Виробництво фармпродукції в Україні: депутат пропонує покращити інвестиційний клімат

26 Квітня 2016 1:13 Поділитися

Виробництво фармпродукції в Україні: Депутат пропонує покращити інвестиційний клімат22 квітня в Парламенті зареєстровано проекти законів, якими передбачається внести зміни до Податкового кодексу України (ПКУ) (реєстраційний № 4508) та Митного кодексу України (реєстраційний № 4509), метою яких є сприяння інвестиційним проектам з виробництва лікарських засобів та медичних виробів. Ініціатором проектів документів виступив Костянтин Яриніч, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Згідно із Законом України «Про інвестиційну діяльність», інвестиційний проект — це сукупність цілеспрямованих організаційно-правових, управлінських, аналітичних, фінансових та інженерно-технічних заходів, які здійснюються суб’єктами інвестиційної діяльності (фізичні, юридичні особи та держави) та оформлені у вигляді планово-розрахункових документів, необхідних та достатніх для обґрунтування, організації та управління роботами з реалізації проекту.

Зокрема, законопроектом за № 4509 пропонується доповнити п. 4 розділу ХХI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України пп. 13. Ним передбачається тимчасово, до 1 січня 2027 р., звільнити від оподаткування ввізним митом під час ввезення на митну територію України та поміщення в митний режим імпорту обладнання для виробництва медичних виробів та лікарських засобів (цілісні об’єкти, технологічні лінії, заводи для виробництва одноразових медичних виробів, стерильних або нестерильних кімнат, включаючи окремі складові частини та обладнання, призначене для будівництва (складання) зазначених об’єктів) за чітко визначеними кодами згідно з УКТЗЕД.

У свою чергу, законопроектом за № 4508 передбачається доповнити ПКУ нормою, відповідно до якої прибуток, що отримають платники податку, від здійснення інвестиційних проектів у сфері виробництва лікарських засобів та медичних виробів, а також обладнання, яке застосовується під час їх виробництва, оподатковуватиметься за ставками:

  • 0% — перші 5 років здійснення інвестиційного проекту;
  • 8% — наступні 5 років здійснення інвестиційного проекту;
  • 18% — через 10 років після початку здійснення інвестиційного проекту.

Однак для застосування цих ставок, платники податку повинні будуть забезпечити виконання таких вимог:

  • загальний розмір інвестицій для реалізації інвестиційного проекту має становити не менше суми, еквівалентної 15 млн євро;
  • кількість створених нових робочих місць для працівників має перевищувати 200 одиниць;
  • нарахована за кожний місяць звітного (податкового) періоду заробітна плата (дохід) працівників, які перебуватимуть з платником податку у трудових відносинах, повинна бути не меншою, ніж 2,5 мінімальної заробітної плати, розмір якої встановлено законом;
  • дохід платника податку, отриманий від здійснення інвестиційних проектів повинен буде становити не менше 75% від загальної суми його доходу за звітний (податковий) період.

При цьому встановлюється, що суми коштів, які було вивільнено від оподаткування, спрямовуватимуться платником податку на збільшення обсягів виробництва, переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, пов’язаних з виробництвом лікарських засобів та медичних виробів, а також обладнання, яке застосовуватиметься під час їх виробництва та/або повернення кредитів, використаних на вказані цілі, і сплату відсотків за ними. Порядок цільового використання вивільнених від оподаткування коштів встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.

У випадку порушення вимог щодо цільового використання цих коштів або умов, за яких надається умовне повне або часткове звільнення від обкладення податком на прибуток, платник податку буде зобов’язаний оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою 18%, а також сплатити пеню, нараховану на таку суму податку, виходячи із 120% облікової ставки Національного банку України, що діяла на день сплати податкового зобов’язання, та за період з дня ввезення таких товарів до дня збільшення податкових зобов’язань.

Також цим проектом документа пропонується звільнити від оподаткування операції із ввезення на митну територію України обладнання для виробництва медичних виробів та лікарських засобів, у тому числі активних фармацевтичних інгредієнтів, за умови:

  • що воно застосовуватиметься платником податку для власного виробництва;
  • виготовлене не більше 3 років тому до моменту ввезення в Україну;
  • не було у використанні;
  • не є підакцизними товарами, та якщо такі товари є звільненими від оподаткування ввізним митом згідно із пп. 13 п. 4 розділу ХХI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, який пропонується доповнити законопроектом № 4509.

Після 1 січня 2027 р., операції з подальшого постачання зазначених товарів оподатковуватимуться на загальних підставах.

При цьому зазначається, що звільнення від оподаткування застосовуватиметься до зазначених товарів, ввезених на митну територію України, у разі якщо ідентичні ввезеним товари з аналогічними якісними показниками не виробляються в Україні. Також не звільнятимуться від оподаткування операції із ввезення на митну територію України товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором щодо України згідно із законодавством.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті