Доступні ліки: внесено зміни до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню

15 серпня на сайті МОЗ України оприлюднено наказ міністерства від 15.08.2019 № 1805, яким викладено в новій редакції Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 29 липня 2019 р. (далі — Реєстр), що затверджений наказом МОЗ України від 30.07.2019 р. № 1715.

Як і попередня редакція Реєстру, нова містить 254 позиції лікарських засобів, з них 195 – для лікування серцево-судинних захворювань, 45 – діабету ІІ типу, 14 – бронхіальної астми. При цьому збільшилася кількість препаратів, вартість яких відшкодовується повністю – 78 позицій.

Нагадаємо, раніше в МОЗ повідомляли, що згідно з Порядком визначення розміру реімбурсації лікарських засобів (далі — Порядок) фармвиробники, вартість препаратів яких не перевищувала 10% від найнижчих цінових пропозицій за добову дозу, мали можливість знизити ціну на свої препарати, щоб їх вартість відшкодовувалася повністю. Всього таких препаратів у Реєстрі налічувалося 41.

Із них виробники знизили ціну до рівня найнижчих цінових пропозицій за добову дозу на 31 засіб. Серед яких 26 — препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 4 — цукрового діабету ІІ типу, та 1 — бронхіальної астми.

У розрізі міжнародних непатентованих назв (МНН) кількість безкоштовних препаратів збільшилася для 15 МНН. Зокрема, для препаратів бісопрололу — 9, симвастатину — 5, метформіну — 4, лозартану — 2. Для аміо­дарону, амлодипіну, будесоніду, верапамілу, дигоксину, еналаприлу, карведилолу, клопідогрелю, нітрогліцерину, спіронолактону та фуросеміду кількість збільшилася на 1 препарат.

Як зазначається на сайті МОЗ України, виробники лікарських засобів гарантували, що упродовж наступних 6 міс зможуть поставити понад 46 млн упаковок препаратів. Відзначається, що це на 7 млн більше, ніж упродовж дії попереднього Реєстру.

Також Порядком дозволяється аптекам та аптечним пунктам протягом 30 календарних днів завершити реалізацію закуплених лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, відповідно до цін, що діяли до дати затвердження МОЗ оновленого Реєстру. Однак, як відмічають учасники програми «Доступні ліки» з виконання цього положення виникли проблеми через недосконалість центральної бази eHealth. Тому що після затвердження оновленого Реєстру, тобто з 30.07.2019 р., інформація про ціни, які діяли до цієї дати була замінена інформацією про ціни з вже оновленого Реєстру.

Прес-служба «Щотижневика Аптека»,

за матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті