Представники регіонів обговорили вимоги до лікарень І та ІІ рівнів

31 Травня 2017 3:52 Поділитися

3221Створення госпітальних округів та автономізація медичних закладів у рамках реформи охорони здоров’я спонукають переглянути вимоги до лікарень І та ІІ рівнів. Ці зміни запустять незворотній процес відродження медичної інфраструктури та змінять філософію функціонування лікарень.

Про це йшлося під час наради, яка відбулася за ініціативою МОЗ України та завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Близько 100 головних лікарів, економістів та представників управлінь охорони здоров’я з Донецької, Луганської, Чернівецької та інших областей України обговорили нормативні документи, які визначають принципи формування та функції багатопрофільних лікарень, вимоги до потужностей за напрямками надання екстреної медичної допомоги та лікувально-діагностичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим, дітям. Адже саме кількість пологів є одним з головних критеріїв вимог до лікарень у межах госпітального округу.

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, в Україні створення округів відбувається з різною динамікою. Ті області, які вже сформували їх, переходять до наступного етапу — обрання госпітальних рад та підготовки планів розвитку округів. Вкрай важливим є перегляд вимог до лікарень інтенсивного лікування та визначення пріоритетів для інвестицій. Наразі в пріоритеті 2 інвестиційних проекти — будівництво доріг як медичної інфраструктури та створення реперфузійних мереж.

«Є проект з посилення реперфузійних мереж, який особисто курує прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Йдеться і про закупівлю ангіографічного обладнання, і про побудову якісної системи. Запроваджуючи цю програму та розподіляючи обладнання, ми опираємося на госпітальні округи. Наприклад, обладнання буде доставлятися і в обласні центри, і в центри госпітальних округів. Тобто ми на практиці починаємо втілювати цей проект з врахуванням меж госпітальних округів», — зазначив П. Ковтонюк.

Під час розгляду питання реперфузійних центрів заступник міністра Олександр Лінчевський поінформував, що у 2016 р. було здійснено близько 7 тис. стентувань.

«Ми купуємо понад 10 тис. стентів та витратних матеріалів, тож для невідкладних ситуацій цього вистачає. Але ми чесно говоримо, що на всі планові стентування в Україні ніколи не вистачало і не вистачатиме коштів. Наше завдання як Уряду — покрити невідкладні стани. І Уряд гарантує, що всі пацієнти з інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST отримають вчасну та якісну допомогу та будуть забезпечені стентами та витратними матеріалам», — повідомив О. Лінчевський, додавши, що створення реперфузійних центрів суттєво наблизить допомогу до пацієнта.

У наказі про розподіл чітко прописано про невідкладне стентування. Ми маємо ситуацію, коли держава повністю покриватиме невідкладне стентування для всіх пацієнтів. І наш перший крок — це справедливий розподіл стентів і всіх витратних матеріалів між закладами охорони здоров’я.

Українські лікарі також мали нагоду поспілкуватися з консультантом Світового банку, ВООЗ та Європейської комісії Тетяною Трупеч під час прямого включення з Хорватії, яка розповіла про медичну реформу в країні, мережу хорватських лікарень різного рівня, оптимізацію медичних закладів та конкуренцію лікарень за пацієнта. Вона високо оцінила проект вимог до лікарень інтенсивного лікування І та ІІ рівнів (далі — проект вимог до лікарень), який розробило МОЗ, та порадила особливу увагу звернути на розвиток денних стаціонарів.

Під час наради учасники обговорили також питання впровадження в практику міжнародних протоколів, вимоги до медичної документації та особливості фінансування медичних закладів різного рівня підпорядкування.

Нагадаємо, проект вимог до лікарень визначає функціональне призначення закладів та напрямки медичної допомоги, що може надаватися в лікарнях I та II рівнів. Вимоги до функціональних потужностей закладів встановлюються за чотирма напрямками:

  • екстрена медична допомога;
  • медична допомога при гострому інфаркті міокарда;
  • медична допомога при гострому мозковому інсульті;
  • лікувально-діагностична допомога вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим.

Також зауважимо, що до розробки вимог до медичної інфраструктури та вдосконаленням державних будівельних норм, окрім профільного міністерства, залучені Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та депутати Верхов­ної Ради України.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*