Постанова 180 — катування замість лікування. Громадська Рада при МОЗ України висловлює свій протест

15 Серпня 2017 11:27 Поділитися

Громадська Рада при МОЗ України висловлює свій протест щодо введення в дію з 1 липня 2017 р. постанови КМУ від 16 березня 2017 р. № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» у зв’язку з тим, що нормами цієї постанови не передбачено забезпечення пацієнтів України багатьма життєво необхідними лікарськими засобами.

15 серпня в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться прес-брифінг на тему «Постанова 180 — катування замість лікування» за участю:

  • Оксани Александрової, голови комітету Громадської ради при МОЗ України із захисту прав пацієнтів;
  • Тетяни Кулеші, члена Громадської ради при МОЗ України, голови ради Громадської спілки «Орфанні захворювання України»;
  • Лариси Волошиної, президента Громадської організації «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз»;
  • Лариси Лавринюк, засновника Благодійного фонду допомоги онкохворим дітям «Краб»;
  • Юрія Андрєєва, громадського діяча, пацієнта;
  • Тетяни Заморської, віце-президента Міжнародної громадської організації «Дерматологи — дітям».

До участі у заході також запрошено представників МОЗ України, Експертного комітету з питань розробки Національного переліку лікарських засобів, Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, Уповноваженого з прав дитини Адміністрації Президента України та представника Фонду «Відродження», відповідального за розробку постанови КМУ № 180.

Учасники прес-брифінгу вимагатимуть відтермінування введення в дію постанови КМУ № 180 до повного розрахунку потреб пацієнтів:

– загальної потреби забезпечення пацієнтів у лікарських засобах за рахунок місцевих бюджетів;

– потреби, що задовольняє в повному обсязі потребу в лікарських засобах, зареєстрованих в Україні в установленому законом порядку та включених до Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік).

Громадська Рада при МОЗ України буде вимагати:

У свою чергу, 14 серпня в МОЗ України повідомили, що профільне міністерство на найближчому засіданні Уряду винесе на розгляд проект змін до урядових постанов щодо відтермінування введення в дію вимоги про здійснення закладами й установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закупівлі лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Національного переліку, — до кінця року.

Ініціативою МОЗ України також пропонується продовження до 1 січня 2018 р. здійснення закладами й установами охорони здоров’я безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Державного реєстру лікарських засобів України (в тому числі й тих, що не включені до Національного переліку).

Відповідно до проекту постанови КМУ з 1 січня 2018 р., якщо потреба у закупівлі лікарських засобів за Національним переліком буде задоволена у повному обсязі, безоплатно і на пільгових умовах можуть відпускатися зареєстровані в Україні лікарські засоби, не включені до Національного переліку.

Детальніше про прес-брифінг читайте найближчим часом. Також ми слідкуватимемо за засіданням Уряду, яке відбудеться найближчими днями.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

карина 15.08.2017 1:18
предпоследний абзац этой статьи ... Фраза в проекте бредовая. Причем тут закупівля,що буде задоволена и відпуск безоплатно і на пільгових умовах. Это разные вещи.Разный правовой статус операций.Если есть возможность повлияйте, чтоб потом снова не мучиться с бредовыми законами.
Гість 28.08.2017 1:19
Что за истерия... За последние 15 лет - ни пожилые родители, ни дети не получали бесплатно в больнице лекарства. Все покупалось на свои деньги в аптеке. Це катування діє довгий час, а не тільки починається
Людмила 30.08.2017 1:15
Я и дочь- пенсионеры, внучка инвалид детства. Все страдаем бронхиальной астмой тяжелой степени , 3 стадии неконтролируемой. Скажите, как можно купить необходимые дорогостоящие лекарства при минимальной пенсии? Это симбикорт, беродуал, и т.д. Препараты эти сейчас по цене золота !!! Кстати , в списке доступных лекарств их тоже нет. Да и за эти * доступные лекарства * необходимо заплатить приличную стоимость. Разве это доступность?!! На самом деле, в этом списке только лекарства прошлого века !!! Теофедрин вообще исчез с аптек - видите ли забыли во время продлить лицензию!!! Господа , не хватает гневных слов в адрес тех , кто причастен к постанове № 180.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті