Проект постанови ВРУ про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України»

01 Червня 2017 9:51 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України, статті 234 Регламенту Верховної Ради України, на підставі рішення Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я від 17 травня 2017 року (протокол №_62) в порядку законодавчої ініціативи вносимо на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України».

Метою проведення парламентських слухань є винесення на широке професійне та громадське обговорення стану, проблемних питань та визначення перспектив розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі.

Забезпечення підготовки і проведення зазначених парламентських слухань пропонується доручити Комітетам Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, податкової та митної політики, промислової політики та підприємництва.

Доповідачем із зазначеного питання під час розгляду його на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету з питань охорони здоров’я, народного депутата України О.В. Богомолець.

Голова Комітету О.В. Богомолець

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Постанови Верховної Ради України

про проведення парламентських слухань на тему:

«Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України».

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проведення на найвищому рівні обговорення проблемних питань, з якими стикається фармацевтична галузь України, та визначення перспектив її розвитку викликано необхідністю формування державної стратегії виробництва та забезпечення лікарськими засобами відповідно до реальних потреб охорони здоров’я населення, створення орієнтованої на  пацієнта системи охорони здоров’я, зменшення залежності України від імпорту лікарських засобів.

За підсумками 2016 року загальний обсяг ринку лікарських засобів України (роздрібний і госпітальний сегмент) становив 58.7 млрд. грн. за 1,1 млрд. упаковок. Загальний приріст склав 19,5% в грошовому і 6,5% в натуральному вираженні. При цьому роздрібний сегмент в грошовому вираженні у порівнянні з минулим роком зріс на 22%, а госпітальний сегмент – на 5,5%. У натуральному вираженні роздрібний сегмент зріс на 7,5% в госпітальному сегменті відзначається спад на рівні 3,5%. При цьому частка госпітального сегменту скоротилася як в грошовому, так і в натуральному вираженні.

Середньозважена вартість 1 упаковки лікарських засобів у 2016 році в госпітальному сегменті склала 85,2 грн. (зросла на 10%). При цьому середньозважена вартість лікарських засобів вітчизняного виробництва склала 44,7 грн. за 1 упаковку, проти 426,8 грн. для зарубіжних препаратів. Незважаючи на те, що в Україні є 111 виробників лікарських засобів, Україна залишається імпортозалежною державою, оскільки із більше ніж 10 тисяч зареєстрованих лікарських засобів майже 7 тисяч ліків – це ліки іноземного виробництва. Ситуація ускладняється ще й тим, що з 1784 найменувань субстанцій, які використовуються вітчизняними фармвиробниками для виробництва ліків, лише 320 вітчизняного походження. За таких умов рівень забезпечення населення лікарськими засобами формується не вітчизняною фармацевтичною промисловістю, яка потенційно здатна задовольнити потреби населення у якісних, безпечних, ефективних та економічно доступних лікарських засобах, а іноземними виробниками та  імпортерами, які завдяки активному просуванню своїх препаратів на ринок, формують структуру споживання медикаментів населенням.

Попри те, що у структурі захворюваності населення в Україні перші місця посідають серцево-судинні, онкологічні захворювання та захворювання органів дихання, у структурі роздрібних продажів через аптечні заклади  лідерами є засоби, що  впливають на травну систему та метаболізм, засоби, що діють на респіраторну систему і лише потім засоби, що впливають на серцево-судинну систему.

Такий дисбаланс між структурою захворюваності населення та споживанням лікарських засобів не залишає жодних сумнівів у необхідності проведення оцінки ефективності існуючої системи забезпечення населення лікарськими засобами та удосконалення цілого ряду її елементів, зокрема у контексті запровадження реформи охорони здоров’я у цілому.

У першу чергу це стосується розроблення національної політики лікарських засобів спрямованої на: забезпечення фізичної і економічної доступності ефективних, якісних та безпечних лікарських засобів; сприяння раціональному призначенню, відпуску та застосуванню лікарських засобів; удосконалення професійного розвитку кадрових ресурсів, які задіяні у процесі обігу лікарських засобів; оптимізацію процесу закупівлі та відшкодування вартості лікарських засобів за бюджетні кошти та їх розподілу між закладами охорони здоров’я; оновлення протоколів лікування, що базуються на доказових даних, для оптимізації їх використання; удосконалення процедури допуску на ринок лікарських засобів, яка б гарантувала потрапляння на ринок лише якісних ліків з доведеною ефективністю; підвищення інвестиційної привабливості фармацевтичного ринку України тощо.

 2. Цілі і завдання прийняття акта

Основною метою прийняття постанови є винесення на широке професійне та громадське обговорення окреслених вище питань, що становлять суспільний інтерес, з метою формування державної стратегії виробництва та забезпечення лікарськими засобами відповідно до реальних потреб охорони здоров’я населення, створення орієнтованої на пацієнта системи охорони здоров’я.

 3. Загальна характеристика і основні положення акта

Проектом Постанови пропонується провести 18 жовтня 2017 року парламентські слухання на тему: «Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України».

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Правове регулювання у даній сфері забезпечується Конституцією України та Законом України «Про Регламент Верховної Ради України».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Проведення парламентських слухань передбачає витрати на
матеріально-технічне забезпечення і видання матеріалів парламентських слухань за рахунок коштів, передбачених у видатках Апарату Верховної Ради України.

 6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Проведення парламентських слухань дозволить всебічно обговорити проблемні питання у сфері забезпечення населення сучасними  ефективними, безпечними та доступними лікарськими засобами, виробити обґрунтовані рекомендації з метою визначення чіткого плану загальнодержавних комплексних заходів, спрямованих на розвиток національного фармацевтичного виробництва лікарських засобів, регулювання та забезпечення їх якості, раціональне їх застосування, організацію досліджень і розробку лікарських засобів, кадрове забезпечення фармацевтичної галузі, запровадження в Україні національної лікарської політики, спрямованої на належний вибір основних лікарських засобів,  доступність цін на ліки, фінансування лікарського забезпечення, удосконалення системи фармацевтичного постачання (оптова та роздрібна реалізація),

Голова Комітету О.В. Богомолець

Проект

зареєстровано в Парламенті

18.05.2017 р. за № 6468

ПОСТАНОВА

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України»

Верховна Рада України постановляє:

1. Провести 18 жовтня 2017 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання на тему: «Проблеми та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України».

2. Кабінету Міністрів України до 10 жовтня 2017 року підготувати і подати до Верховної Ради України інформаційно-аналітичні матеріали з питання парламентських слухань, тиражовані для народних депутатів України, відповідні пропозиції до рекомендацій парламентських слухань та визначити доповідача із зазначеного питання.

3. Комітетам Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, податкової та митної політики, промислової політики та підприємництва здійснити необхідні заходи щодо організаційного та методичного забезпечення проведення парламентських слухань та внести проект їх рекомендацій.

4. Запросити для участі в парламентських слуханнях представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, науковців та експертів.

5. Апарату Верховної Ради України забезпечити в установленому порядку трансляцію парламентських слухань.

6. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України забезпечити фінансування витрат, необхідних для організації і проведення зазначених парламентських слухань, стенографування та видання їх матеріалів Видавництвом Верховної Ради України.

7. Ця постанова набирає чинності дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України

Висновок

Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я

від 18.05.2017 р.

Скорочений текст: Прийняти за основу і в цілому

Формалізований текст: Прийняти за основу і в цілому

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті