Ринок очікує на текст урядової постанови, яка відтермінує обов’язкове застосування Національного переліку

Ринок очікує на оприлюднення тексту ухваленої 23 серпня постанови КМУ, якою передбачено відтермінування обов’язкового застосування Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік).

Як ми вже повідомляли, 2 тиж тому Уряд ухвалив постанову КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 і від 25 березня 2009 р. № 333», якою відтермінував обов’язкове застосування Національного переліку на 1 січня 2018 р.

Прийнятою постановою КМУ передбачено перенесення на 1 січня 2018 р. вимоги, згідно з якою безоплатно і на пільгових умовах відпускатимуться ліки, включені до Національного переліку. До 1 січня 2018 р. без­оплатно і на пільгових умовах відпускатимуться лікарські засоби, зареєстровані в Україні та включені до Державного реєстру лікарських засобів України.

Також передбачена відстрочка до 1 січня 2018 р. введення в дію положення стосовно зобов’язання замовників першочергово задовольняти в повному обсязі потребу в зареєстрованих лікарських засобах, включених до Національного переліку.

Таким чином, до 1 січня наступного року заклади й установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, зможуть закуповувати будь-які ліки, включені до Державного реєстру лікарських засобів України, незалежно від їх статусу (рецептурні/безрецептурні).

Проте учасники ринку скаржаться на те, що досі не оприлюднено текст відповідної урядової постанови. Хоча на урядовому порталі вже оприлюднюються рішення, прийняті 30 серпня.

Ситуація схожа на ту, коли лише через 3 тиж після ухвалення був оприлюднений текст постанови КМУ від 4 липня 2017 р. № 547 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333».

Такі дії з боку Уряду призводять до ускладнення операційної діяльності учасників ринку та можуть негативно вплинути на безперебійне забезпечення населення пільговими та безоплатними лікарськими засобами.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 06.09.2017 4:46
Огромное спасибо Пресс-слжбе "Щотижневика АПТЕКА", что не безразличны к вопросам практических работников фармации, которые становятся заложниками урядовцев и не могут своевременно не нарушая требований нормативно-правовых актов обеспечивать нуждающихся в полноценном лечении и обеспечении лекарственной помощью больных находящихся на стационарном лечении и амбулаторном обеспечении населения по льготным и бесплатным рецептам. СПАСИБО!!!
українець 06.09.2017 5:08
невже в когось були надії на вчасне оприлюднення ТАКОГО тексту постанови? хоча б з тієї причини, що при дозволі на закупівлю ліків практично без обмежень, грошей на ці програми вистачить хіба що на місяць.. а може хтось хотів за пів-року чи за рік по тому накласти штраф за нецільове використання бюджетних коштів на СГД , які піддалися на неофіційну інформацію та зробили " фальшстарт" за період до оофіційнго оприлюднення? і насамкінець: коли в високих кабінетах зрозуміють, що писати регулятрні акти потрібно з врахуванням пропозицій не тільки від ,безумовно компетентних ,фахіфців з міністерства, а й від рядових спеціалістів - дільничних лікарів та рядових провізорів, які знають РЕАЛЬНІ ПОТРЕБИ " маленьких українців", а не тих хто лікується у "феофаніях" ?!!
українець 07.09.2017 2:58
невже, крім прес-служби "АПТЕКИ", належне вирішення проблеми забезпечення ліками ЛПУ та пільгових категорій населення турбує лише 2-х(!!!) дописувачів? НЕ БУДЬ БАЙДУЖИМ ! СКАЖИ СВОЄ СЛОВО !
Провизор 07.09.2017 10:41
А что здесь можно сказать? Нам давно пора инициировать создание "министерства прийти" или что-то подобное, дабы нас отстаивали и защищали на уровне кму свои, а не люди с другой специальность. "Высокопоставленные медики" могут только рассказывать про фарм мафию и "прозоро" распределять потоки бюджетных денег, фармация для них нечто неизвестное. И пока мы это не поймём сами, никто и никогда нам не поможет, а население уже называет провизоров продавцами.
українець 08.09.2017 1:30
" декабристы разбудили Герцена", то хіба МИ РАЗОМ не можемо розбудити кабмін?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*