МОЗ презентувало законопроекти щодо реформування охорони здоров’я

16 березня після засідання Уряду відбувся брифінг «Як саме гроші підуть за пацієнтом», в якому взяли участь Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, Павло Ковтонюк та Роман Ілик, заступники міністра охорони здоров’я. Під час брифінгу обговорювався розглянув на засіданні Уряду пакет проектів нормативно-правових актів, присвячених реформі охорони здоров’я. Мова йде про проекти законів «Про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність в антитерористичній операції та забезпечують її проведення»«Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на первинну медичну допомогу»«Про внесення змін до статей 3, 8 та 35-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я» та «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (далі — законопроект про фінансові гарантії).

Уляна Супрун зазначила, що цей пакет проектів документів є важливим, бо він дозволить безповоротно змінити систему охорони здоров’я в Україні, тим самим гарантуючи фінансування медичних послуг для пацієнтів України.

Крім цього, вона наголосила, що проектами документів передбачений перехід на міжнародні протоколи лікування, а також додаткові фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів українським бійцям, які були поранені на війні на сході України. Завдяки розроб­леним проектам документів можна буде втілити необхідні зміни у первинній ланці медичної допомоги вже цього року.

«Ми сподіваємося, що буде підтримка не лише Уряду, а на наступному тижні представлятимемо законопроект (прим. ред.: проект закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів») на Національній раді реформ. Після цього будемо приймати на рівні Уряду ці законопроекти й подавати їх до Парламенту. Сьогодні ми також прийняли постанову, яка стосується доступності ліків», — зазначила У. Супрун.

Павло Ковтонюк нагадав, що 30 листопада 2016 р. Уряд прийняв перший пакет проектів нормативно-правових актів, необхідний для впровадження медичної реформи, і одним із основних документів була Концепція реформи фінансування охорони, яка визначила курс на те, яким чином змінюватиметься фінансування си­стеми охорони здоров’я. Для вирішення фундаментальної проблеми медицини, яка полягає в тому, що держава декларує людям певні гарантії в охороні здоров’я, які наразі не виконуються, було розроблено даний пакет проектів документів. Основним серед них є проект законопроект про фінансові гарантії.

П. Ковтонюк зауважив, що цим законопроектом запроваджуються три головні речі. По-перше, це те, що державні гарантії в сфері охорони здоров’я стають чіткими і фіксованими. Вводиться поняття гарантованого державного пакету медичних послуг та лікарських засобів. І кожен громадянин знатиме, що входить в ці гарантії.

По-друге, запроваджується механізм цільового витрачання коштів. «Тобто кожна копійка йде за кожною конкретною людиною і послугою й оплачується за конкретним, єдиним для всіх тарифом. Таким чином ми реалізуємо принцип «гроші ходять за пацієнтом» і фіксуємо це на рівні закону», — зазначив заступник міністра.

По-третє, медичні послуги стандартизуються, визнаючи і запроваджуючи в Україні міжнародні протоколи лікування. Він наголосив, що це робиться для того, щоб медичні послуги в Україні відповідали певним стандартам, а не визначалися кожним конкретним лікарем на підставі його особистої думки.

МОЗ презентувало законопроекти щодо реформування охорони здоров’я

«На наш погляд, ці три речі фундаментально змінять систему охорони здоров’я і дозволять досягти кінцевої мети, коли і людина, потрапляючи до лікарні, і лікар, надаючи послугу, також не думатимуть про гроші. Це відбувається тому, що кожна медична послуга має свій грошовий еквівалент, і кожен рік Уряд визначатиме, з якого джерела і за допомогою якого механізму вона буде покрита. Проект передбачає запровадження реформи протягом 3 років і запроваджує в 2017 р. ті практичні кроки, які ми вже робимо, тобто принцип «гроші ходять за пацієнтом» у первинній ланці медицини та відшкодування вартості лікарських засобів. А також наступні кроки, які передбачають перехід на цей принцип і для спеціалізованої медичної допомоги, діагностичних і стаціонарних послуг», — додав П. Ковтонюк.

Роман Ілик звернув увагу на необхідність та важливість прийняття нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів.

«Національний перелік лікарських засобів — це невід’ємна складова державної стратегії, і вона визначає насамперед той життєво необхідний для пацієнтів перелік ліків, який держава гарантуватиме на 100% безкоштовно залежно від потреби. Національний перелік, який сьогодні ухвалено, гармонізований з найновішими виданнями базового переліку основних лікарських засобів Все­світньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Усі лікарські засоби мають обґрунтування ефективності, безпеки та економічної доцільності від ек­спертів ВООЗ», — зауважив заступник міністра.

Стосовно прийнятого Урядом проекту постанови КМУ «Про забезпечення доступності лікарських засобів» Р. Ілик зазначив, що встановлення референтної ціни — це справедливий і вимушений крок, який спрямований на захист населення, про що свідчать кращі міжнародні практики. На його думку, після повноцінного старту програми реімбурсації вартості лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу, знизяться показники захворюваності, інвалідності та смертності серед пацієнтів з цими нозологіями.

Також він озвучив, як відбуватиметься процедура отримання ліків за програмою реімбурсації. «Маршрут пацієнта дуже простий: звертаючись до лікаря й отримуючи рецепт за міжнародною непатентованою назвою, де визначена також форма випуску, пацієнт прямує до аптеки, яка бере участь в програмі реімбурсації, і там гарантовано безкоштовно отримує препарат за найнижчою ціною. Якщо вартість препарату буде дещо вищою від референтної ціни, яка встановлена, то ту невелику різницю пацієнт доплатить з власної кишені», — додав Р. Ілик.

Після завершення брифінгу доповідачам було задано декілька запитань: яка сума коштів передбачена профільним міністерством для фінансового забезпечення виконання законопроекту про фінансові гарантії в 2018–2019 рр. та яка сума коштів рухатиметься за кожним пацієнтом?

На це П. Ковтонюк відповів, що профільне міністерство вже почало роботу з Міністерством фінансів України, аби на 2018 р. закласти кошти на охорону здоров’я з метою реалізації презентованих реформ. При цьому він наголосив, що наразі неможливо розрахувати вартість всіх медичних послуг, тому профільне міністерство визначатиме їх вартість поетапно. Наразі МОЗ України працює над розрахунком вартості медичних послуг первинної ланки медичної допомоги, щоб у вересні 2017 р. Уряд затвердив перший пакет гарантованих медичних послуг, який буде фінансово обґрунтований, щоб було зрозуміло, яка сума коштів якому обсягу наданих медичних послуг відповідає.

Стосовно суми, яка «йде за кожним пацієнтом», то П. Ковтонюк зауважив наступне: «На сьогодні для кожного українця передбачена сума коштів, яка становить 1764 грн. в середньому на одну людину та 4580 грн. — на одну сім’ю. Безумовно, наша задача — збільшити цю суму, але в нас є інша проблема, яка полягає в тому, щоб показати, якому обсягу покриття послуг буде еквівалентна ця сума. Тобто сума сама по собі нічого не вирішує, вирішує розуміння зв’язку суми з гарантованим покриттям. Так чим ми можемо забезпечити пацієнта на цю суму? Ось цю відповідь ми повинні дати. Наше завдання — прив’язати це до реальних державних гарантій, саме це ми й робимо своїм законопроектом».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті