Понад 1 млн пацієнтів отримали «Доступні ліки» за електронними рецептами

1 001 517 пацієнтів отримали «Доступні ліки» за електронними рецептами. Топ-5 областей за кількістю пацієнтів, які отримали лікарські засоби станом на 15 липня за урядовою програмою реімбурсації, виглядає таким чином: 96 845 пацієнтів — Дніпропетровська обл.; 71 231 — Харківська обл.; 70 094 — Львівська обл.; 54 104 — Запорізька обл.; 507 127 — Донецька обл. На одного пацієнта припадає в середньому 3,2 електронного рецепта. Майже 80% (або 3,2 млн) всіх виписаних електронних рецептів припадають на серцево-судинні захворювання, 17% (680 тис.) — цукровий діабет 2-го типу, 3% (112 тис.) — бронхіальну астму. Причому таке співвідношення виписаних електронних рецептів за категоріями захворювань однакове як у великих містах, так і у віддалених від промислових центрів невеликих селах.

Олег Петренко, голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ):

«Оновлена урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» має низку переваг для аптек та лікарів. Але головне — вона стає зручнішою для пацієнта. Електронний рецепт можна погасити в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, а не лише за місцем проживання. Завдяки електронним інструментам ми знаємо пацієнта, для якого працюємо. Середній вік споживача «Доступних ліків» — 67,5 року. Найбільше серед них тих, хто потребує ліків від серцево-судинних хвороб. Для них важливо, що середня відстань від місця виписування рецепта до аптеки, де можна його погасити, становила лише 2,2 км. 20% всіх виписаних електронних рецептів погашаються протягом однієї години. Тобто лише години достатньо, щоб відвідати лікаря, отримати рецепт та одержати ліки в аптеці. Цифри свідчать про те, що «Доступні ліки» стають ще доступнішими».

Валентина Ракітська, пацієнтка Вознесенського міського центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД):

«Мені 65 років, маю другу групу інвалідності, а крім того — ще й проблеми з тиском. Програма «Доступні ліки» відчутно полегшує навантаження на мій гаманець. Отримую препарати для лікування серцево-судинних захворювань безоплатно або з невеликою доплатою. Ходити мені важко, тому дуже зручно, що лікар може виписати рецепт без візиту до нього, а до аптеки з «Доступними ліками» мені 10 хв пішки».

Олена Власова, головний лікар КНП «ЦПМСД № 7» Миколаївської міської ради:

«Серцево-судинні захворювання — найпоширеніші у світі. Не є винятком і Миколаїв. Пацієнти з гіпертонічною хворобою та ішемічною хворобою серця щоденно повинні приймати гіпотензивні та інші серцево-судинні ліки. Кількість пацієнтів цієї категорії, які подали декларацію до нашого закладу і користуються програмою «Доступні ліки», у різних лікарів центру становить 45–60%. Серед них позитивна динаміка вже спостерігається у 50–60%: це і покращання самопочуття, і стабілізація артеріального тиску, і позитивна динаміка в роботі серця за даними ЕКГ. За 2 роки у пацієнтів нашого ЦПМСД знизився показник захворюваності на інфаркти — на 10,2%, смертності від інфарктів — на 28,5%, захворюваності на інсульти — на 12,5%, смертності від інсультів — на 38, 4%. Такі цифри свідчать про гарний результат дії урядової програми».

Нагадаємо, що старт урядової програми реімбурсації за новими правилами відбувся 1 квітня 2019 р. Уже 25 квітня лікарі первинки виписали перший мільйон електронних рецептів, а 9 травня фармацевт в аптеці м. Кривий Ріг погасив мільйонний електронний рецепт.

На 15 липня виписано 4 032 644 та погашено 3 251 564 електронних рецептів. Договори з НСЗУ підписали 1064 аптечних заклади — юридичні особи. Відпускають ліки за електронними рецептами уже 4249 аптек та аптечних пунктів. Аптеки-партнери вже отримали понад 184 млн грн. від НСЗУ за лікарські засоби, відпущені за електронними рецептами в межах програми «Доступні ліки».

За матеріалами НСЗУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті