Коли застосування національних та галузевих стандартів є обов’язковим?

18 Вересня 2017 6:12 Поділитися

На сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України розміщено повідомлення про те, що 13 вересня Уряд ухвалив постанову щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою узгодження їх з Законом України «Про стандартизацію». Повідомляється про те, що прийняття постанови КМУ дозволить усунути неузгодженості окремих норм деяких законодавчих актів та сприятиме приведенню національної системи стандартизації у відповідність до міжнародних та європейських норм і правил.

Останнім часом органи виконавчої влади на випередження інформують про нові зміни в законодавстві без посилання на ухвалені тексти відповідних нормативно-правових актів. Станом на 18 вересня текст ухваленої постанови КМУ на урядовому порталі не оприлюднено. Тому наразі повністю оцінити ситуацію щодо намірів доопрацювати законодавство у сфері стандартизації неможливо.

Виходячи зі змісту прес-релізу можна зробити висновок, що постанова КМУ має технічний характер і покликана привести у відповідність до Закону України «Про стандартизацію» підзаконні нормативно-правові акти.

Звертаємо увагу наших читачів на те, що відповідно до ст. 23 Закону України «Про стандартизацію» (далі – Закон) національні стандарти застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону галузеві нормативні документи також застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами. Тобто, наприклад, якщо галузевий стандарт затверджується наказом МОЗ України, яким визначено, що стандарт обов’язковий до застосування, то він є обов’язковим.

На добровільних засадах застосовуються стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями (ст. 16. Закону).

Тобто у питанні застосування національних та галузевих стандартів ніяких змін з моменту прийняття Закону не відбулося.

З положеннями прийнятої 13 вересня постанови КМУ ми ознайомимо наших читачів після оприлюднення її тексту на урядовому порталі.

Також зазначимо, що на виконання Закону розпорядженням КМУ від 26.11.2014 р. № 1163 «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації» функції національного органу виконує державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (далі – ДП «УкрНДНЦ»).

На офіційному сайті ДП «УкрНДНЦ» www.uas.org.ua у розділі «Питання-відповіді» можна знайти відповіді на питання, що виникають у вас стосовно стандартизації.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті