В Парламенті продовжується розгляд медичної реформи

18 Жовтня 2017 12:29 Поділитися

18 жовтня під час засідання у Верховній Раді України депутати продовжують розглядати законопроект № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Нагадаємо, що 17 жовтня на вечірньому засіданні народні депутати вже розглянули 247 поправок. Щодо законопроекту доповіла заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко, яка поінформувала колег про основні зміни в підготовленому до розгляду у другому читанні проекті закону.

Андрій Парубій, голова Верховної Ради України, зазначив, що для нормальної роботи Парламенту необхідні відповідні умови, а саме — щонайперше розблокувати Парламент. «Я вимагаю в організаторів цих заходів (протестувальників) забезпечити вільний вхід та вихід до Верховної Ради народних депутатів та працівників. За таких умов нам буде дуже складно зібрати в четвер необхідну кількість депутатів для голосування і за медичну реформу, і за зняття недоторканності. Сьогодні нам слід розглянути щонайменше 600 правок і я сподіваюся на розуміння авторів правок та представника профільного комітету», — зазначив спікер Верховної Ради України.

Народний депутат Ігор Шурма, член комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зазначив: «Сьогодні проявляється суть усіх тих реформаторів, що за медичну реформу. Пустий зал тому свідок. Медична реформа — це та реформа, що вирішує долю українського народу. Вона не вирішує долю багатьох з нас, в кого є гроші на платні послуги, проте ставитиме на коліна медичних працівників, яких будуть скорочувати, та медичні заклади, які потрібно буде закривати. У законопроекті, який ми розглядаємо, передбачено, що для реалізації медичної реформи необхідно 5% ВВП. У той же час у проекті бюджету витрати на охорону здоров’я передбачаються у розмірі 3,5% ВВП. Грошей не буде».

Роман Семенуха, член депутатської фракції Політичної партії “Об’єднання “САМОПОМІЧ”, зазначив, що створення електронної системи охорони здоров’я — величезний крок вперед. Проте відкритим залишається питання, кому належатимуть інтелектуальні права власності на програмне забезпечення, бази даних та ін. Адже єдиним власником таких даних має бути держава. «Також я пропоную розширити права пацієнтів, а саме їх вільний доступ за замовчуванням до даних щодо стану власного здоров’я», — підсумував народний депутат.

Багато уваги в обговоренні приділили створенню Національної служби здоров’я. І. Шурма наголосив: «Запропонована до створення Національна служба здоров’я буде органом, що займатиметься виключно корупційною діяльністю за бюджетні кошти. І тут є багато питань. Бентежить також небажання МОЗ України відстоювати цей законопроект. А саме відсутність очільниці Міністерства при розгляді законопроекту».

Ольга Богомолець, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, коментуючи засідання Парламенту, зазначила: «Триває розгляд правок по закону про так звану медичну реформу. Депутати своїми правками вже повернули його у первісний вигляд, і, власне, він знову став «законом про співоплату для небідних людей». Якщо депутати таки підтримають «співоплату для багатих за номером 6327» замість того, щоб зробити реальну реформу — проголосувати закон про обов’язкове медичне страхування та створити гарантовану, доступну і справедливу систему охорони здоров’я в нашій державі».

Народний депутат Валерій Дубіль, член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», наголосив на тому, що сьогодні проходить Національний форум охорони здоров’я «За здорову націю», де зібралися представники медичної спільноти, що не підтримують даний законопроект та запропоновані зміни до системи охорони здоров’я.

Андрій Помазанов, член депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ», зазначив: «Згідно з законопроектом оцінку медичних технологій та далі за текстом проводитиме спеціалізована некомерційна державна установа. Може вже досить створювати прокладки, чергові спеціалізовані та інші заклади? Навіщо нам тоді МОЗ? У нас досі немає призначеного міністра охорони здоров’я України. Може варто розпустити профільне міністерство, якщо його функції все одно пропонується виконувати різним спеціалізованим структурам?»

О 14:00 А. Парубій закрив засідання Парламенту, на якому народні депутати встигли розглянути 788 поправок із 893. Однак не було підтримано жодної з розглянутих поправок через відсутність достатньої кількості народних депутатів у Парламенті.

Голова Парламенту висловив сподівання, що оскільки залишилось небагато поправок, то завтра народні депутати зможуть досить швидко прийняти рішення щодо медичної реформи.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті