Проблеми із поставками ліків викликані бюрократичними процесами: Уляна Супрун

15 серпня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг виконуючої обов’язки ­міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, присвячений темі закупівель лікарських ­засобів міжнародними організаціями за кошти Державного бюджету на 2015 р. та терміну їх поставок в регіони. Так, станом на 15 серпня в регіони поставлено 49% препаратів від загальної кількості поставок.

105305Уляна Супрун нагадала, що минулого року Україна вперше змінила систему закупівель ліків, долучивши до них міжнародні організації: «І це не було помилкою — старих схем немає, у більшості закупівель усунено посередників, подолано тендерну монополію. Цьогоріч вийшло в 2 рази більше виробників, ніж минулого року, серед них багато українських заводів. Велику частину препаратів було придбано саме від виробників. Так, наприклад, 100% ліків для орфанних хворих закуплено напряму.

За підрахунками пацієнтських організацій, зекономлено 790 млн грн. у порівнянні з 2014 р., за які будуть закуплені додаткові препарати. Незважаючи на кризу в Україні та зменшення фінансування за деякими державними програмами у 2015 р., загальна кількість закупленої продукції збільшилася на 55%».

Вона підкреслила, що було придбано лише якісні препарати, які мають прекваліфікацію ВООЗ та які використовуються у багатьох країнах світу. Закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації триватимуть і в цьому, і в наступному році, що дозволить уникнути корупції, як це було раніше в тендерах МОЗ.

У той же час У. Супрун зазначила, що складнощі, які виникли з цими закупівлями, є цілком нормальними, адже 2015 р. став першим пілотним роком. «Ми зібрали та проаналізували інформацію, де відбувалися затримки, щоб пришвидшити процес у цьому та наступному році. З боку України найбільше часу пішло на ухвалення законів (1,5 міс), розробку підзаконних актів та підписання договорів (8,5 міс), перерахування коштів (2 тиж) у грудні 2015 р.», — повідомила очільник Міністерства.

На сьогодні на 100% в Україну поставлені ліки для орфанних хворих, тести для діагностики ВІЛ, препарати для хворих на гемофілію дітей, ліки для дітей з гепатитом. З міжнародними організаціями картина наступна:

  • ПРООН поставила 75% продукції;
  • ЮНІСЕФ — 64%;
  • Crown Agents — 57%.

Частина поставок очікується у вересні та жовт­ні через особливості циклу виробництва. Деякі ліки і вакцини, які були замовлені у січні–лютому 2016 р., були відсутні на складах. Виробники вимагали близько 10 міс на виробництво. Деякі препарати вже завезені в Україну та чекають на підписання документів, після чого надійдуть в регіони.

«Коли я прийшла в Міністерство, там не було фахівців, які б працювали над закупівлями (відпустки, відпустки по догляду за дитиною, відкриті вакантні посади). Ми за 2 тиж підписали багато документів, щоб розморозити процес закупівель. 49% отриманих ліків уже в регіонах, решта завезених препаратів — на складах державних підприємств, чекають наказів фінансово-економічного департаменту МОЗ України. На жаль, бюрократичний процес досить довгий», — повідомила У. Супрун.

Наприклад, через те, що ліки закуповуються в іноземній валюті, тривалий час зайняли операції в Національному банку (купівля валюти). Тому цього року У. Супрун пропонує залишити державні кошти на валютному рахунку в МОЗ, і тоді перерахування коштів займе 1 день, а не 3–4 тиж. Вона зазначила, що МОЗ щодня спілкується з міжнародними організаціями, щоб швидко дізнаватися про проблеми, що вини­кають. А проблема тривалого бюрократичного процесу може бути вирішена запровадженням елек­т­ронного документообігу в МОЗ.

Профільне міністерство проаналізувало ситуацію, щоб у наступні роки організувати міжнародні закупівлі ефективніше, аби у січні 2017 р. ліки вже були замовлені.

Виконуюча обов’язки міністра також поінформувала присутніх, що контракти на 2016 р. вже готові, розпочато процес відбору міжнародних організацій. Відповідно до законодавства це можуть бути спеціалізовані фонди, організації та механізми Організації Об’єднаних Націй, Міжнародна асоціа­ція забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівська агенція Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management), Агенція НАТО з підтримки та постачання (NATO Support and Procurement Agency). Але минулого року спів­працювати з Україною висловили бажання лише ПРООН, ЮНІСЕФ та Crown Agents. На сьогодні МОЗ отримало відповідь лише від цих 3 організацій.

МОЗ передано до Уряду номенклатуру на закупівлі лікарських засобів, а також пакет документів, які мають на меті спростити бюрократичні процедури. Також підготовлено дорожню карту проведення тендерів на 2016–2017 рр. У МОЗ України відбудеться зустріч фахівців Міністерства, що займаються державними закупівлями, юристів, представників громадських пацієнтських організацій з метою розробки плану дій на наступні 6 міс та встановлення термінів ­виконання (дедлайнів).

Виконуюча обов’язки міністра підкреслила: все, що відбувається у Міністерстві, має бути прозорим та зрозумілим. Для цього підготовлено розширену інформацію про стан поставок в Україну лікарських засобів, закуплених міжнародними організаціями, та доставка їх по регіонах. Вона буде оновлюватися на сайті МОЗ кожні 2 тиж.

Для активізації процесів закупівель ліків за кошти 2016 р. МОЗ чекає від Уряду затвердження номенклатури та спрощення бюрократичних процедур, зазначених у договорах. «Крім того, я чекаю, щоб у МОЗ зайшла моя команда, адже сьогодні ми із заступником міністра Романом Іликом працюємо вдвох там, де потрібно шестеро. Є багато важливих справ, для вирішення яких необхідна повна команда. Сподіваюся, що на наступному засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбудеться наприкінці цього тижня або на початку наступного, вони будуть призначені. Це будуть професійні фахівці, однодумці, але поки що рано озвучувати їх прізвища», — додала вона.

Відповідаючи на запитання щодо проблем із розмитненням ліків для онкохворих, які вже тривалий час знаходяться в Борисполі, У. Супрун повідомила наступне. Ця проблема виникла через різне бачення Crown Agents та дистриб’ютора щодо їх оподаткування: «Ми рекомендуємо, щоб препарати повернулися за кордон, а потім зайшли на митницю напряму через міжнародну організацію та були звільнені від податків. Але вирішення цього питання не є компетенцією МОЗ України».

У. Супрун також надала інформацію щодо вакцини БЦЖ – препарат замовлено для до­ставки в Україну. Як обіцяє ЮНІСЕФ, його буде поставлено до кінця місяця.

Очільник МОЗ зазначила, що відмовлятися від закупівель через спеціалізовані агенції ­недоцільно, поки йде реформування вітчизняної си­стеми закупівель: «У результаті ми будемо самі закуповувати ліки у виробників, але до завершення реформи працюватимемо з міжнародними організаціями».

Вона також підкреслила, що в діях МОЗ та агенцій немає нічого корупційного, тому готова співпрацювати з правоохоронними органами, якщо вони забажають провести розслідування. Також при необхідності може бути удосконалена нормативна база з цього питання.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
 
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті