Уряд має перевірити ефективність спрощеної реєстрації ліків в Україні та ціни на них

19 Червня 2017 1:04 Поділитися

Президент Петро Порошенко доручив Уряду перевірити ефективність спрощеної реєстрації лікарських засобів в Україні, які зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС, а також ціни на них в українських аптеках.

Глава держави зазначив, що медична система потребує невідкладної реформи, однак у цьому питанні вже зроблено важливі кроки. Зокрема, було спрощено процедуру реєстрації ліків, які вже пройшли цю процедуру в ЄС, США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді. «Це рішучий крок, щоб подолати корупцію, у тому числі в фармації, подолати бюрократію», — наголосив П. Порошенко.

Глава держави підкреслив, що мета такого кроку — щоб ціни на ці ліки в українських аптеках не були вищими, ніж у вищезазначених країнах. «Доручаю Уряду ретельно перевірити ефективність застосування скасування необхідності додаткової реєстрації для найкращих іноземних препаратів, і ціни», — сказав П. Порошенко під час заходів з нагоди Дня медичного працівника. Він наголосив, що урядовці мають надавати пояснення людям у випадку, якщо ціни відрізняються від європейських.

Президент також нагадав, що в Держбюджеті–2017 було закладено кошти на урядову програму «Доступні ліки», щоб певні категорії українців забезпечити безкоштовними препаратами.

Президент додав, що цих кроків недостатньо і влада рішуче налаштована продовжувати медичну реформу.

Нагадаємо, що у червні 2016 р. П. Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів»Аналіз підходів до спрощення допуску препаратів на ринки ЄС і США, проведений тоді ж нашим виданням, продемонстрував, що така ініціатива не має нічого спільного з цими процедурами.

У лютому 2017 р. за ініціативи Антимонопольного комітету України відбулася робоча зустріч з метою обговорення впливу спрощеного механізму державної реєстрації ліків на конкуренцію. За результатами зустрічі більшість її учасників погодилася, що внесені в законодавство зміни на практиці не забезпечили досягнення поставленої законотворцями мети — виходу оригінальних препаратів та вакцин на ринок України.

За матеріалами www.president.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

ВІктор 21.06.2017 8:40
Норма, щодо спрощеної реєстрації була і раніше для 5 нозоологій і нічого не дала, а перенести її на весь асортимент - це був грант, який відпрацювали і забули. А те що пропнувалося http://www.apteka.ua/article/370693, грантоеди заблокували - спрощена реєстрація препаратів, яких не має на ринку України, але є у протоколах лікування або Держформулярі цих країн. Тому виникає питання як лікувати за "Міжнародними протоколами" (Наказ мОЗ № 1422 від грудня 2016 року) не маючі їх препаратів на ринку України?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті