Аптеки мають до 1 лютого 2017 р. реалізувати залишки ліків за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, – Уряд ухвалив рішення

30 Грудня 2016 12:31 Поділитися

птеки мають до 1 лютого 2017 р. реалізувати залишки ліків за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень – Уряд ухвалив рішення28 грудня 2016 р. у ході засідання Уряду розглянуто проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2016 р. № 862».

Нагадаємо, що цей проект винесено на громадське обговорення МОЗ України 23 грудня. Він передбачає виключити з постанови КМУ № 862 положення, яке з 1 січня 2017 р. скасовує граничні постачальницько-збутові (10%) та роздрібні (25%) надбавки, встановлені постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955, і залишити їх чинними.

Також проектом пропонується надати можливість до 1 лютого 2017 р. здійснити аптекам реалізацію залишків лікарських засобів, що включені до переліку 21 непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, які були поставлені за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень.

Представляючи членам Уряду проект постанови КМУ, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що наразі він знаходиться на погодженні в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України та Міністерстві фінансів України, після чого буде направлено в Міністерство юстиції України.

Не дивлячись на це, за результатом розгляду питання прийнято рішення ухвалити представлений проект постанови КМУ. Тобто, поки не завершилася процедура погодження проекту урядової постанови, КМУ вже прийняв її з порушенням Регламенту Кабінету Міністрів України.

Коментуючи ухвалення постанови, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що з 1 січня 2017 р. вводиться референтне ціноутворення на окремі лікарські засоби. «Фактично ліки по 3 нозологіях мають бути знижені в ціні. І тут важливо, щоб ми всі можливості контролю запровадили прямо з січня. Ми маємо бути дуже жорсткими», – наголосив голова Уряду і додав, що ті учасники ринку, які не будуть виконувати урядове рішення, будуть жорстко покарані.

Якщо прийняту постанову КМУ буде надруковано в офіційному виданні і вона набуде чинності до 1 січня 2017 р., на лікарські засоби, які входитимуть до Національного переліку основних лікарських засобів, але не включені до переліку 21 міжнародної непатентованої назви, затвердженого постановою КМУ від 09.11.2016 р. № 863, та реалізовуватимуться за власні кошти громадян, встановлюватимуться регульовані націнки, які діють на сьогодні, тобто 10 та 25%.

Нагадаємо, що для фактичної реалізації учасниками ринку з 1 січня наступного року положень урядової постанови № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» необхідно вчасне прийняття профільним міністерством Порядку розрахунку граничної оптово-відпускної ціни на лікарські засоби (далі — Порядок розрахунку). В іншому випадку буде відсутня база (гранична оптово-відпускна ціна) для нарахування граничних постачальницько-збутових та роздрібних надбавок у розмірі 5 та 15% відповідно, що унеможливить виконання положень постанови КМУ № 862.

З іншої сторони, на думку Віталія Пашкова, доктора юридичних наук, завідувача кафедри цивільного, господарського та екологічного права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, постановою КМУ № 862 не встановлено будь-яких обмежень на реалізацію лікарських засобів.

В Україні діє основоположний базовий принцип «дозволено все, що не заборонено законом», яким гарантується можливість діяти будь-яким чином та у будь-який спосіб, не порушуючи свободу, права інших людей чи законодавчі заборони.

Наше видання також звернулося до Європейської бізнес Асоціації (ЄБА) з проханням прокоментувати поточну ситуацію у сфері державного регулювання цін на ліки з точки зору європейських фармацевтичних виробників. Серед іншого, у ЄБА повідомили, що розроблені зміни до постанови КМУ № 862 щодо реалізації залишків ліків до 1 лютого 2017 р. є недостатніми. аби відкоригувати ситуацію і забезпечити стале функціонування ринку лікарських засобів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті