можливе приєднання вторинної бактеріальної інфекції (Котрехова Л.П., 2010).

Також грибок може вражати нігтьову пластину і призводити до розвитку оніхомікозу. Здорова нігтьова пластинка, як правило, рівна, рожева, блищить. Якщо на нігтях є дефекти — це проблема. Примітно, що майже кожне 10-е звернення до дерматолога пов’язане саме з цим.

Оніхомікоз є не тільки косметичним дефектом, але й потенційно небезпечним захворюванням. Часто йому не надають належного значення. Існує хибна думка, що оніхомікоз не завдає шкоди хворому. Звичайно, ця хвороба не загрожує життю пацієнта, проте здатна знижувати його якість і, природно, є небезпечною для оточуючих. Крім того, оніхомікоз призводить до порушення ходи, заважає носити певні фасони взуття і позначається на виконанні пацієнтами своїх професійних функцій (Рахматов Т.П., 2009).

Як вибрати ефективний засіб для лікування?

Сьогодні арсенал місцевих протигрибкових засобів дуже різноманітний. Лікарські субстанції, що входять до їх складу, належать до різних хімічних класів і поколінь, випускаються під різними комерційними найменуваннями й нерідко у вигляді декількох лікарських форм — мазей, кремів, спреїв, розчинів і т.д. Однак завдання полягає в тому, щоб обрана форма випуску була здатна глибоко проникати в товщу нігтьової пластини і знищити грибкову інфекцію, адже у разі впливу на грибок тільки на поверхні нігтя з часом може виявитися рецидив захворювання.

У разі вибору тієї чи іншої лікарської форми препаратів для зовнішнього застосування важливе значення відіграє локалізація процесу та вираженість запальної реакції. Оскільки епідерміс складається з тонкого шару кератиноцитів, схильний до мацерації, і у зв’язку з цим процеси в цій зоні характеризуються вираженим запаленням, необхідно усвідомлено підходити до вибору тієї чи іншої лікарської форми. Відрізняються протигрибкові препарати для зовнішнього застосування і за ефективністю.

Крім того, важливим аспектом для пацієнта є адекватна частота нанесення лікарського засобу, яка може сприяти підвищенню прихильності до лікування та, відповідно, спонукати дотримуватися графіка застосування препарату, що, безумовно, впливає на ефективність терапії.

З огляду на особливості розвитку і перебігу мікозу стоп і нігтів, а також часте приєднання вторинної бактеріальної інфекції серед основних вимог, що висувають до протигрибкових препаратів для місцевого застосування, можна виділити:

  •  наявність фунгіцидного ефекту;
  •  широкий спектр антимікотичної активності діючої речовини;
  •  додаткову антибактеріальну та протизапальну дію;
  •  низьку частоту нанесення;
  •  різноманітність лікарських форм для однієї й тієї ж діючої речовини.

Екзо-Дерм: лікування грибка стопи і нігтів

Саме цим критеріям відповідає сучасний препарат Екзо-Дерм, що випускається Фармацевтичною компанією «Здоров’я», який покликаний ефективно боротися з грибковими ураженнями шкіри і нігтів. Препарат Екзо-Дерм випускається в 3 лікарських формах — крем, нашкірний спрей і розчин.

Препарат Екзо-Дерм у будь-якій зручній формі випуску можна придбати в аптеці без рецепта. Активна діюча речовина — нафтифін — впливає на широкий спектр грибкових інфекційних агентів, які поширені в даний час і викликають грибкові захворювання шкіри і нігтів. Так, нафтифін активний відносно дерматофітів, дріжджових (Candida), пліснявих (Aspergillus) та інших грибів, щодо яких виявляє фунгіцидну дію.

Екзо-Дерм також має антибактеріальну активність відносно грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, які можуть викликати вторинні бактеріальні інфекції поряд з мікотичним ураженням. Крім того, препарат має протизапальні властивості, що сприяє швидкому усуненню симптомів запалення та свербежу.

Таким чином, діюча речовина Екзо-Дерм забезпечує потрійну дію відносно мікозів стоп і нігтів, проявляючи антифунгіцидний, протизапальний і протибактеріальний ефекти.

Спрей Екзо-Дерм зручно розпилювати на уражені ділянки шкіри, створю­ючи необхідну концентрацію діючої речовини в ділянці ураження, — при цьому препарат витрачається економно. Спрей Екзо-Дерм є зручним під час оброблення міжпальцевих зон або складок шкіри.

Крім того, під час його застосування немає необхідності в прямому контакті з активними інгредієнтами препарату поза ураженою ділянкою (наприклад як при намазуванні крему), що може бути актуально для осіб, схильних до алергічних реакцій. Екзо-Дерм спрей — це безконтактне нанесення препарату.

Завдяки швидкому проникненню препарату в шкіру і утворенню стійкої протигрибкової концентрації в різних її шарах препарат можна застосовувати 1 раз на добу, наносячи на чисту висушену шкіру. Проведені дослідження підтвердили, що в разі щоденного одноразового застосування нафтифін — діюча речовина препарату Екзо-Дерм — проявляє таку ж високу ефективність, як і в разі дворазового оброблення ділянки ураження цим протигрибковим препаратом.

Одноразове нанесення зручне для пацієнтів, які ведуть активний спосіб життя. Для запобігання рецидивів лікування спреєм Екзо-Дерм слід продовжувати не менше 2 тиж після зникнення основних симптомів захворювання.

Пацієнтам важливо знати, що обробляти бажано 2 стопи, навіть якщо друга виглядає здоровою. Інфекція може протікати приховано, і щоб уникнути повторного інфікування, доцільно обробляти обидві стопи.

Для лікування грибкових уражень нігтів (оніхомікозів) кращою є ще одна форма препарату Екзо-Дерм — розчин нашкірний. Екзо-Дерм у формі розчину наносять 2 рази на день на уражений ніготь, перед застосуванням лікарського засобу потрібно постаратися максимально видалити уражену частину нігтя ножицями або пилкою для нігтів.

Необхідно враховувати, що тривалість терапії при грибковому ураженні нігтів становить близько 6 міс, поки ви не побачите здоровий ніготь і чисту шкіру навколо нього. Після цього лікування рекомендується продовжувати ще 2 тиж для запобігання повторному розвитку хвороби.

Екзо-Дерм у формі крему має ті ж самі перераховані вище властивості, що й інші препарати лінійки, крім того, компоненти в його складі мають пом’якшувальну й зволожувальну властивості.

Препарати лінійки Екзо-Дерм — варіанти вибору зручних для пацієнта лікарських форм за доступною ціною, а також комплексної терапії (можливість поєднання крему, розчину і спрею) в лікуванні мікозів шкіри і нігтів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті