В Україні створено компанію із впровадження нанотехнологій

19 Липня 2010 2:47 Поділитися

Промисловим впровадженням в медицину передових розробок українських вчених у сфері нанотехнологій опікуватиметься новостворена компанія «Нанотехнології у медицині» («НаноМедТех»).

У Національній академії наук (НАН) України зазначають, що «НаноМедТех» працюватиме за унікальним методом електронно-променевого осадження у вакуумі. Ця технологія, розроблена в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона академіками Борисом Патоном і Борисом Мовчаном, не має аналогів у світі і дозволяє одержувати наночастинки різних елементів та їх комбінацій, що впливають на життє­діяльність організмів на клітинному рівні.

Під час презентації компанії у Міжнародному центрі електронно-променевих технологій НАН України Б. Патон повідомив, що вже у 2011 р. планується вивести на ринок медичні препарати на основі наночастинок. На його думку, перші ліки буде створено на базі наночастинок срібла.

Співвласник корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, який є інвестором проекту, під час презентації підкреслив, що інтерес до співпраці з ученими в новому напрямі пояснюється позитивним досвідом використання нанорозробок на металургійних підприємствах компанії. «При створенні цієї компанії питання прибутку не розглядалося, хоча ми розуміємо, що цей проект може бути успішним, як і ті, котрі ми реалізували до цього», — сказав бізнесмен на презентації.

За його словами, на першому етапі витрати на створення лабораторії, закупівлю спеціальної установки не перевищать 1 млн дол. США. «Проте на розвиток потрібно набагато більше грошей, це будуть десятки мільйонів доларів», — додав С. Тарута.

У свою чергу Володимир Семиноженко, голова Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації, зазначив: «Інноваційний прорив очевидний. І Україна має унікальний шанс «вскочити до останнього вагону цього інноваційного потягу».

У НАН України вважають, що координуючим центром інтелектуальних розробок у сфері нанотехнологій має стати Інститут нанотехнологій України. «Він має взяти на себе функцію інтегратора діяльності наукових установ і приватних інвесторів у єдиний процес із розробки конкретного наукомісткого продукту з високою інтелектуальною вартістю. Особливо важливо, що цей інститут не матиме штатних співробітників, а його роботу планується побудувати на принципах поєднання зусиль представників різних наукових шкіл і суміжних наук», — відзначено у повідомленні НАН України.

За матеріалами www.unian.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті