Чи справді голодування позитивно впливає на здоров’я

21 Січня 2019 2:52 Поділитися

Чи справді голодування позитивно впливає на здоров'яВчені з Університету Каліфорнії (University of California), США, виявили докази того, що голодування впливає на циркадні ритми в печінці й скелетних м’язах, приводячи до перезавантаження метаболічних процесів, що в кінцевому підсумку може сприяти поліпшенню здоров’я і захистити від хвороб, пов’язаних зі старінням. Дослідження було нещодавно опубліковано в журналі «Cell Reports».

Циркадний годинник працює в організмі та його органах як внутрішній механізм збереження гомеостазу у відповідь на зміну середовища. І хоча їжа, як відомо, впливає на роботу циркадного годинника в периферичних тканинах, досі не було зрозуміло, як відсутність їжі впливає на функцію циркадного годинника і врешті-решт на організм.

У ході дослідження вченими було показано, що голодування впливає на циркадний годинник і на клітинні реакції, які спільно здійснюють специфічну тимчасову генну регуляцію. Скелетні м’язи, наприклад, виявилися вдвічі більш чутливими до голодування, ніж печінка.

Дослідження проводили з використанням піддослідних тварин, які піддавалися 24-годинним періодам голодування. У цей період у піддослідних тварин спостерігалося зниження споживання кисню, коефіцієнту дихального обміну та витрат енергії, які були повністю нівельовані після годування. Аналогічні результати паралельно спостерігалися й у людей.

Реорганізація генної регуляції шляхом голодування може зробити геном більш гнучким під час очікування на майбутній прийом їжі та тим самим провести новий ритмічний цикл експресії генів. Іншими словами, голодування здатне істотно перепрограмувати різні клітинні реакції. Тому оптимальне голодування в установленому порядку могло б стати стратегічним підходом для позитивного впливу на клітинні функції й зрештою на стан здоров’я та захистити від хвороб, пов’язаних зі старінням.

Ця робота відкриває нові напрямки досліджень, які в кінцевому підсумку можуть стати основою для розробки стратегій харчування для поліпшення здоров’я людей.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Федір 21.01.2019 11:54
Ну взагалі то за вивчення аутофагії дали нобелівську премію,а це щось та значить.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті