Уряд схвалив законопроект щодо фінансових гарантій надання медичних послуг та ліків

108133Під час засідання Уряду, яке відбулося 16 березня 2017 р., Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив на необхідності зміни функціонування системи охорони здоров’я. «Я думаю, що необхідність цієї реформи відчуває кожен український громадянин, який звертається до лікувально-профілактичного закладу. Він бачить усі прогалини і неефективності цієї системи, тому вона потребує негайних змін», — зауважив він.

«Я хотів би, щоб лікувальний заклад був належним чином забезпечений на високому технологічному рівні, щоб українські лікарі перестали залежати від коштів пацієнтів. Зміна системи фінансування має якраз до цього привести, щоб лікар почав заробляти гроші», — підкреслив В. Гройсман.

Про те, як зміниться система фінансування охорони здоров’я, розповіли в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, представивши членам Уряду законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

У. Супрун нагадала, що в листопаді минулого року Уряд схвалив Концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я, на виконання якої МОЗ України розробило вищезазначений законопроект.

«Схваливши Концепцію, ми визначили напрямок, у якому має рухатися наша медицина і в якому напрямку ми маємо її реформувати», — продовжив П. Ковтонюк.

Профільне міністерство розробило пакет законодавчих змін, які, за словами заступника міністра, дозволять зробити реформу системи охорони здоров’я України незворотною. Мова йде про проекти законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на первинну медичну допомогу», «Про внесення змін до статей 3, 8 та 35-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я». Центральним елементом у пакеті законопроектів, за словами П. Ковтонюка, є проект Закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який описує, яким чином і коли «кошти підуть за пацієнтом».

«Нам потрібно зробити 3 речі: зафіксувати обсяг забезпечуваних державних гарантій громадянам щодо охорони здоров’я. Ми вводимо поняття державного гарантованого пакету медичних послуг та лікарських засобів; друге — ми починаємо платити персоналізовано. Тобто кошти в медичний заклад ідуть тоді, коли пацієнт отримує конкретну медичну послугу, яка оплачується за єдиним і чітким тарифом. Третій крок — стандартизація медичних послуг через визнання міжнародних медичних протоколів», — зазначив П. Ковтонюк.

Мінімальний обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покривається страхуванням, та ступінь покриття закріплюються на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

У межах державного гарантованого пакету держава забезпечуватиме повну оплату за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні й частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівнях, наданих постачальниками медичних послуг. «Кожен буде знати, що є єдиний тариф співоплати і єдиний тариф, який покриватиме держава», — зауважив заступник міністра, додавши, що для окремих категорій громадян, які не в змозі здійснювати співоплату, можливо передбачити адресну соціальну допомогу з чітко визначених джерел — загальнодержавних та місцевих програм.

Для забезпечення можливості прогнозувати обсяг витрат на охорону здоров’я пропонується встановити, що Уряд до 15 вересня щорічно затверджує конкретний перелік послуг та лікарських засобів, які входять до гарантованого пакету.

Законопроект також визначає механізм реалізації гарантій, ключовим елементом якого є створення нової інституції, яка здійснюватиме функції страховика і єдиного замовника з централізованої закупівлі медичних послуг, контролю за дотриманням умов договорів про медичне обслуговування населення постачальниками, — Національної служби здоров’я України.

Страхова модель фінансування запроваджуватиметься поступово, на первинному рівні вже з другої половини 2017 р., на інших рівнях — до 2020 р. «Закон передбачає, що у 2018–2019 рр. усі медичні заклади переходять на договірні відносини і запроваджують нові фінансові механізми, коли кошти йдуть за пацієнтом», — зазначив П. Ковтонюк.

В. Гройсман висловив надію, що у Парламенті буде необхідна кількість народних депутатів, які підтримають запропоновані Урядом зміни в системі охорони здоров’я. «Національна рада реформ виявила інтерес до цієї реформи. Я вніс би пропозицію, щоб ми направили попередньо схвалений нами проект до Національної ради, щоб з ними ще раз обговорити це питання, і вже після цього ми направимо проект до Парламенту», — запропонував Глава Уряду.

За результатами обговорення Уряд схвалив законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті