Пішов з життя видатний український вчений Віктор Петрович Георгієвський

23 Січня 2018 11:42 Поділитися

Фармацевтична спільнота 20 січня 2018 р. пережила скорботну подію — на 81-му році пішов з життя видатний український вчений, доктор фармацевтичних наук, професор, академік українських та міжнародних інституцій, головний науковий співробітник ДП «ДНЦЛЗ» та ДП «Український Науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» Держлікслужби України, засновник Державної фармакопеї України, заслужений діяч науки і техніки УРСР та кращий винахідник НАНУ Віктор Петрович Георгієвський.

Відомий своїм уважним керівництвом, відданістю науці та людям, видатний вчений зробив неосяжний внесок у розвиток та становлення вітчизняної фармації.

Народився Віктор Петрович 23 червня 1937 р. у м. Артемівськ Донецької обл. У 1959 р. він закінчив фармацевтичний факультет І Московського медичного інституту ім. І.М. Сєченова та продовжив свій науковий шлях після хіміка-лаборанта вже в якості молодшого наукового співробітника. У 1971 р. вчений очолив лабораторію та відділ вивчення якості Всесоюзного науково-дослідного інституту хімії і технології лікарських засобів, а згодом став директором цього інституту (1989–1991).

У 1991 р. Віктор Петрович очолив один з провідних науковий закладів фармацевтичної галузі — ДП «Державний науковий центр лікарських засобів» (ДП «ДНЦЛЗ») та за сумісництвом з 1992 р. був директором ДП «Науково-експертний фармакопейний центр» МОЗ України. Також В.П. Георгієвський входив до складу спеціалізованої ради із захисту дисертацій на здобуття вчених ступенів кандидата і доктора фармацевтичних наук з напряму «Стандартизація та організація виробництва лікарських засобів» при ДП «ДНЦЛЗ».

Неможливо оминути увагою той факт, що Віктор Петрович стояв біля першоджерел появи та був керівником проекту створення Державної фармакопеї України (ДФУ). Ця фармакопея стала першою не лише в Україні, але й на всьому пострадянському просторі. Також зусиллями видатного вченого створено першу в Україні Державну лабораторію контролю якості лікарських засобів, яка залишається провідною профільною вітчизняною установою. У період з 1989 по 1995 р. Віктор Петрович також був заступником голови концерну «Укрмедбіопром».

За часи своєї діяльності Віктор Петрович заснував систему стандартизації лікарських засобів, створив школу стандартизації та контролю якості препаратів, розробив понад 75 лікарських засобів (Глутаргін, Рутес, Кратал, Диклоцин, Фламін, Алантон, Ліквіритон, Інгаліпт, Феростат, Ферамін-віта, Флаванабол, Фладекс, Фітоліт, Тіотриазолін, Титріол та ін.), під його керівництвом розроблено нормативно-технічні документи та впроваджено у виробництво 126 препаратів-генериків.

Видатний український вчений є автором 503 наукових праць, 10 монографій, 74 патентів та 36 авторських свідоцтв, а також підготував 13 докторів і 18 кандидатів наук. Його наукові досягнення відзначено європейською науковою громадськістю в офіційному виданні «The Europe 500, Leaders for Now Century»/The Millennium, Edition, 2001.

За свою визначну діяльність та неоціненний внесок у розвиток науки Віктор Петрович був нагороджений:

  • медаллю «За доблестный труд» (1970);
  • медаллю «За трудовую доблесть» (1981);
  • медаллю «Ветеран праці» (1985);
  • орденом «За заслуги» III (1997) та II ступеня (2002);
  • орденом «Святий Князь Володимир» (2001);
  • орденом «Святий Митро Солунський» IV ступеня (2002);
  • почесними грамотами за заслуги перед українським народом та Українською православною церквою.

У 1999 р. вченого визнано кращим дослідником Національної академії наук України, у 2000 р. — кращим вченим Фармацевтичної асоціації України, а у 2000 та 2004 р. — лауреатом всеукраїнського конкурсу «Ділова людина України».

На заході свого життя Віктор Петрович займався просвітницькою роботою та був головним редактором журналу «Фармаком» аж до останнього часу. Також прекрасним подарунком на 80-річчя вченого стала міжнародна нагорода у сфері наукових досліджень Сократівського номінаційного комітету (Оксфорд, Великобританія) «The Name in Science» («Ім’я в науці») за внесок в інтелектуальний розвиток сучасного світу, якої його було удостоєно.

Ім’я Віктора Петровича як видатного вченого внесено до реєстру кращих вчених світу, а його життєвий шлях є достойним прикладом для теперішнього і майбутніх поколінь науковців.

Колектив «Щотижневика АПТЕКА» висловлює свої найщиріші співчуття рідним, друзям та близьким Віктора Петровича. Вічна пам’ять про нього назавжди залишиться в серцях українців та у «серці» української та світової науки.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті