ЄБРР готовий інвестувати в фармацевтичний ринок України

27 Квітня 2016 2:48 Поділитися

ЄБРР готовий інвестувати в фармацевтичний ринок України26 квітня 2016 р. в приміщенні Торгово-промислової палати України відбулася відкрита зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (далі — ЄБРР) в рамках засідання комітету з питань охорони здоров’я та фармації на тему «Інвестиції в здорове майбутнє». У ході зустрічі обговорювалися питання щодо практичних аспектів надання інвестицій та участі у програмах підтримки та розвитку фармацевтичного бізнесу. Зокрема, була розглянута можливість розпочати переговори про співпрацю з деякими вітчизняними виробниками, у тому числі компанією «Юрія-Фарм».

«Українська промисловість зараз стоїть перед фактом, що на вітчизняний ринок прагнуть увійти європейські фармкомпанії. Зрозуміло, що для представників фармацевтичної галузі України постало актуальне питання, чи зможуть вони конкурувати із зарубіжними компаніями, щоб вижити. Ми знаємо, що основа економічної безпеки країни — це розвиток власної промисловості і власних галузей, у тому числі й фармацевтичної. І тут повинні збігатися інтереси держави з інтересами виробників. З цієї точки зору, зустріч з ЄБРР своєчасна, оскільки за останні 5 років ними вже інвестовано в Україні близько 5 млрд дол. США у фармацевтичну галузь», — зазначив Владислав Страшний, голова Комітету з питань охорони здоров’я і фармації при Торгово-промисловій палаті України.

За словами спеціалістів ЄБРР, інструменти, якими володіє банк, допоможуть представникам навіть малого та середнього фармацевтичного бізнесу успішно вести свою діяльність. Так, банк готовий інвестувати в розвиток фармацевтичних компаній 1 млрд євро.

«Ми можемо інвестувати тільки у валюті: євро і доларах, і мінімальний розмір фінансування становить 2 млн дол. Ми також можемо стати співвласником української компанії: банк заходить в акціонерний капітал, але тільки при бажанні самого власника. Ми фінансує­мо і виробництво, і дистрибуцію, і дрібну аптечну мережу», — зазначила Ірина Марченко, старший банкір ЄБРР, та пояснила особливості кредитування. Крім того, вона повідомила, що банк наразі відпрацьовує варіанти надання фінансування для 4–5 українських компаній фармацевтичного напрямку.

За словами спеціалістів ЄБРР, можливість співпраці з банком безпосередньо залежить від самої компанії. «Багато що залежить від того, як розвивається останні декілька років клієнт, як швидко він зробить аудит та узгодить умови нашого фінансування. Але якщо ми дружно і швидко налагодимо співпрацю, то зможемо зробити проект за 6–8 міс», — повідомила І. Марченко.

Експерт відзначила декілька успішних проектів фінансування фармацевтичних компаній в Україні. Зокрема, про співпрацю з компанією «Фармак», з якою банк реалізував 3 проекти, з дистриб’ютором «Вента», в акціонерний капітал якої увійшов банк, та про фінансування проекту компанії «Сперко» по створенню виробничих потужностей, що відповідають стандартам GMP.

Було підкреслено, що банк здійснює інвестиції в стійкі проекти, що сприяють підвищенню рівня життя і розширенню економічних можливостей. Тому експерти ЄБРР відзначили, що фармацевтичний бізнес — це саме та галузь, яка постійно розвивається і демонструє позитивні фінансові результати, тому вона цікава для ЄБРР.

Катерина Рігг, провідний менеджер групи з фінансування, підтримки та розвитку малого бізнесу ЄБРР, поінформувала про готовність реалізації консалтингових проектів із залученням міжнародних експертів-практиків, надання супроводу проекту та покриття частини витрат на рівні 50–90% вартості.

Окремо слід зазначити, що банк готовий надавати допомогу Державному експертному центру та безпосередньо фармацевтичним компаніям стосовно проведення реєстрації лікарських засобів та медичних виробів в Україні для полегшеного доступу таких продуктів на європейський фармринок.

Слід зазначити, що в ході обговорення виступів експертів серед учасників заходу відбулася активна дискусія, в рамках якої представники ЄБРР відповідали на запитання, що цікавили фармацевтичну спільноту України, зокрема про ведення діяльності в конкурентному середовищі, як залучити інвестиції для розвитку свого бізнесу та ін. Крім того, бізнесмени дізнавалися, як отримати пільгове кредитування, яке допоможе експортувати продукцію і стійко вести свій бізнес в країні.

Докладніше про умови інвестування ЄБРР в українські компанії читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА» та на нашому сайті.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті