mHealth: здоров’я у смартфоні

Уже звичним для нас стало поняття «електронне здоров’я». Проте багато електронних інструментів та IT-рішень, про які ми лише чули, вже завоювали прихильність безпосередньо серед їх користувачів. mHealth-додатки — лише один із трендів, який, на думку ДП «Електронне здоров’я» (eZdorovya), ми будемо спостерігати ще довго. За прогнозами Statista, глобальний ринок mHealth досягне близько 100 млрд дол. США у 2021 р., що у 5 разів більше порівняно з 2016 р.

«Мобільне здоров’я швидко та всеосяжно стало популярним на ринку цифрового здоров’я і вже отримало офіційну підтримку та було включено до національних програм та планів охорони здоров’я у Великій Британії, Нідерландах, Швеції та інших країнах», — повідомляють в eZdorovya. Так, Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Великої Британії схвалила ряд безкоштовних та платних мобільних додатків різних напрямків: від аплікації, яка вчить, як правильно чистити зуби, до додатків, які супроводжують лікування онкологічних захворювань.

Аптека у кишені

Низка мобільних додатків призначена для осіб, які постійно застосовують ліки. Крім того, що такі сервіси дозволяють замовляти повторні рецепти та ліки онлайн, вони також нагадують, коли їх слід приймати та повідомляють про наступний візит до лікаря.

Наприклад, користувачі мобільного додатку Echo повинні попередньо зареєструватися в амбулаторії загальної практики, яка використовує сервіс електронних рецептів (Electronic Prescription Service — EPS).

Користувач має ввести в додаток дані щодо лікарських засобів (просканувавши штрих-код або за пошуком у базі даних програми), які він приймає, а також прив’язати до нього свій обліковий запис, за яким зареєстрований в онлайн-сервісах загальної практики.

Коли лікар виписує рецепт, Echo відправляє ліки безкоштовно поштою у картонній коробці. Додаток також нагадує користувачу про час прийому ліків, наступного замовлення та звернення до лікаря.

Якщо пацієнт оплачує свої повторні рецепти, додаток стягуватиме звичайну ставку NHS у розмірі 8,60 фунтів стерлінгів за кожне найменування препарату. Якщо ж пацієнт не платить за свої повторні рецепти або має сертифікат попередньої оплати, Echo не стягуватиме оплату.

Схожим є мобільний додаток DIMEC, який дозволяє замовити повторні рецепти за допомогою смартфона або планшета. Щоб скористатися програмою, потрібно зареєструватися в онлайн-сервісах загальної практики. Якщо користувач не зареєстрований, він може звернутися до лікаря загальної практики для отримання додаткової інформації.

Користувач може синхронізувати додаток із записом лікаря загальної практики та аптекою, замовляти повторні рецепти 24/7 й отримувати сповіщення в режимі реального часу про стан запиту. Ліки мають бути готові до видачі з обраної пацієнтом аптеки за лічені дні.

Healthera – мобільний додаток, який допоможе отримати максимальну кількість послуг місцевої аптеки. Програму можна використовувати для керування повторними призначеннями та прийомом ліків, записатися на прийом і зв’язатися з фармацевтом для отримання консультацій. Щоб мати можливість користуватися додатком, користувач має бути зареєстрований у сервісі повторних призначень свого лікаря загальної практики у Великобританії та Ірландії.

За допомогою аплікації користувач контактує із визначеною місцевою аптекою, щоб швидко й легко отримувати ліки за повторним рецептом. Лікарі реагують на 70% швидше на запити місцевих аптек, ніж на запити онлайн-аптек. Препарати доставляються до дверей пацієнта, який може стежити за статусом свого замовлення на кожному етапі.

Додаток також дозволяє дізнатися, які NHS-послуги пропонують аптеки, і записатися на прийом, наприклад з приводу грипу, уникаючи дов­гих очікувань у клініці загальної практики.

Особиста гігієна та здоровий спосіб життя

Ряд мобільних додатків, схвалених NHS Великої Британії, спрямований на підтримку особистої гігієни та розвиток культури правильного та здорового харчування, а також активного способу життя. Функціонал таких додатків навчає правильно здійснювати гігієнічні процедури, дозволяє рахувати кількість кілокалорій, вуглеводів, жирів та білків, які вживає користувач протягом дня, і відповідно коригувати раціон залежно від параметрів (наприклад маса тіла) та результату, якого хоче досягти користувач (схуднення, збільшення маси тіла та ін.). Такі мобільні програми здатні вимірювати пройдену за добу відстань, оцінити фізичну активність користувача та на основі цих та введених користувачем даних надавати рекомендації щодо фізичної активності та вправ.

Brush DJ – безкоштовний мобільний додаток, який допомагає слідкувати за гігієною порожнини рота. Додаток програє 2 хв обраної користувачем музики, поки він чистить зуби. Саме стільки часу рекомендується приділити чищенню зубів. Кожні 30 с подається вібросигнал, який інформує про те, що час змінити сторону чищення ротової порожнини. На завершення процедури користувач отримує оплески.

Додаток також містить короткі відео про те, як правильно слідкувати за гігієною порожнини рота: чистити зуби і між ними, використовуючи зубну щітку або нитку.

Active 10 walking tracker — безкоштовний пішохідний трекер, який допоможе користувачу звикнути до швидкої щоденної 10-хвилинної ходи.

Додаток призначений для осіб, які шукають легкі способи додаткової активності кожного дня і поліпшення свого здоров’я. Мобільний додаток відслідковує ходу користувача і повідомляє про те, коли йому потрібно збільшити темп до близько 3 миль (4,8 км) на годину. Додаток ґрунтується на ідеї, що регулярна 10-хвилинна жвава прогулянка дуже корисна для здоров’я. Щоб процес відбувався цікаво, додаток ставить перед користувачем цілі, яких потрібно досягнути. Поділитися своєю активністю та результатами можна з друзями та рідними через соціальні мережі (Facebook, Twitter і WhatsApp).

Change4Life Food Scanner — додаток, призначений для осіб, які бажають скоротити споживання цукру, жирів та солі. Мобільний сканер дозволяє шукати цукор, насичені жири і сіль у повсякденних продуктах харчування та напоях. За допомогою програми користувач сканує штрих-коди більше ніж 140 000 продуктів й отримує поради та підказки для формування більш здорового харчування. Додаток використовує зелений, жовтий і червоний світлофори, які сигналізують користувачу про те, наскільки правильний він зробив вибір.

Надання першої допомоги

Інші мобільні додатки будуть корисними для тих, хто бажає навчитися основам надання першої медичної допомоги. Такі додатки пропонують онлайн-курси з наданням теоретичних знань та практичних навичок, відеоінструкції, тестові завдання тощо.

Baby and Child First Aid — безкоштовний мобільний додаток Британського Червоного Хреста для надання першої медичної допомоги новонародженим та дітям, який пропонує прості і легкі в освоєнні навички.

Додаток підходить для батьків, бабусь і дідусів та інших членів сім’ї або тих, хто хоче навчитися допомагати новонародженим та дітям у  різних ситуаціях, пов’язаних із наданням першої допомоги.

Мобільна програма містить корисні поради, анімацію та відеоролики, які допоможуть користувачу дізнатися алгоритм дій при наданні першої медичної допомоги, наприклад, при задишці чи переломах.

Користувач може перевірити свої знання за допомогою вбудованих у додаток тестів з надання першої допомоги. Також додаток містить зручну функцію для запису потреб власної дитини в тих чи інших ліках або наявності в неї алергії.

Оскільки вся необхідна інформація зберігається в самому додатку, підключення до інтернету після його завантаження не потрібне, що робить доступ до додатку простим.

Схожа на цей додаток інша мобільна програма Британського Червоного Хреста — First Aid by British Red Cross. Мобільний додаток містить відео, інтерактивні тести і покрокові настанови, які допоможуть користувачам дізнатися, як діяти в різних ситуаціях, пов’язаних із наданням першої допомоги при опіках чи серцевих нападах.

Додаток SOS QR корисний для тих, хто може стикнутися з надзвичайною ситуацією, пов’язаною зі здоров’ям, наприклад: дорослі з хронічними захворюванням, особи похилого віку, діти з тяжкою алергією, мандрівники тощо. Суть мобільного додатку полягає у швидкій передачі даних про своє місцерозташування під час надзвичайної ситуації (наприклад напад епілепсії, серцевий напад тощо).

Попередньо користувач створює у додатку власний обліковий запис з ключовою інформацією про себе, яку важливо знати у надзвичайній ситуації. Користувачу привласнюється QR-код. Це дозволяє медичному персоналу негайно отримати доступ до потенційно життєво важливої інформації й побудувати подальший алгоритм дій.

Як це працює? Користувач створює запис про надзвичайні ситуації для нього і членів родини. Запис зберігається на смартфоні з анонімною версією, збереженою в інтернеті. Інформацію можна отримати шляхом сканування окремого QR-коду, створеного програмою для користувача і кожного з членів родини. QR-код можна зберігати на екрані блокування телефону.

Під час поїздки користувача за межі Великобританії екстрені служби отримуватимуть доступ до його записів, перекладених мовою країни, яку він відвідує. У надзвичайних ситуаціях респонденти можуть відсканувати QR-код і переглядати запис користувача, не отримуючи при цьому жодної особистої інформації.

Коли користувач натискає кнопку SOS на телефоні або Apple Watch, його екстрені контакти отримують дзвінок та/або текстове повідомлення з картою, що показує його місцезнаходження. Кожного разу, коли QR-код сканується, контакти користувача в екстрених ситуаціях отримують повідомлення електронною поштою з GPS-адресою надзвичайної ситуації.

Вагітність і малюк

Додатки для категорії вагітних пропонують корисну інформацію про перебіг вагітності. Такі аплікації призначені допомогти майбутнім мамам потурбуватися про психічне і фізичне здоров’я дитини, а також про власне здоров’я. За допомогою мобільних програм вагітні можуть ознайомитися зі змінами, які відбуваються з ними та малюком на кожному тижні вагітності, отримати кваліфіковані консультації лікарів.

Наприклад, мобільний додаток Baby Buddy надає інформацію щодо найбільш поширених запитань вагітних, починаючи з того, які аналізи та обстеження необхідно проходити протягом періоду вагітності, і закінчуючи вправами для дихання під час пологів та годуванням груддю. Програма пропонує також відеоролики на ці та інші теми, надає індивідуальну щоденну інформацію про вагітність і дитину. Функціонал додатку також передбачає нагадування про наступний плановий похід до лікаря.

Контроль за захворюванням

Інші додатки можуть бути корисними для осіб з різними захворюваннями, такими як цук­ровий діабет, онкологічна патологія. Аплікації містять навчальні посібники, відеоматеріали, які надають актуальну інформацію про захворювання, доступні послуги та заходи для пацієнтів та їх рідних. Функціонал додатків дозволяє контролювати певні показники, такі як рівень глюкози та холестерину в крові. Користувачі додатків можуть в режимі реального часу спілкуватися один з одним у чатах, отримувати соціальну підтримку.

Так, наприклад, мобільний додаток Low Carb Program спрямований допомогти знизити рівень глюкози і холестерину в крові, а також потребу в ліках. Додаток пропонує ознайомитися з освітньою інформацією, а також містить ідеї здорових рецептів і планів харчування.

Додаток Sugarmedown дозволяє відстежувати, скільки цукру споживає користувач. 12-тижнева програма пропонує плани харчування і тренування, які допоможуть схуднути й уникнути розвит­ку такого стану, як цукровий діабет 2-го типу.

OWise breast cancer – мобільний додаток для пацієнтів, у яких діагностовано рак молочної залози. Аплікація допомагає слідкувати за перебігом лікування. Пацієнт може вносити у додаток дані про втому, апетит, біль та інші порушення стану здоров’я, щоб визначити тенденції та сприяти поліпшенню допомоги. На основі цих даних мобільний додаток дає чітке уявлення про стан пацієнта та майбутнє лікування і призначення лікарських засобів.

Український користувач смартфона також має доступ до безлічі мобільних програм з категорії «Здоров’я», які допомагають не лише слідкувати за станом власного здоров’я, а й поліпшити його.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.statista.com, www.apps.beta.nhs.uk
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті