Нульова ставка акцизу на спирт для виробництва ліків. Необхідно довести справу до кінця

30 Січня 2018 12:43 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціа­ція (далі — ЄБА) повідом­ляє, що одна з проблем, яка існувала деякий час для фармацевтичної індустрії, нині вирішена на рівні законодавства і чекає на остаточне врегулювання на практиці.

Постанова КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1082 набула чинності 30 грудня 2017 р., що вирішило одразу два питання і наблизило законодавство України у фармацевтичній і медичній сферах до нормативно-правових актів ЄС:

Урегульовано застосування нульової ставки акцизу на спирт етиловий для виробництва всіх ліків у межах затверджених квот — тобто як для тих, що виробляються для внутрішніх потреб, так і тих, що експортуються Україною. Такий підхід відповідає практикам Європейського Союзу. Законодавство ЄС передбачає звільнення від акцизного збору етилового спирту, що застосовується в медичній та фармацевтичних сферах, як підтверджено Директивою Ради ЄС 92/83/ЄЕС «Про гармонізацію структур акцизних зборів на алкоголь та алкогольні напої».

Встановлено також нульову ставку акцизу на спирт етиловий для виробництва тих ліків, які були зареєстровані виробниками України в інших країнах та вже вироб­лені українськими виробниками для цілей експорту.

Неоднозначно врегульовані питання звітності щодо цільового використання спирту етилового та її оцінки контролюючими фіскальними органами створювали певну колізію. Внесення змін до податкового законодавства України в попередні роки виявилося недостатньо. Така ситуація не давала можливості виробникам працювати ефективно і стабільно розвивати експортний потенціал тоді, коли мова йшла про виробництво ліків на експорт з використанням спирту етилового. Тож, прийняття постанови № 1082 в чинній редакції — це яскравий приклад того, як держава обрала виправданий і достатньо оперативний підхід до вирішення проблеми, проаналізувавши плюси та мінуси, співставивши фактичну ситуацію з практиками ЄС у відповідній сфері й усунувши колізії в законодавстві України.

Ми висловлюємо своє позитивне ставлення до дій Уряду України, що слугують підтримці експорту ліків. Достатнім стало професійного окреслення історії та підґрунтя проблеми до уваги представників Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби України, пояснення терміновості питання — і дії КМУ не забарилися. Тепер, коли нульова ставка акцизу на спирт етиловий для виробництва ліків однозначно врегульована, ми сподіваємося, що у виробників більше не виникатиме непорозумінь. На сьогодні Міністерство фінансів України також підтвердило факт врегулювання порушеного питання відповідним листом.

І хоча виробники ще очікують застосування в повному обсязі другого положення постанови щодо ліків, які вже вироблені на експорт, ми сподіваємося, що успішні дії КМУ продовжаться. ЄБА чекає на завершення всіх пов’язаних із цією проблемою процесів від Державної фіскальної служби України.

За матеріалами прес-релізу ЄБА
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Василь 30.01.2018 1:58
Любители боярышника будут в восторге.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті