Наказ МОЗ від 09.07.2010 р. № 550

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 09.07.2010?р. № 550
ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПЛАНУ ЗАХОДІВ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, СПРЯМОВАНИХ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ПРОТОКОЛУ НАРАДИ ПІД ГОЛОВУВАННЯМ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ АЗАРОВА М.Я.
від 16.06.2010 р.
«ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПНОСТІ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЯКІСНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ І МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ»

На виконання Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 16.06.2010 р. «Про забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання»

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити План заходів Міністерства охорони здоров’я України, спрямованих на забезпечення виконання Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 16.06.2010 р. «Про забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання» (далі — План заходів), що додається.

2. Керівникам структурних підрозділів Міністерства охорони здоров’я України забезпечити виконання Плану заходів у визначені терміни.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Лазоришинця В.В.

Міністр Митник З.М.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров’я України
від 09.07.2010?р. №?550

ПЛАН
заходів Міністерства охорони здоров’я України, спрямованих на забезпечення виконання Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 16.06.2010?р. «Про забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання»

Найменування заходу, передбаченого Протоколом Термін виконання Відповідальні виконавці
1. Під час підготовки проекту Податкового кодексу до другого читання передбачити особливості оподаткування суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами, медичними виробами, а також медичним обладнанням, комплектувальними виробами, допоміжними речовинами, які використовуються для їх виробництва
(подати Мінфіну відповідні пропозиції)
до 7?липня 2010?року Буніна С.С.





Гудзенко О.П.

Константінов Ю.Б.

2. Спільно з Мінфіном, Мінекономіки, Мін’юстом, ДПА та за участю інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади, провідних експертів, науковців, представників громадських організацій, зокрема Асоціації фармацевтичних виробників України, з метою вдосконалення системи державного управління у медичній галузі, опрацювання механізму створення єдиного медичного простору, зокрема визначення МОЗ єдиним органом державної влади з питань реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, встановлення єдиних стандартів надання медичної допомоги, забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами, медичними виробами та медичним обладнанням, підготувати та подати в установленому порядку Кабінетові Міністрів:
2.1. проект рішення про утворення Міжвідомчої експертної комісії з питань забезпечення доступності для населення якісної медичної допомоги до 9?липня 2010?року Лазоришинець В.В.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

2.2. проект рішення щодо порядку здійснення на засадах державно-приватного партнерства оперативного моніторингу та автоматизованого контролю за обігом лікарських засобів під час їх виробництва, реалізації, експорту та імпорту до 1?вересня 2010?року Соловйов О.С.
2.3. пропозиції щодо складу Міжвідомчої комісії з питань передачі до сфери управління МОЗ закладів охорони здоров’я, що підпорядковані іншим державним органам, оптимізації їх діяльності, територіального розташування та спеціалізації з урахуванням регіональних потреб до 9?липня 2010?року Лазоришинець В.В.



Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

3. Спільно з Мінфіном, Мінекономіки, Мін’юстом, МЗС, ДПА, Держлікінспекцією МОЗ, Держкомпідприємництвом, іншими заінтересованими органами виконавчої влади за участю провідних експертів, науковців, представників громадських організацій підготувати та подати на розгляд Верховної Ради законопроекти:
3.1. про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами лікарських засобів) до 1?вересня 2010?року Гудзенко О.П.




Константінов Ю.Б.

Бліхар В.С.

3.2. про лікарські засоби (щодо вдосконалення обігу лікарських засобів, приведення у відповідність із сучасними вимогами та міжнародними нормами, зокрема положеннями Угоди TRIPS щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також визначення «препаратів обмеженого застосування» та спеціальних умов їх реєстрації) до 1?вересня 2010?року Гудзенко О.П.




Константінов Ю.Б.

Бліхар В.Є.

3.3. про медичні вироби (щодо запровадження державного контролю за медичними виробами) до 1?вересня 2010?року Соловйов О.С.
4. З метою приведення підзаконних нормативно-правових актів у відповідність із Законом України «Про ціни та ціноутворення» (щодо забезпечення здійснення моніторингу та контролю за цінами на лікарські засоби та медичні вироби за переліком, визначеним МОЗ, поклавши виконання цієї функції на Мінекономіки та Державну інспекцію з контролю за цінами) підготувати та внести Кабінетові Міністрів проекти рішень:
4.1. Спільно з Мінекономіки, Мінфіном, Мін’юстом, Держлікінспекцією МОЗ, Держкомпідприємництвом — щодо внесення змін до Положення про Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів МОЗ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20?грудня 2008?р. №?1121 до 12?липня 2010?року Соловйов О.С.
4.2. Надати Мінекономіки пропозиції щодо внесення змін до Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13?грудня 2000?р. №?1819 до 12?липня 2010?року Гудзенко О.П.




Мусієнко А.В.

Константінов Ю.Б.

4.3. Надати Мінекономіки пропозиції стосовно утворення Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо вдосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби і медичні вироби до 19?липня 2010?року Буніна С.С.




Гудзенко О.П.

Соловйов О.С.

Константінов Ю.Б.

5. Спільно з Мінфіном, Мінекономіки, Мін’юстом, Держлікінспекцією МОЗ, Держкомпідприємництвом, іншими заінтересованими органами виконавчої влади за участю представників громадських організацій підготувати проекти актів законодавства щодо підвищення державного збору за реєстрацію лікарських засобів (крім перереєстрації лікарських засобів) та спрямування зазначених коштів на здійснення державного контролю якості лікарських засобів до 1?вересня 2010?року Буніна С.С.




Гудзенко О.П.

Соловйов О.С.

Константінов Ю.Б.

6. Надати Мінфіну пропозиції щодо можливих шляхів погашення кредиторської заборгованості, яка виникла перед вітчизняними виробниками лікарських засобів у зв’язку з недофінансуванням у 2009?році за бюджетною програмою КПКВК 2301480 «Компенсація додаткових витрат виробникам лікарських засобів, пов’язаних з підвищенням з 1?січня 2004?р. ставки акцизного збору на спирт етиловий» до 12?липня 2010?року Гудзенко О.П.





Буніна С.С.

Левицький О.І.

Константінов Ю.Б.

7. Спільно з Мінфіном, Мінекономіки, Мін’юстом, Держлікінспекцією МОЗ, Держкомпідприємництвом, іншими заінтересованими органами виконавчої влади за участю провідних експертів, науковців, представників громадських організацій підготувати та подати на розгляд Кабінету Міністрів проекти актів щодо:
7.1. удосконалення діяльності, пов’язаної з торгівлею лікарськими засобами, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2010?р. №?259 та з урахуванням міжнародних стандартів, положень конвенцій і директив ЄС до 12?липня 2010?року Соловйов О.С.
7.2. скасування постанови Кабінету Міністрів України від 30?жовтня 2009?р. №?1154 «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення» (які визначені на період епідемії грипу А/H1N1/Каліфорнія/04/09) до 12?липня 2010?року Рожков Г.С.
7.3. затвердження Концепції Програми розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я України на 2011–2020?роки, зокрема, передбачивши розвиток виробництва імпортозамінних лікарських засобів і медичних виробів та їх закупівлю шляхом державного замовлення до 16?липня 2010?року Гудзенко О.П.




Мусієнко А.В.

Хобзей М.К.

Єфіменко О.В.

Павелко Н.Ю.

Константінов Ю.Б.

7.4. удосконалення державного регулювання цін на лікарські засоби, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету (щодо забезпечення МОЗ реєстрації цін) до 1?серпня 2010?року Гудзенко О.П.





Буніна С.С.

Константінов Ю.Б.

7.5. реєстрації імунобіологічних препаратів, біологічно активних добавок, дезінфікуючих засобів та порядку оцінки рівня безпеки косметичних засобів до 1?серпня 2010?року Гудзенко О.П.




Константінов Ю.Б.

Бліхар В.Є.

7.6. реалізації у Луганській та Хмельницькій областях пілотного проекту централізованої закупівлі у 2011?році лікарських засобів і виробів медичного призначення за рахунок коштів місцевих бюджетів до 1?листопада 2010?року Лазоришинець В.В.




Буніна С.С.

Мусієнко А.В.

Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

Левицький О.І.

7.7. упровадження та забезпечення підтвердження відповідності медичних виробів і здійснення контролю за кожною серією лікарських засобів, що закуповуються або закуплені за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів до 1?вересня 2010?року Соловйов О.С.
7.8. затвердження Концепції комплексної довгострокової Програми реформування медичної галузі до 1?вересня 2010?року Лазоришинець В.В.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

Буніна С.С.

7.9. затвердження Концепції Програми профілактики внутрішньогоспітальної інфекції до 1?листопада 2010?року Лазоришинець В.В.




Рожков Г.С.

Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

8. Надати Мінекономіки пропозиції до проекту акта щодо віднесення лікарських засобів і виробів медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів, до переліку товарів, необхідних для забезпечення пріоритетних державних потреб відповідно до Закону України «Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб» та інвестування вітчизняного виробництва шляхом розміщення державного замовлення на закупівлю ліків і медичних виробів для потреб системи охорони здоров’я до 1?серпня 2010?року Лазоришинець В.В.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

Мусієнко А.В.

Буніна С.С.

9. Затвердити в установленому порядку:
9.1 протоколи лікування найпоширеніших захворювань на рівні первинної медико-санітарної допомоги до 1?грудня 2010?року Лазоришинець В.В.




Рожков Г.С.

Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

9.2 протоколи обслуговування населення в аптечних закладах для провізорів з метою надання кваліфікованої медичної допомоги, зокрема уникнення самолікування (неконтрольованого споживання ліків) до 1?грудня 2010?року Гудзенко О.П.




Соловйов О.С.

Бліхар В.Є.

10. За участь Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій забезпечити підвищення якості та доступності лікування шляхом прискорення впровадження формулярної системи у закладах охорони здоров’я Про вжиті заходи інформувати щокварталу Кабінет Міністрів Лазоришинець В.В.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

11. Внести Кабінетові Міністрів пропозиції щодо:
11.1. запровадження у 2010?році як пілотного проекту щодо спеціального маркування упаковки для лікарських засобів, що закуповуються за рахунок бюджетних коштів до 1?серпня 2010?року Мусієнко А.В.




Павелко Н.Ю.

Кузнецов О.В.

Девко В.Ф.

Петренко М.Я.

11.2. перегляду Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади та установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5?вересня 1996?р. №?1071, з урахуванням Державного формуляра (переліку лікарських засобів, які застосовуються для лікування окремих хвороб, визначеного МОЗ) до 1?вересня 2010?року Гудзенко О.П.




Константінов Ю.Б.

Бліхар В.Є.

12. В установленому порядку вжити заходів щодо:
12.1. забезпечення виписки рецептів на монопрепарати за міжнародними непатентованими назвами до 1?серпня 2010?року Лазоришинець В.В.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

Гудзенко О.П.

Константінов Ю.Б.

Бліхар В.Є.

12.2. прийняття законів щодо внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині підвищення відповідальності суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво, оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами, за порушення законодавства щодо якості лікарських засобів, реалізацію незареєстрованих лікарських засобів, та тих, що заборонені приписами Держлікінспекції МОЗ до 1?листопада 2010?року Соловйов О.С.
12.3. мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості, зокрема стосовно інноваційного та енергозберігаючого обладнання, яке використовується для виробництва лікарських засобів і медичних виробів, і подати в установленому порядку пропозиції Кабінетові Міністрів до 1?серпня 2010?року Буніна С.С.
13. Спільно з Мінфіном, Мінекономіки, Мінпраці, Мін’юстом, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями:
13.1. опрацювати питання щодо створення соціальних аптек і мережі державних/комунальних аптек до 1?вересня 2010?року Гудзенко О.П.




Константінов Ю.Б.

13.2. вжити невідкладних заходів до розширення мережі аптечних закладів, які можуть провадити господарську діяльність, пов’язану з обігом наркотичних та психотропних лікарських засобів, насамперед у сільській місцевості, шляхом чіткого визначення в кожній адміністративно-територіальній одиниці таких аптечних закладів до 15?серпня 2010?року Тимошенко В.А.
13.3. вжити невідкладних заходів до розширення мережі аптечних закладів, які можуть провадити господарську діяльність з виготовлення лікарських засобів в аптечних умовах, насамперед у сільській місцевості, шляхом визначення кількості аптек у кожній адміністративно-територіальної одиниці з розрахунку до 20?тис. населення на одну аптеку до 20?грудня 2010?року Гудзенко О.П.




Соловйов О.С.

Константінов Ю.Б.

14. Забезпечити виконання вимог законодавства щодо обов’язкового здійснення контролю за кожною серією субстанцій та продукції у вигляді in bulk до 12?липня 2010?року Соловйов О.С.
15. Надати Мінфіну пропозиції щодо:
15.1. вжиття заходів для виділення з державного бюджету коштів у сумі 65?млн грн. з метою закупівлі обладнання для першочергового дооснащення трьох регіональних лабораторій 1?серпня 2010?року Соловйов О.С.




Буніна С.С.

15.2. визначення джерела фінансування для переоснащення матеріальної бази 20?лабораторій з контролю якості лікарських засобів Держлікінспекції МОЗ та приведення технічного рівня їх обладнання у відповідність з вимогами, які встановлені для національних лабораторій державного контролю якості лікарських засобів ВООЗ TRS №?902, 2002 до 15?вересня 2010?року Буніна С.С.
15.3. опрацювання питання щодо виділення коштів з державного бюджету в сумі 71?млн грн. для закупівлі імунобіологічних препаратів з метою забезпечення вакцинації дітей згідно з календарем профілактичних щеплень, недопущення порушення схеми імунізації та поширення інфекційних хвороб до 9?липня 2010?р. Рожков Г.С.




Мостовенко Р.В.

16. Спільно з Мінекономіки, МОН, Мінфіном під час опрацювання питання щодо штатних нормативів та типових штатів для закладів охорони здоров’я передбачити введення посади клінічного провізора виходячи з потреби запровадження формулярної системи та опрацювати питання щодо державного замовлення на підготовку клінічних провізорів у закладах освіти до 20?грудня 2010?року Лазоришинець В.В.




Левицький О.І.

Банчук М.В.

Волосовець О.П.

17. Опрацювати питання щодо кадрового забезпечення фармацевтичної галузі з урахуванням вимог європейського законодавства, зокрема ст. 49?Директиви ЕС №?2001/83 до 1?вересня 2010?року Лазоришинець В.В.




Банчук М.В.

18. Спільно з Мінекономіки та МЗС активізувати співпрацю з європейським інвестиційним банком з метою реалізації проектів з поліпшення надання медичної допомоги населенню Бідний В.Г.




Буніна С.С.

Ценілова Ж.В.

19. Надати Мінфіну пропозиції щодо фінансування фундаментальних досліджень у галузі нано- та біотехнологій до 1?жовтня 2010?року Лазоришинець В.В.




Буніна С.С.

20.1. забезпечити належний технічний стан лікувально-профілактичних закладів, дотримання санітарно-епідемічного режиму щодо їх функціонування до 1?серпня 2010?року Рожков Г.С.
20.2. провести перевірку лікувально-профілактичних закладів незалежно від форми підпорядкування стосовно дотримання санітарно-епідемічного режиму їх функціонування. У разі виявлення в лікувально-профілактичних закладах порушень санітарно-епідемічного режиму вжити згідно із законодавством заходів до їх усунення, а також уникнення таких порушень у майбутньому до 1?вересня 2010?року Рожков Г.С.
21. спільно з Мінфіном, іншими центральними органами виконавчої влади, установами, організаціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями вжити заходів для забезпечення лікарів бланками рецептів на лікарські засоби до 1?вересня 2010?року Лазоришинець В.В.





Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

Буніна С.С.

22. спільно з Мінфіном, іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади, організаціями і установами, у сфері управління яких перебувають лікувально-профілактичні заклади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями вжити заходів для підготовки до сезонних спалахів захворювань, зокрема гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу.
Про результати поінформувати Кабінет Міністрів
до 1?вересня 2010?року Рожков Г.С.




Бідний В.Г.

Мостовенко Р.В.

23. спільно з Мінфіном, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями вжити заходів до забезпечення необхідними лікарськими засобами, зокрема імунодепресантами, осіб, яким проведено трансплантацію органів Про результати інформувати щокварталу Кабінет Міністрів Бідний В.Г.




Мусієнко А.В.

24. спільно з Мінекономіки, Держлікінспекцією МОЗ, Державною інспекцією з контролю за цінами вивчити досвід Одеської облдержадміністрації щодо забезпечення населення лікарськими засобами та медичними виробами за доступними цінами шляхом співробітництва облдержадміністрації з суб’єктами господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю такими засобами і виробами.
За результатами подати пропозиції щодо поширення такого досвіду
до 1?серпня 2010?року Гудзенко О.П.




Буніна С.С.

Соловйов О.С

Директор Департаменту регуляторної політики
в обігу
лікарських засобів та продукції
в системі охорони здоров’я
Ю.Б. Константінов
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Иванна 21.07.2010 9:28
Фантастический документ!Как это можно исполнить в такие сроки?И надо ли исполнять именно это?Похоже на очередную кавалеристскую атаку...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*