Уряд ухвалив ряд рішень у сфері закупівель ліків через міжнародні організації

Уряд ухвалив ряд рішень у сфері закупівель ліків через міжнародні організації23 серпня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун представила на розгляд Уряду проект постанови КМУ «Про затвердження переліку лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод (договорів) щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2016 році за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру»».

«Проект документа передбачає затвердження переліку таких ліків за 23 напрямками бюджетного фінансування, за якими найшвидше було зібрано потреби. Перелік ліків та медичних виробів за іншими напрямками буде затверджено шляхом внесення найближчим часом відповідних змін до переліку», – наголосила У. Супрун.

З метою оперативного прийняття рішень відносно використання залишків коштів до проекту урядової постанови пропонується включити колонку 100% потреби у відповідних лікарських засобах та медичних виробах. Разом з тим, у відповідних договорах буде передбачена можливість закупівлі такої кількості виключно за умови задоволення заявленої потреби з урахуванням обсягу фінансування та за окремим погодженням з МОЗ України.

Уряд ухвалив рішення прийняти дану постанову.

На розгляд КМУ представлено проект змін до постанови КМУ від 22 липня 2015 p. № 622 «Деякі питання здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі». Зокрема, пропонується вилучити один з критеріїв вибору спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі.

За словами в.о. міністра, у процесі відбору спеціалізованих організацій для проведення закупівель ліків та медичних виробів у 2015 р. стала очевидною неможливість застосувати на практиці критерій щодо ціни товару та пов’язаних із його закупівлею послуг, що надаються спеціалізованою організацією. «Ціну товару неможливо надати на момент проведення відбору організацій. Ціна визначається спеціалізованою організацією після відбору постачальників за внутрішніми процедурами і проведення переговорів з постачальниками. Фінальна ціна може надаватися публічно лише після підписання договору з постачальниками. У зв’язку з цим ціна не може бути відома і надана заздалегідь перед проведенням процедури відбору спеціалізованих організацій», – підкреслила У. Супрун.

Запропонований проект постанови «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України  від 22 липня 2015 p. № 622» прийнято Урядом.

Також ухвалено урядову постанову щодо внесення змін до переліку лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод (договорів) щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2015 році за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

«Проектом пропонується вирішити проблему відсутності можливості закупівель МОЗ України ліків та медичних виробів у додаткових обсягах без використання додаткових бюджетних коштів та неможливості відхилення від кількості товарів, які підлягають закупівлі», – зауважила в.о. міністра.

Після підписання документів Прем’єр-міністром України їх буде оприлюднено на Урядовому порталі.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті