Традиційна західна дієта підвищує ризик колоректального раку як у чоловіків, так і у жінок

21 Лютого 2018 9:47 Поділитися

Спосіб харчування із значним регулярним споживанням червоного, обробленого м’яса та субпродуктів підвищує ризик розвитку колоректального раку  у чоловіків та жінок. Особливо значне підвищення ризику відзначають у чоловіків з надмірною масою тіла або ожирінням. Здається парадоксальним, що аналогічний ефект виявлено і у худорлявих жінок відповідно до результатів нещодавнього дослідження.

Також було встановлено, що асоціація між дієтою, що зумовлює запалення, та ризиком розвитку колоректального раку більше виражена у чоловіків та жінок, які не вживають алкоголь. Результати дослідження опубліковано у журналі «JAMA Oncology».

Автори дослідження — Фред Табунг з колегами з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Т.Х. Чана (Harvard T.H. Chan School of Public Health), США, перевірили дані досліджень здоров’я медичних сестер та медичних працівників чоловічої статі. Усього було включено 121 050 дорослих осіб, у яких оцінювалася частота колоректального раку протягом 26 років спостереження.

Кожні 4 роки учасники відповідали на питання стандартизованого напівкількісного опитувальника для оцінки частоти споживання окремих продуктів.

Навпаки, споживання пива, вина, чаю, кави, темно-жовтих та зелених листових овочів, фруктового соку та піци мало зворотну асоціацію з рівнем прозапальних маркерів.

Дієта, яка зумовила запалення, включала томати, газовані напої з високою та низькою калорійністю, овочі, крім темно-жовтих та зелених листових, червоне м’ясо, технологічно-оброблені м’ясні продукти, субпродукти та рибу, крім темних сортів.

Вживання алкоголю також впливало на ризик розвитку колоректального раку, але дещо в парадоксальний спосіб порівняно з попередніми дослідженнями. Адже було виявлено протективний ефект від споживання алкогольних напоїв.

Наприклад, серед чоловіків, які не вживали алкоголю, ризик розвитку захворювання на рак ободової та прямої кишки був на 62% вищим. При цьому чоловіки, які споживали більше 1 алкогольного напою в день і багато прозапальних харчових продуктів, мали на 23% вищий ризик раку, ніж ті, хто вживав мало їжі, яка здатна провокувати запалення. У жінок, які мали найбільш прозапальний спосіб харчування та одночасно не вживали алкоголю, відмічено на  33% вищий рівень захворювання на колоректальний рак порівняно з жінками, які дотримуються найменш прозапальної дієти.

За матеріалами jamanetwork.com та наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті