Електронний рецепт: НСЗУ нагадує про необхідність використання кваліфікованого електронного підпису

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що для здійснення всіх дій з електронними рецептом у системі eHealth учасникам процесу потрібен кваліфікований електронний підпис (далі — КЕП). Він має високий рівень довіри до схем елект­ронної ідентифікації та юридичну силу власноручного підпису, а також гарантує захист інформації від її випадкової чи умисної модифікації (зміни або спотворення) або знищення під час обробки та обміну в електрон­ній системі. КЕП може бути двох видів: електрон­ний підпис фізичної особи та елект­ронний підпис юридичної особи або співробітника організації.

Лікар первинної ланки повинен отримати КЕП співробітника організації, аби мати доступ до виписування електронного рецепта з 1 липня 2019 р. Хоча він може підписувати як декларацію з пацієнтом, так і електрон­ний рецепт шляхом накладення електронного підпису фізичної особи.

Керівник аптечного закладу або його упов­новажена особа повинен використовувати лише КЕП керівника юридичної особи. Він є необхідним для підписання заяви, укладення договору про реімбурсацію з НСЗУ, а також здійснення дій за договором про реімбурсацію. Він має містити ПІБ керівника/уповноваженої особи, код ЄДРПОУ та назву закладу.

Фармацевтичні працівники аптечних зак­ладів комунальної та приватної форм власності, що матимуть доступ до відпуску елект­ронних рецептів, повинні отримати КЕП співробітника організації. При цьому елект­ронна реєстрація працівників здійснюється після отримання електронного підпису та реєстрації керівника.

Відпуск електронних рецептів в аптеках, які працюють як фізичні особи — підприємці (ФОП), здійснюється шляхом накладення КЕП виключно ФОП, з яким НСЗУ укладено договір. Наймані працівники аптек, що працюють як ФОП, які будуть залучені до виконання договору про реімбурсацію, для отримання електронного підпису повинні надати до центру сертифікації ключів документи, що вказані на сайті відповідного центру.

У НСЗУ звертають увагу, що послугу стосовно створення, перевірки та підтвердження електронного підпису згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги» можуть надавати виключно кваліфіковані постачальники електронних довірчих послуг.

У сфері електронних довірчих послуг центральним засвідчувальним органом (ЦЗО) в Україні є Міністерство юстиції. Актуальний перелік кваліфікованих надавачів елект­ронних довірчих послуг публікується на сайті ЦЗО.

Вищезгадані постачальники пропонують ці послуги безкоштовно, деякі — на комерційній основі. Також окремі з них можуть організувати виїзну генерацію підписів на робочому місці підписувача — за додаткову оплату. КЕП можна також отримати у будь-якому пункті реєстрації акредитованого центру сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби в межах області, у якій зареєстрована юридична особа. Термін чинності КЕП — від 1 до 2 років з дня його формування.

Нагадаємо, нещодавно НСЗУ також оприлюднило роз’яснення щодо засвідчення електронним підписом звітів про відпущені ліки.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті