Антисептики: зручно і герметично

Сучасна епідеміологічна ситуація характеризується селекцією антибіотикорезистентних штамів умовно-патогенних та патогенних мікроорганізмів, що зумовлює поширення внутрішньогоспітальних, хронічних та ендогенних інфекцій. На фоні цього збільшується абсолютна кількість місцевих інфекційних уражень, профілактика яких з давніх часів включає застосування антисептиків.

За останні роки на рахунку вітчизняної фармації є певні досягнення в розробках, дослідженні та маркетуванні антисептичних препаратів (Мороз В.М. із співавт., 2002). Поступово вирішуються питання технічного переозброєння їх виробництва. Одним з прикладів значного розвитку організації виробництва антисептиків є випуск таких препаратів у цеху з виготовлення лікарських засобів ТОВ «ЛГЗ «Тетерів». Його реконструкція проведена з урахуванням сучасних вимог до фармацевтичного виробництва.

Починаючи з 2006 р., цех виробляє добре відомі антисептичні лікарські засоби в новій зручній упаковці:

  • ХЛОРГЕКСИДИН (розчин для зовнішнього застосування 0,05%);
  • ДЕКАМЕТОКСИН В (розчин для зовнішнього застосування 0,02%, водний);
  • ДЕКАМЕТОКСИН С (розчин для зовнішнього застосування 0,025%, спиртовий);
  • ПЕРЕКИС ВОДНЮ (розчин для зовнішнього застосування 3%).

В цеху встановлено потужне італійське обладнання, продуктивність якого становить 10–12 млн упаковок на рік.

Декаметоксин и хлоргексидину біглюконат є типовими представниками іоногенних поверхнево-активних речовин. Вони мають широкий спектр протимікробної дії та вважаються сьогодні найефективнішими антисептичними засобами, і тому в сучасній медицині препарати цієї групи використовують частіше за інші антисептики (Фещенко Ю.І. із співавт., 2002).

Хлоргексидину біглюконат активний щодо грампозитивних та грамнегативних бактерій, мікробних спор, вірусів, найпростіших. Він має фунгіцидні властивості щодо деяких видів грибів. Після обробки шкіри рук препарат зберігає стабільність і продовжує виявляти бактерицидний ефект певний час. Завдяки цій властивості 0,05% розчин ХЛОГЕКСИДИНУ застосовують для обробки мікротравм. Після обробки рани із метою запобігання її інфікуванню слід накласти та зафіксувати серветку, змочену 0,05% розчином препарату. Значною перевагою є збереження активності препарату навіть за наявності крові та гною, що дуже важливо в умовах, коли неможливо забезпечити швидке промивання рани. Хлоргексидину біглюконат не проникає через неушкоджену шкіру.

Крім того, розчин ХЛОРГЕКСИДИНУ 0,05% зарекомендував себе як ефективний засіб для профілактики венеричних захворювань завдяки своїй активності щодо трепонем, гонококів, трихомонад. Слід пам’ятати про своєчасне застосування препарату (не пізніше 2 год після статевого акту).

Антисептичні засоби ДЕКАМЕТОКСИН В та ДЕКАМЕТОКСИН С містять діючу речовину декаметоксин із широким спектром протимікробної дії щодо дифтерійної та синьогнійної паличок, гноєтворних коків (у тому числі стафілококів, резистентних до багатьох антибіотиків), ентеробактерій. Крім бактерицидної дії, декаметоксин має спороцидні та фунгіцидні властивості щодо дріжджових та деяких видів пліснявих грибів, збудників епідермофітії, мікроспорії, еритразми. Антивірусна та антипротозойна дія (на трихомонади та лямблії) — ще одна властивість декаметоксина, що зумовила його широке застосування у медичній практиці.

Утворення стійких до декаметоксину форм мікроорганізмів при тривалому застосуванні відбувається повільно.

Водний 0,02% розчин ДЕКАМЕТОКСИН В використовують для місцевої терапії захворювань слизової оболонкі ротової порожнини (стоматит, виразково-некротичний гінгівіт, пародонтит, кандидоз слизової оболонки ротової порожнини). Препарат застосовують у комплексному лікуванні ангіни і хронічного тонзиліту для промивання лакун мигдалин. При загостренні симптомів проктиту та виразкового коліту ДЕКАМЕТОКСИН В призначають у вигляді клізм. У гінекологічній практиці препарат застосовують при лікуванні кандидозу слизової оболонки піхви.

ДЕКАМЕТОКСИН В також рекомендований для дезінфекції шкіри рук медичного персоналу. Відсутність спирту у формулі дуже важлива, якщо врахувати, скільки разів на день лікарю доводиться обробляти руки дезінфікуючим засобом. Препарат застосовують для дезінфекції гумових рукавичок для обстеження хворих, виконання медичних маніпуляцій та оперативних втручань невеликого обсягу. Передстерилізаційна дезінфекція медичних інструментів з металу, гуми, полімерних матеріалів та скла здійснюється шляхом занурення у розчин на 30 хв.

Дезінфікуючі властивості ДЕКАМЕТОКСИНУ С дещо підсилені завдяки наявності в його складі спирту. Тому, крім дезінфекції медичних інструментів, гумових рукавичок та рук медичного персоналу, препарат можна застосовувати для обробки операційного поля.

Ще одне показання до застосування ДЕКАМЕТОКСИНУ С — обробка мікротравм (порізів, подряпин).

3% розчин ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ — давно відомий лікарський засіб для зупинення капілярної кровотечі при поверхневому ушкодженні тканин, носових кровотечах. Активний кисень, що вивільняється при розкладанні перекису водню під впливом ферментів клітин, виявляє протимікробну та дезодоруючу дію, тому 3% розчин ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ призначають для обробки ран, інфікованих анаеробною мікрофлорою. Завдяки утворенню великої кількості піни при контакті засобу з ушкодженою шкірою відбувається механічне очищення ран від гною і тканинного детриту. Нанесення розчину на пов’язку забезпечує в подальшому її безболісне зняття з рани.

Розчин ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ 3% також використовують у стоматологічній практиці для обробки слизової оболонки при стоматитах і парадонтитах.

Препарати випускаються в дуже зручній упаковці — полімерних флаконах об’ємом 100 мл. Флакони мають середню жорсткість, що допускає їх незначне стискування при використанні. Кришечки флаконів оснащені контролем відкриття та пробкою-крапельницею. Герметичність упаковки після відкриття забезпечується наявністю полімерної прокладки. Така більш зручна та легка упаковка створює певні переваги як для дистриб’юторів, так і для покупців, а поповнення арсеналу антисептичних препаратів вітчизняного виробництва надає змогу фахівцям здійснювати вибір оптимального для конкретного випадку засобу.

Наталія Очеретяна

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Хлоргексидин

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті