Коли таємне стане явним: Рахункова палата провела аудит ефективності використання бюджетних коштів на міжнародні закупівлі ліків

22 Серпня 2017 11:43 Поділитися

Нещодавно окремі ЗМІ оприлюднили копію акту Рахункової палати України від 31.07.2017 р. № 05-10/02-35 про проведення аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених у 2015–2016 рр. та І півріччі 2017 р. на закупівлі ліків та медичних виробів через міжнародні організації. В офіційних джерелах текст цього акта відсутній, тобто відбувся витік інформації.

За результатами аудиту у Рахункової палати виникло багато питань. Зокрема, незрозуміло, за якими критеріями обрано міжнародні організації для здійснення закупівель ліків для України. Мова йде про ПРООН, ЮНІСЕФ і Crown Agents, послугами яких МОЗ України користується вже третій рік поспіль.

Питання виникли і в частині закупівель ліків за напрямком дитячої онкології. Вибірковою перевіркою встановлено, що за рахунок коштів Держбюджету–2016 було закуплено 6 найменувань препаратів, в інструкціях для медичного застосування яких використання їх для дітей не передбачено, або безпека та ефективність застосування їх дітьми не встановлені.

Наша редакція направила запит в Рахункову палату щодо надання копії акта про проведення аудиту. У відповіді за підписом голови Рахункової палати Романа Магути, наданій 21 серпня 2017 р., зазначено, що за результатами здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) складається звіт, складовою якого є акт.

Розгляд звіту про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених у 2015–2016 рр. та І півріччі 2017 р. на закупівлі ліків та медичних виробів через міжнародні організації, відбудеться 22 серпня, тобто сьогодні. За результатами розгляду даного питання на засіданні Рахункової палати буде прийнято відповідне рішення.

До затвердження на засіданні Рахункової палати та прийняття з цього питання відповідного рішення можливість надання копії акта не передбачена законодавством.

Після затвердження на засіданні Рахункової палати звіт надсилається об’єкту контролю, тобто Міністерству охорони здоров’я України.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону України «Про Рахункову палату» Рахункова палата регулярно оприлюднює у ЗМІ інформацію про свою діяльність, включаючи звіти про здійснені заходи державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту), а також розміщує таку інформацію, плани роботи та рішення Рахункової палати на своєму офіційному веб-сайті у формі відкритих даних відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

У прес-службі Рахункової палати нам повідомили про те, що повний текст звіту буде доступний на їх офіційному веб-порталі орієнтовно через 2 тиж.

Також нам стало відомо, що на засіданні Рахункової палати, яке наразі відбувається, має бути присутня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, народні депутати Ольга Богомолець, Єгор Соболєв та ін.

Ми і надалі слідкуватимемо за цим питанням, про що повідомлятимемо наших читачів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті