Оприлюднено оновлений Національний перелік основних лікарських засобів

24 Листопада 2016 11:40 Поділитися

9083

23 листопада на сайті МОЗ оприлюднений новий Національний перелік основних лікарських засобів в Україні (далі — Національний перелік). У повідомленні, яке супроводжує Національний перелік зазначено наступне: «Уряд зробив певні кроки в рамках реформування системи охорони здоров’я. Це запровадження системи референтного ціно­утворення на ліки та відшкодування вартості ліків хворим на гіпертензію, цукровий діабет ІІ типу та астму. Крім цього, Урядом на відшкодування вартості ліків при амбулаторному лікуванні цих захворювань — реімбурсацію — у проекті бюджету на 2017 р. закладено півмільярда гривень». Зі свого боку зазначимо, що на сьогодні відповідні постанови КМУ щодо референтного ціноутворення та реімбурсації не оприлюднені. Й хоча Уряд ухвалив їх на засіданні 9 листопада, 17 листопада МОЗ України знову розмістив на своєму сайті відповідні проекти постанов КМУ для громадського обговорення. Раніше ми повідомляли про ситуацію, що склалася з цими документами. Отже, наразі невідомо яким буде порядок регулювання цін на лікарські засоби та перелік лікарських засобів, які підлягатимуть відшкодуванню.

Зазначимо, що під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з представниками фармацевтичної галузі оператори ринку висловили занепокоєння з приводу того, що з 1 січня 2017 р. на фармацевтичному ринку може виникнути колапс, у зв’язку з тим, що заявники не встигнуть зареєструвати оптово-відпускну ціну на лікарські засоби від якої мають розраховуватися оптові та роздрібні ціни. Крім того представники галузі звертали увагу посадовців на те, що якщо обмежити лікувально-профілактичні заклади закупівлями виключно ліків, які входять до Національного переліку, й не надати їм можливості придбавати за бюджетні кошти ліки, що входять до протоколів лікування, але не включені до Національного переліку, то у закладів охорони здоров’я, особливо вузькопрофільних, не буде змоги забезпечити пацієнтів необхідними препаратами. Національний перелік включає лікарські засоби для задоволення базових потреб системи охорони здоров’я, але цього недостатньо для надання медичної допомоги.

Також у своєму повідомленні МОЗ України повідомляє, що новий Національний перелік підготовлений Експертним комітетом з відбору та використання основних лікарських засобів, склад якого затверджено наказом МОЗ України від 08.07.2016 р. № 690, й що він базується на 19-му виданні Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованих ВООЗ. Національний перелік складається з: основного переліку, до якого включені найбільш ефективні та безпечні лікарські засоби з найвищими показниками економічної доцільності для пріоритетних патологічних станів; додаткового переліку, до якого включені лікарські засоби для пріоритетних патологічних станів, що потребують спеціалізованого діагностичного або моніторингового обладнання та/або спеціалізованої медичної допомоги, та/або підготовки фахівців. Національний перелік містить зареєстровані та незареєстровані в Україні лікарські засоби за міжнародними непатентованими назвами.

Між тим у повідомленні профільного міністерства не визначено, яким саме нормативно-правовим актом затверджений новий Національний перелік – наказом МОЗ України або постановою КМУ. На сьогодні залишається чинним Національний перелік основних лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 25.03.2009 р. № 333. Відповідно незрозуміло який статус має новий Національний перелік.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті