Профільний комітет не підтримує ідею створення централізованої закупівельної організації

06 Вересня 2017 10:57 Поділитися

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) не підтримує прийняту Урядом 23 серпня Концепцію реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів (далі — Концепція). Відповідне рішення прийнято Комітетом 5 вересня під час першого засідання в новому політичному сезоні.

Концепція, затверджена розпорядженням КМУ № 582-р, передбачає створення юридичної особи, що належатиме до сфери управління МОЗ України, відповідальної за виконання функцій централізованої закупівельної організації.

Члени профільного комітету вважають, що норми урядового розпорядження містять корупційні ризики. За словами заступника голови Комітету Олега Мусія, Концепція є неприйнятною, оскільки йде в розріз з ідеєю децентралізації. У разі створення централізованої закупівельної організації всі бюджетні кошти на державні закупівлі будуть передані з регіонів і сконцентровані в ній.

Крім того, МОЗ України суперечить саме собі, коли наголошує на тому, що має відійти від невластивих йому функцій — державних закупівель ліків та медичних виробів, і у той же час пропонує створити чергове державне підприємство, яке буде підпорядковуватися йому.

Член Комітету Ігор Шурма звернув увагу і на питання фінансування закупівельної організації. Концепція визначає, що на етапі утворення та початковому етапі діяльності закупівельної організації джерелами її фінансування можуть бути благодійні внески та інші джерела, не заборонені законодавством. Фінансування заходів з реалізації Концепції також здійснюватиметься за рахунок благодійних внесків та інших джерел, не заборонених законодавством, та не потребуватиме виділення додаткових бюджетних коштів. За словами народного депутата, вбачається дивним, що закупівельна організація буде здійснювати свою діяльність за рахунок благодійних внесків.

За результатом обговорення цього питання члени Комітету прийняли рішення направити відповідний лист Прем’єр-міністру України із зазначенням корупційних ризиків, які несе за собою створення закупівельної агенції.

Детальніше про засідання Комітету читайте найближчим часом.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Віктор 06.09.2017 2:50
Об̕єднання організацій роботодавців медичної промисловості України неоднократно зверталася до Уряду щодо децентралізації цих закупівель, оскільки в Україні СОЗ комунальна і має нести відповідальність за рівеньроботи своїх ЗОЗ і у кожні області є онко-, туб-, ВІЛ- диспансери, тощо, то вони самі можутьзабезпечувати себе ліками, крім вакцин і препартів для та рідкісних (орфанних) захворювань. Але для цього вже є Агентства в Україні, які мають усі умови і давно цим займаються і які називають ДП "Укрвакцина" і ДП "Укрмедпостач", виходячи з того, що у Євросоюзі Агентства - це госпрозрахункові структури, за українським законодавством - держпідприємства (ДП). Нажаль, МОЗ заборонив їм проводити міжнародну діяльність, тобто безпосередьо купувати ліки у виробників, а тому завжди між ними і виробниками були прокладки для розкрадання коштів, у тому числі міжнародні організації. Тому Мусій прав, замісць того, щоб вивести закупівлі на рівень "Прозоро", продовжують створювати нові корупційні схеми казнокрадства.
Тетяна 07.09.2017 12:38
Ви вважаєте, що обласні онко-, туб- і ВІЛ-диспансери чесно і прозоро закуплять ліки? Через "Проззоро"? У разі централізованих закупівель вартість однозначно буде нижчою. А найбільший корупційний ризик для країни - профільний комітет з охорони здоров'я.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті