МОЗ закликає робити щеплення проти дифтерії дітям та дорослим

19 Січня 2018 11:14 Поділитися

У зв’язку з небезпечністю хвороби та низьким рівнем охоплення щепленнями в Україні МОЗ рекомендує проводити вакцинацію проти дифтерії дітям і ревакцинацію — дорослим. (Прим. ред.: Нагадаємо, що українські інфекціоністи попереджають про ризик майбутнього спалаху дифтерії в Україні).

Під час епідемії дифтерії в Україні 1991–1998 рр., спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тис. осіб, 696 з них померли.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років).

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правця (АКДП). Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця (АДП) та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена (АДП-М), яку застосовують для дорослих. На 1 січня 2018 р. в Україні наявні 2,7 млн доз вакцини АКДП, 700 тис. доз АДП та 6,1 млн доз АДП-М.

За 11 міс 2017 р. 45,4% дітей віком 18 міс отримали 3 дози вакцини АКДП, 38,7% дорослих захищені від дифтерії вакциною АДП-М.

Для лікування дифтерії в Україні наявні 900 доз протидифтерійної сироватки, які в якості гуманітарної допомоги Україна отримала наприкінці 2017 р. (Прим. ред.: Щодо наявності такої кількості доз протидифтерійної сироватки Ольга Голубовська прокоментувала, що 900 доз для всієї країни вкрай мало. «Найгірше, що в разі екстреної потреби в ній, джерел, де можна було б дістати її швидко, немає», — додала лікар-інфекціоніст).

На 2018 р. МОЗ України заклало в бюджет 40,2 млн грн. для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, серед яких і дифтерія. Препарати буде придбано через міжнародні організації і відповідним чином зареєстровано, наразі йде планування закупівель.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли в горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:

  • слабкість;
  • біль у горлі;
  • лихоманку;
  • набряк залоз у шиї.

Токсин також може потрапити в кров і вразити серце, нирки і нервову систему. Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів;
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит);
  • ушкодження нерва (поліневропатія);
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті