Закони про медреформу та сільську медицину буде підписано найближчим часом

08 Грудня 2017 4:12 Поділитися

Президент України Петро Порошенко підпише закони про медичну реформу й сільську медицину найближчим часом. На цьому він наголосив під час наради з медиками Львівщини 6 грудня, подякувавши ініціативній групі, яка в дуже кроткий термін розробила концепцію і законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», а також народним депутатам, які проголосували за цей документ. Нагадаємо, що закони підписано спікером Верховної Ради України Андрієм Парубієм 17 листопада і цього ж дня направлені на підпис Главі Держави.

П. Порошенко звернувся до керівників усіх рівнів з проханням відповідально поставитися до сільської медицини. «Щоб ми були однією командою», — додав він.

Президент вирішив не підписувати закон про сільську медицину 6 грудня, як планувалося. «Тому, що це може бути неправильно інтерпретовано — що ми підписуємо сільську медицину, і не підписуємо медичну реформу. І найближчим часом буде підписано обидва закони разом. Сподіваюся, що це буде правильний меседж суспільству», — зазначив Президент.

«Не хочу, щоб ми витратили гроші, побудували фельдшерсько-акушерські пункти і на цьому зупинилися. Якщо не буде телемедицини, професійних лікарів, не буде працювати система, не буде обладнання, і ця «компанійщина» закінчиться через рік — то я не хочу до цього братися», — підкреслив Президент.

За його словами, 80% фельдшерсько-акушерських пунктів в Україні потребують до­укомплектації, ще 10% — не існують. Третина населення проживає в сільській місцевості і де-факто за останні 2–3 роки вони були позбавлені якісної медичної допомоги.

Президент також наголосив, що кошти, вкрадені представниками попередньої влади в українського народу та повернуті до Державного бюджету України завдяки зусиллям Генпрокуратури, у першу чергу мають бути спрямовані на проект сільської медицини. «Це не просто будівництво нових фельдшерсько-акушерських пунктів. Це затвердження мінімального обсягу обладнання, яке має бути в кожному селі, умови для перебування там лікаря або представника середнього медичного персоналу, який зможе зробити всі необхідні аналізи на цьому обладнанні», — підкреслив він, додавши, що це дозволить зберегти «золоті години» для встановлення діагнозу та призначення необхідного лікування. Крім того, у кожному сільському фельдшерсько-акушерському пункті має бути автомобіль, який за необхідності зможе доставити пацієнта у лікарню.

П. Порошенко зазначив, що 4 млрд грн., виділені на сільську медицину в цьому році, перейдуть на наступний рік. У Держбюджеті–2018 закладено ще 1 млрд грн. на ці цілі.

Він також підкреслив, що важливо якомога швидше зробити доступним для всіх громадян України, а особливо мешканців сільської місцевості, широкосмуговий високошвидкісний інтернет, який забезпечить роботу нової послуги — телемедицини.

За матеріалами www.president.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті