«Фармак» прийняв високих гостей Поважної ради «Ордена Святого Пантелеймона»

17 Квітня 2018 5:12 Поділитися
У компанії «Фармак» відбулося чергове розширене засідання Поважної ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

У засіданні взяли участь члени Поважної ради: голова Поважної ради Василь Михайлович Князевич, Ольга Вадимівна Богомолець, Ніна Григорівна Гойда, Павло Юхимович Гриценко, Філя Іванівна Жебровська, Віктор Михайлович Пинзеник, Василь Григорович Кремень, Василь Васильович Лазоришинець, Елла Марленівна Лібанова, Володимир Юрійович Мартинюк, Володимир Станіславович Огризко, Віталій Іванович Цимбалюк та представники Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату. Також на засіданні були присутні за запрошенням директор ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Тетяна Михайлівна Думенко, директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України Микола Дмитрович Тронько, президент Асоціації «Виробники ліків України» Петро Іванович Багрій та керівники фармацевтичних компаній — членів асоціації.

Новим членом Поважної ради став ректор Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, доктор медичних наук, професор, академік НАМН України Юрій Васильович Вороненко. Також були озвучені результати відбору регіональними радами кандидатів на отримання відзнаки «Орден Святого Пантелеймона».

У продовження започаткованої традиції учасники заходу порушили важливі для галузі та країни теми: «Ми глибоко переконані, що галузі та країні потрібні зміни, які будуть здійснені насамперед в інтересах пацієнтів і України загалом. 3 квітня 2017 р. стартувала основна частина програми МОЗ України «Доступні ліки» — реімбурсація. «Фармак» — активний учасник цієї програми. З 23 молекул — учасників програми 8 є в портфелі «Фармак». Це 26 готових лікарських засобів, з яких 7 відшкодовуються повністю, 19 — частково. Ми розуміємо, що це важливо для українців. Це перший крок до великих змін, на які чекає наша країна. І ми сподіваємося на розширення цієї програми як новими нозологіями, так і новими лікарськими засобами», — зазначила Філя Жебровська, голова Наглядової ради ПАТ «Фармак».

Йшлося і про складнощі участі українських компаній у міжнародних закупівлях, що заблокували або значно ускладнили вхід у високотехнологічні та інноваційні сегменти: онкологія, вакцини, імунопрепарати, біосиміляри. Це істотно позначилося на вітчизняному виробнику. «Ми сподіваємося, що з 2019 р. відбудуться зміни: участь вітчизняних компаній стане процедурно простішою, інформація щодо проведених закупівель у частині номенклатури та цін буде відкритою, відбуватиметься стимулювання розвитку української фармацевтичної промисловості із врахуванням соціально-економічної функції вітчизняних компаній», — наголосила Ф. Жебровська.

Філя Іванівна зазначила, що необхідно якнайшвидше узгодити з директивами ЄС дискримінаційну процедуру спрощеної реєстрації лікарських засобів — Закон України від 19.03.2015 р. № 269–VIII, а також перевести всі закупівлі в систему ProZorro. Вона нагадала, що з початку 2019 р. закупівля лікарських засобів, що не входять до Національного переліку, не врегульована. Тому виробники ліків пропонують подовжити можливість закуповування таких лікарських засобів, що входять до протоколів і стандартів лікування.

«На сьогодні в Україні є маса питань у галузі медицини, які необхідно вирішити на законодавчому рівні. Одне з них — питання державної підтримки вітчизняних виробників лікарських препаратів. На сьогодні якість продукції, що випускається українськими компаніями, не поступається західним аналогам. Тому нам потрібно створити рівні умови для всіх виробників, переглянувши законодавчі акти, які дають пріоритет зарубіжним компаніям на українському ринку. Не варто забувати, що вітчизняна фармацевтична галузь — це робочі місця, податки, основа розвитку й незалежності держави. Також хочеться зазначити, що Україні необхідно мати власні вакцини. Це стратегічне питання для країни. Ми не можемо ставити під загрозу здоров’я українців і залежати від іноземного виробника. Вакцини мають випускатися в Україні», — зазначила Ольга Богомолець, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Віталій Цимбалюк, президент Національної академії медичних наук, також акцентував увагу на необхідності випуску власних вакцин. «Згідно зі статистикою в Україні вакцинація становить 30–50% від того, що виробляють у світі. Населення не хоче вакцинуватися, бо довгий час закуповували вакцини, які непотрібні. Були ускладнення, іноді летальні випадки. Окрім того, кожна країна має свої особливості мікроорганізмів, і це також потрібно враховувати. У нашій академії є план українських мікроорганізмів, які можуть застосовуватися. Ми можемо виготовляти власні вакцини — поновити роботу Харківського інституту вакцин та сироваток, який раніше забезпечував увесь Радянський Союз. Якщо ми відновимо процес виготовлення вакцин в Україні, то це будуть і нові робочі місця, і захист дітей і дорослих», — зазначив В. Цимбалюк.

У свою чергу, Петро Багрій заявив про готовність фармгалузі підтримувати медичні реформи в Україні. «У 2010 р. європейські стандарти виробництва лікарських засобів (GMP) були прийняті як ліцензійні в Україні. Це був правильний і далекоглядний крок, який дав змогу українським фармвиробникам сьогодні бути на рівні з європейськими компаніями й реалізовувати свою продукцію у всьому світі. Фармгалузь за результатами 2017 р. — це 515 найменувань лікарських засобів, 117 виробників, 31 000 робочих місць, 6 млрд грн. сплачених податків. Частка фармгалузі у ВВП становить 1%. Тому фармвиробники готові та мають змогу підтримувати медичні реформи в частині забезпечення лікарськими засобами», — зазначив П. Багрій.

«Фармак понад 95% прибутку щорічно витрачає на інновації та розвиток виробництва. Ми найбільші експортери лікарських препаратів і на сьогодні працюємо з більше ніж 20 країнами Європи та СНД. І, звичайно, для нас пріоритетом залишається Україна», — зазначила, зі свого боку, Ф. Жебровська.

Нагадаємо, що Філя Іванівна Жебровська, голова Наглядової ради ПАТ «Фармак», стала членом Поважної ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» в липні 2017 р.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською. Її вручають особам, які володіють високими професійними та духовно-моральними якостями й мають особисті заслуги в царині охорони здоров’я, а також у благодійній, гуманістичній та громадській діяльності. Мета відзнаки — збереження та зміцнення фізичного та духовного здоров’я нації через популяризацію гуманістичної діяльності та збільшення ваги лікаря в сучасному українському суспільстві. А також повернення та зміцнення довіри до нелегкої та відповідальної лікарської професії.

З часу заснування відзнаки було нагороджено понад 20 видатних учених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства.

ДОВІДКА

ПАТ «Фармак» — український виробник лікарських засобів європейського рівня. Завдяки високій якості препаратів та інноваційному підходу у виробництві, ПАТ «Фармак» із 2010 р. є лідером фармацевтичного ринку України*.

Продукція ПАТ «Фармак» експортується до 20 країн світу. У портфелі компанії 220 продуктових досьє. Щорічно компанія виводить на ринок до 20 нових препаратів.

На підприємстві функціонують 19 виробничих ліній, що відповідають вимогам GMP. Впроваджена та постійно вдосконалюється фармацевтична система якості згідно з чинними регуляторними вимогами та відповідно до світових стандартів: ISO, GMP. Щороку компанія проходить близько 15 міжнародних інспекцій та перевірок.

За версією порталу «Економічна правда», у 2017 р. ПАТ «Фармак» увійшло до топ-5 найінноваційніших компаній України. Журнали «Бізнес», «Фокус» назвали ПАТ «Фармак» одним з найкращих роботодавців серед українських компаній. ПАТ «Фармак» — єдиний фармвиробник, який увійшов до топ-100 платників податків за 2017 р.**.

У компанії працюють більше ніж 2600 осіб. Понад 80% управлінських вакансій закриваються власними кандидатами.

У компанії працюють 5 новітніх лабораторій. Власний лабораторно-технологічний комплекс R&D — науково-дослідний полігон для випробування нових і вдосконалення наявних технологій готових лікарських засобів. Лабораторії оснащені високотехнологічним обладнанням таких світових виробників, як Glatt, SBM, Urlinski, Belimed, De Ditrich, Gea, Sartorius, Malvern Instruments та ін.

З 2015 р. в ПАТ «Фармак» працює власний комплекс із виготовлення субстанцій (департамент із виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів) у м. Шостка. Його планова потужність становить 100 т субстанцій на рік.


*За обсягами продажу лікарських засобів у грошовому вираженні, за даними аналітичної системи дослідження ринку «Фармстандарт»/«PharmXplorer» компанії Proxima Research.

** Дані Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України.

За матеріалами прес-релізу, наданого ПАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*