Генпрокуратура повідомляє про стан дотримання законодавства у сфері обігу наркотичних засобів

30 Серпня 2010 4:21 Поділитися

Генпрокуратура повідомляє про стан дотримання законодавства у сфері обігу наркотичних засобівЯк повідомляє прес-служба Генеральної Прокуратури України, на виконання рішення наради, проведеної під головуванням Президента України, та плану роботи Генпрокуратури органами прокуратури проведено перевірки додержання законодавства у сфері обігу наркотичних засобів, психо­тропних речовин і прекурсорів у міністерствах, відомствах, їх регіональних підрозділах.

Прокурорськими перевірками встановлено численні факти порушення законодавства. На сьогодні за відсутності належної взаємодії між міністерствами та відомствами немає достовірних даних про кількість осіб, схильних до вживання наркотичних речовин та їх аналогів. За даними МВС, кількість споживачів наркотиків в країні становить 158?тис. осіб, а за даними моніторингового центру МОЗ — 424?тис. осіб. Така розбіжність унеможливлює вжиття адекватних заходів для посилення контролю за їх обігом, надання лікарської допомоги.

Програма реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003–2010?рр. не виконується. Фінансування з місцевих бюджетів заходів із профілактики та лікування наркологічних захворювань незадовільне. Діяльність координаційних рад з питань протидії поширенню наркоманії на місцях носить формальний характер, не впливає на стан запобігання поширенню та вживанню наркотичних засобів, психотропних речовин.

За протестом Генпрокуратури скасовано наказ МОЗ, яким незаконно перекладено функції контролю за видачею та використанням препаратів замісної терапії на Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ України.

МОЗ та закладами охорони здоров’я не організовано належного лікування наркозалежних осіб, збереження наркотичних речовин. Лікарні не укомплектовані лікарями-наркологами, не забезпечені транспортом, відповідними приміщеннями. При застосуванні замісної підтримувальної терапії існують непоодинокі факти безпідставного включення наркозалежних, навіть померлих осіб до зазначеної програми, витоку у незаконний обіг підконтрольних речовин. На усунення цих порушень вносили документи реагування прокурори усіх областей.

Незважаючи на поширеність на території України нових видів наркотичних та психо­тропних речовин, їх перелік своєчасно не поновлюється, внаслідок чого винні особи уникають відповідальності. Генпрокуратурою внесено припис щодо усунення виявлених порушень.

За протестами Генпрокуратури МОЗ зупинено накази про реєстрацію лікарських засобів, які у своєму складі містять психотропні речовини.

Державним комітетом України з питань контролю за наркотиками не забезпечено нагляд за діяльністю 4,6?тис. ліцензіатів та контроль за усуненням порушень. Протягом останніх двох років комітетом перевірений лише кожний одинадцятий суб’єкт господарювання (416), у 10?регіонах — жодного. На усунення вказаних порушень Генпрокуратурою внесено припис, який задоволено.

Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів МОЗ України впродовж двох останніх років суттєві порушення не виявлялися, матеріали до правоохоронних органів не надсилалися. Кожне шосте рішення інспекції про анулювання ліцензії скасовано.

Викликає занепокоєння, що працівники міліції, які повинні боротися з незаконним обігом наркотиків, самі чинять службові злочини. У провадженні органів прокуратури перебувало 12?справ щодо 17 працівників підрозділів карного розшуку та боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів. У Харківській обл. закінчується слідство у справі щодо керівників кримінальної міліції, карного розшуку, оперуповноваженого відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків обласного управління міліції, які разом з 5 іншими громадянами налагодили систему збуту наркотиків і прекурсорів на території кількох областей. У них вилучено понад 11 кг макової соломки, 13 г кокаїну, 10,6 тис. пігулок трамадолу та екстазі.

Перевірки додержання законодавства із зазначених питань тривають. Розроблено заходи, хід виконання яких взято під контроль.

За матеріалами www.gp.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті