Ігнорувати не можна врегулювати: вітчизняні підприємства понад рік не можуть зареєструвати дезінфекційні засоби

Уже півтора року минуло з моменту реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби України (далі — Держсан­епідслужба України), яку приєднано до створеної Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба).

Відповідно до постанови КМУ від 10.09.2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» на Держпродспоживслужбу покладено в тому числі функції Держсанепідслужби з державної реєстрації дезінфекційних засобів.

Проте через законодавчу колізію Держ­продспоживслужба не має повноважень здійснювати державну реєстрацію/перереєстрацію дезінфекційних та антисептичних засобів. Справа в тому, що згідно з діючою постановою КМУ від 03.07.2006 р. № 908 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» (далі — Порядок) державну реєстрацію/перереєстрацію засобів проводить реорганізована Держсанепідслужба за результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Для вирішення цієї ситуації та поновлення процедури реєстрації дезінфекційних та антисептичних засобів необхідно якнайшвидше внести зміни до Порядку, надавши можливість Держпродспоживслужбі виконувати покладені на неї функції.

З приводу порушеного питання до МОЗ України та Уряду неодноразово зверталося Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості Украї­ни (далі — ООРММП України), починаючи з листопада 2016 р.

У квітні минулого року МОЗ України винесло на громадське обговорення розроблений проект змін до Порядку, яким передбачено покласти функцію реєстрації/перереєстрації дезінфекційних засобів на профільне міністерство. За інформацією ООРММП України, даний проект урядової постанови було погоджено з усіма зацікавленими міністерствами та направлено до КМУ. Проте проект постанови КМУ досі не винесено на засідання Уряду й більше року дане питання так і не вирішено. Це призвело до того, що підприємства не можуть здійснити реєстрацію/перереєстрацію дезінфекційних й антисептичних засобів і, як наслідок, їх виробництво зупинено на ряді вітчизняних підприємств, які несуть збитки.

«Через штучне затягування вирішення даного питання держава втрачає значні кошти від недоотриманих податків, підприємства змушені скоротити обсяги виробництва, ринок дезінфікуючих та антисептичних засобів потерпає від їх дефіциту», — повідомляють в ООРММП України.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Тамара 04.02.2018 10:46
тАК, Я САМА зіткнулася з саботажем експертний органів МОЗ в проведенні санітарно- епідеміологічної експертизи. Я підслухала, що мозівці (тобто,лікарі) змовилися не проводити подібних експертиз до тих пір,поки реєстрацію не повернуть до МОЗу. Це жах. Вся країна стала заручницею тяжб чиновників,які хочуть зберегти доступ до "корита" .
Валентина 22.02.2018 7:09
Та "корито"дезінфікуючих засобів ну зовсім мізерне МОЗ якщо його тягне до себе ну дуже помиляється. А от для людей , хто займається цим бізнесом уже ось буде скоро 2 роки створили штучну проблему. Причому, цікаво те, що Постанова 908 говорить, якщо позитивний висновок санепідекспертизи протягом 5 діб видається Свідоцтво, тобто це уже автоматично, адже насправді головний документ- результат санепідекспертизи, а це якраз Висновок.Ну й що! Держава свої фугкції не виконує, а крайній як завжди підприємець. І дійсно - враження, що затягує все це хтось спеціально, інакше як це ще можна назвати? вірніше уже навіть називають і фірмачів яким це вигідно, залишаться практично одні на ринку. Колись таке уже проходили але тоді час йшов на місяці, зараз уже на роки. Ну і ще, це корито деззасобів мізерне, а от ефективна дезінфекція - перериває шляхи передачі інфекцій. І що це не важливо. Та інфекційна безпека - одна із головних віх безпеки держави, території. та хто про це думає??? Як би ми не відносились до росіян, але на сьогодні вони про цю сторону медалі думають на державному рівні. Недаремно в 2015 році прийняте рішення щодо максимальної заміни імпортних деззасобів своїми. і навіть заміна активних складових деззасобів по максимуму знову ж таки речовинами свого походження. Ось така історія....

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті