ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» виграло суд проти АМКУ

25 жовтня 2018 р. у Господарському суді міста Київ відбувся розгляд справи № 910/870/18 за позовом ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» до Антимонопольного комітету України (далі — АМКУ) щодо визнання частково недійсним рішення АМКУ від 14 листопада 2017 р. № 628-р про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу в розмірі майже 70 млн грн. ТОВ «БаДМ» і ТОВ «Оптіма-Фарм, Лтд» були залучені в якості третіх осіб на стороні позивача, які не заявляють самостійних вимог.

ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» здійснило в 2010–2011 рр. імпорт 174 лікарських засобів виробництва Sanofi в Україну, серед яких засоби для лікування аритмії, епілепсії, онкологічних і серцево-судинних захворювань тощо. Переважна більшість цих ліків належить до дорогих і всі вони можуть закуповуватися за кошти державного бюджету. Із вказаних ліків 27 не мали жодного замінника, а 147 — мали один або більше замінників серед найменувань інших виробників. У зв’язку із цим АМКУ встановив, що вищезазначені компанії передбачили специфічні умови купівлі-продажу та надання знижок, що заохочувало дистрибуцію саме тих ліків, які вже не мають патентного захисту і у них є багато замінників, зокрема, за рахунок реа­лізації лікарських засобів, які не мають замінників або мають їх в обмеженій кількості.

Після декількох років розгляду АМКУ виніс рішення про визнання дій ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» антиконкурентними та наклав великий штраф на компанію, яка входить до складу групи компаній Sanofi й є єдиним імпортером лікарських засобів виробництва Sanofi в Україні, а також на великі компанії-дистриб’ютори — ТОВ «БаДМ» і ТОВ «Оптіма-Фарм, Лтд». ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» не погодилося з рішенням, яке могло створити неочікуваний прецедент, про що ми розповідали раніше, і подало позов до Господарського суду міста Київ, у якому виграло справу.

У ході розгляду позову судом було встановлено, що договірні умови між позивачем та третіми особами не містили будь-яких заборон або вказівок чи рекомендацій щодо правовідносин третіх осіб з іншими виробниками. Отже, досягнення відповідних рівнів закупівлі товарів Sanofi не було обов’язковим для третіх осіб і жодних штрафних санкцій за невиконання умови знижки не було передбачено, що дає підстави вважати, що конкурентна поведінка третіх осіб не була обмежена угодою з ТОВ «Санофі-Авентіс Україна».

За висновками суду, механізм знижок компанії не тільки не обмежував конкуренцію, а й навпаки, був проконкурентним засобом здобуття переваг власними силами у змаганні як на рівні виробництва, так і на рівні оптової дистрибуції. Суд погодився з доводами позивача та третіх осіб щодо того, що перелік тих лікарських засобів, які постачаються в аптеки, формується за рахунок загальних тенденцій ринку, тобто попиту.

Залучені до матеріалів справи АМКУ звіти про виконання робіт з надання патентно-інформаційних послуг та висновок експертів за результатами проведення експертно-економічного дослідження в якості належних доказів у справі суд не прийняв.

Таким чином, на думку суду, Рішення АМКУ не містило економічного обґрунтування необхідності та належного аналізу поведінки учасників ринку лікарських засобів у динаміці до та після введення досліджуваного відповідачем механізму знижок, що, відповідно, унеможливлює здійснення належної оцінки впливу договірних умов на фактичний стан конкуренції. Позов ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» до АМКУ було задоволено в повному обсязі.

Прес-служба «Щотижневика Аптека»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті