«Санофі-Авентіс Україна» категорично не погоджується з рішенням Антимонопольного комітету України та оскаржуватиме його в суді

16 Листопада 2017 10:52 Поділитися

ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», що входить до складу «Санофі» (Sanofi), провідної міжнародної компанії у сфері охорони здоров’я, глибоко розчароване рішенням Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладення штрафу на суму майже 70 млн грн. за звинуваченнями у порушенні антимонопольного законодавства України.

Таке рішення було прийняте АМКУ за результатами розслідування, що тривало понад 5 років та стосувалося подій 2011 р. Під час розслідування компанія «Санофі-Авентіс Україна» повною мірою співпрацювала з АМКУ, надавала всі необхідні роз’яснення та наводила контраргументи, підготовлені провідними українськими та європейськими експертами з питань законодавства та конкурентної економіки.

Незважаючи на всі аргументи компанії, ігноруючи надані пояснення та економічну аналітику, порушуючи процедурні та важливі правові вимоги, на думку компанії, АМКУ не виявив зацікавленості у проведенні належного розслідування на основі детального аналізу фактів.

Рішення АМКУ створює прецедент, який поширює заборону антимонопольного законодавства на ринкову поведінку, яка дотепер вважалася законною. Це викликає численні запитання і спричиняє занепокоєння з боку компаній, які продають брендовані товари не лише на фармацевтичному, а й на інших ринках.

Наприклад, зважаючи на рішення АМКУ, можна дійти такого висновку: якщо існує товар нижчої вартості, який є конкурентом певного бренду, брендований товар не має законних підстав бути у продажу на ринку на рівних умовах з конкурентами. Застосована АМКУ концепція закінчення строку дії патенту та створення бар’єрів для генериків не поширюється на рекламовані на широкий загал безрецептурні лікарські засоби «Санофі-Авентіс Україна», які є предметом обвинувачень АМКУ, деякі з яких були відомі 89%* споживачів і використовуються в Україні вже понад 30 років**. Таким чином, прецедент АМКУ ставить під сумнів правила маркетингу в умовах ринкової економіки та ігнорує споживчий попит, створений силою бренду та інвестиціями в рекламу.

В інший частині рішення АМКУ покладає відповідальність за особливості функціо­нування державної системи закупівель лікарських препаратів на плечі зарубіжних виробників, які, як правило, не беруть участі у процедурах цих закупівель і не встановлюють їх умови. Таким чином, виробників можна звинувачувати у будь-якому підвищенні цін на їх продукцію в державних тендерах, навіть якщо таке підвищення обумовлене зовнішніми факторами, такими як коливання курсу валюти, незначна кількість закупівлі товарів за державні кошти або специфічні тендерні вимоги до терміну зберігання.

Здається, АМКУ має намір зобов’язати виробників контролювати ціноутворення на їх продукцію на подальших рівнях її перепродажу. Проте згідно з конкурентним законодавством саме такі дії і мають трактуватися як антиконкурентна поведінка.

Висловлюючи рішучу незгоду з таким суперечливим підходом, який може завдати шкоди економічній конкуренції в Україні та призвести до дискримінації гравців ринку, «Санофі-Авентіс Україна» подасть позов до суду з метою скасування рішення АМКУ, а також як зарубіжний інвестор використовуватиме всі передбачені міжнародним правом заходи для захисту своїх прав.

Дії АМКУ щодо ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» — це негативний сигнал усій міжнародній діловій спільноті про непередбачуваність та невизначеність українського бізнес-середовища для зарубіжних інвесторів. Крім того, це черговий раз підтверджує необхідність невідкладного реформування української антимонопольної системи та практики відповідно до найкращих міжнародних стандартів.

За матеріалами прес-релізу
компанії «Санофі-Авентіс Україна»

*Результати досліджень щодо впізнаваності бренду обраного безрецептурного препарату в Україні, 2011 р.
**Наприклад, один з безрецептурних препаратів продається в Україні з 1985 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті