На кандидатуру очільника Держлікслужби України подано Ірину Суворову

На кандидатуру очільника Держлікслужби України подано Ірину Суворову20 травня перед проведенням прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України за участю Міністерства охорони здоров’я України відбувся брифінг заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика. Зокрема, під час нього журналістами було задано питання стосовно ситуації з призначення очільника ще не реорганізованої Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужба). На що заступник міністра відповів, що на сьогодні Держлікслужба знаходиться в стані реорганізації. Її суть зводиться до того, що служба, яка діяла досі, ліквідовується, натомість створюється нова служба, яка утворюється шляхом об’єднання Держлікслужби та Державної служби України з контролю за наркотиками, яка контро­люватиме як обіг лікарських засобів, які не містять в своєму складі підконтрольні речовини, так і тих, в складі яких такі речовини наявні. Функції з формування державної політики, що стосується наркотичних речовин, передані до МОЗ України.

На сьогодні в службі, яка ліквідовується, немає керівника і його заступників, і це гальмує процес створення нової служби. Виходячи з цього, Віктор Шафранський, виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України, подав на розгляд Уряду кандидатуру Ірини Суворової, директора Департаменту з контролю якості лікарських засобів Держлікслужби України, заступника голови комісії з реорганізації даного відомства, на призначення її на посаду виконуючого обов’язки голови Держлікслужби України. Це дасть змогу зрушити процес реорганізації, оскільки відсутність керівника установи сповільнює його.

Нині є лише назва нової служби — Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками — та Положення про неї, яке затверджене постановою КМУ від 12.08.2015 р. № 647. Після призначення в.о. голови Держлікслужби процес буде рухатися у такому форматі: для новоствореної служби буде затверджено її штатний розпис і після того, як в її штат буде прий­нято не менше 30% працівників, вона отримає можливість розпочати свою діяльність, а процес реорганізації старої установи буде завершуватися.

Також Р. Ілик додав, що надзвичайно важливо, аби цей процес реорганізації рухався далі, оскільки склалася така ситуація, що тривалий час не здійснюється належний контроль за фармацевтичною продукцією, яка реалізовується в тому числі через роздрібні мережі.

«Ми розуміємо, наскільки це відповідально з боку держави, оскільки не виключено, що без належного контролю якості лікарських засобів можуть, ймовірно, мати місце випадки потрапляння в мережу ліків сумнівної або низької якості чи взагалі фальсифікату», — зауважив заступник міністра.

Також під час брифінгу було озвучено інформацію, що наступного тижня від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) очікуються поставки 350 тис. доз вакцин для профілактики гепатиту B та 2 млн 754 тис. 364 доз бівалентної вакцини проти поліомієліту. Окрім того, на наступному тижні очікуються поставки від Програми розвитку ООН (ПРООН) 175 тис. доз вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу B.

Нагадаємо, що після звільнення в березні 2015 р. Михайла Пасічника з посади голови Держлікслужби України нового очільника так і не було призначено. Його обов’язки виконувала Олена Алєксєєва, яка обіймала посаду першого заступника голови Держлікслужби України та очолювала комісію з реорганізації відомства, однак 4 листопада 2015 р. її було звільнено з даної посади за власним бажанням. Відкритий конкурс на посаду голови Держлікслужби України був ініційований Міністерством охорони здоров’я ще в травні 2015 р. і завершився в червні того ж року. На дану посаду претендували 31 особа, і за результатами відбору Олександр Квіташвілі, який на той час обіймав посаду міністра охорони здоров’я, вніс на розгляд Прем’єр-міністру України пропозицію щодо кандидатури для призначення на цю посаду, однак її так і не було підтримано.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті