Оподаткування клінічних досліджень потребує вдосконалення — ЄБА

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомляє, що в чинному податковому законодавстві, яке застосовується до організації та проведення клінічних випробувань, доволі нечітко врегульовано питання оподаткування, що призводить до неоднозначного тлумачення правових норм. Така ситуація створює передумови для зростання тиску на всіх учасників процесу затвердження та проведення клінічних досліджень з боку правоохоронних органів, які, у свою чергу, реалізують свої повноваження.

Тому часто запити правоохоронних органів, на думку юристів компаній, не містять достатніх підстав. Проте відповідно до даних Державної фіскальної служби також є факти несплати податків дослідниками.

Тому наразі можна зробити висновок про існування реальних проблем, що стосуються сплати податків лікарями-дослідниками. Проте в ЄБА акцентують, що здебільшого причина полягає не в навмисному порушенні податкової дисципліни. Правила і норми законодавства, які несуть інформацію щодо правильного нарахування податків, є «слабким місцем» для розуміння багатьма, що спричиняє помилки в розрахунках, які, у свою чергу, тягнуть за собою штрафи і можливе застосування кримінального покарання. Одночасно незнання закону не звільняє від відповідальності, тому дослідники мають приділити ретельну увагу опануванню цієї частини роботи як невід’ємної складової їх успішності в основній місії — безперешкодному проведенні й завершенні проектів з клінічних випробувань в Україні.

Клінічні дослідження є дуже бажаними в Україні. Вони дають можливість пройти лікування важкохворим пацієнтам та зробити внесок у розвиток світової науки, надають доступ лікарям до інноваційних підходів у лікуванні й здійснюють суттєвий внесок у бюджет країни. Кожна країна докладає багато зусиль для створення умов, аби проводити якомога більшу кількість досліджень. Адже від успішних дій, спрямованих на залучення клінічних досліджень, прямо залежить кількість пацієнтів, які зможуть отримати шанс на інноваційне лікування та одужання.

Проте за останні роки, зокрема в 2018 р., в Україні спостерігається тенденція щодо зменшення кількості затверджених та проведених клінічних досліджень. Причин багато:

  • зменшення кількості дослідницьких цент­рів та пацієнтів, які залишилися в зоні проведення Операції об’єднаних сил на території Донецької, Луганської областей та Криму;
  • ризики розголошення конфіденційної інформації про клінічні дослідження через запити від правоохоронних органів, що призводять до зниження бажання лікарів залучатися до досліджень;
  • підрив довіри з боку інвесторів через неможливість затвердити клінічні дослідження у встановлені законодавством терміни;
  • неадаптовані митні й податкові вимоги та ін.

ЄБА продовжить докладати зусиль, аби Україна ставала привабливішим місцем для інвесторів — спонсорів міжнародних багатоцентрових клінічних досліджень інноваційних ліків, і їх кількість щороку збільшувалася б на користь пацієнтів та сфери охорони здоров’я України в цілому.

За матеріалами eba.com.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті