Всесвітній день боротьби зі СНІДом: фокус на доступності та безпеці тестування

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня та покликаний підвищити глобальну поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу, продемонструвати міжнародну солідарність у зусиллях стосовно зниження тягаря цієї хвороби. Сьогодні в світі з ВІЛ-інфекцією живуть близько 38 млн осіб, і 80% з них знають про це. За оцінками експертів, в Україні лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій статус. Минулого року щодня реєстрували 50 випадків ВІЛ, 24 захворювання на СНІД і 9 випадків смерті внаслідок зумовлених ним хвороб. За весь час епідемії в Україні були інфіковані ВІЛ більше ніж 340 тис. громадян, з яких 115 тис. захворіли на СНІД і 50 тис. померли. Тому принципово важливо, щоб кожен ВІЛ-інфікований знав про свій статус і невідкладно отримав доступ до антиретровірусної терапії, яка суттєво подовжує життя і знижує ризики розповсюдження ВІЛ. Всесвітній день боротьби зі СНІДом покликаний висвітлити проблемні теми у цьому напрямку, аби усунути існуючі прогалини.

На підтримку Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом кожного року проводяться інформаційні кампанії та акції. Україна не є винятком. Нинішнього року під час різнопланових за структурою, проте єдиних за метою заходів, обговорювалися питання щодо масштабів розповсюдження ВІЛ-інфекції в нашій країні, заходів з профілактики, доступу до медичних послуг та лікування осіб, що живуть із ВІЛ, важливість партнерства між державою, неурядовими організаціями та громадськістю на шляху до цілі — подолання епідемії ВІЛ у країні.

«Віч-на-віч» — заклик до українців пройти онлайн-тест на ВІЛ

«Віч-на-віч» — під таким гаслом біля меморіалу «Червона стрічка» у столиці 29 листопада 2019 р. відбулася традиційна акція. Організаторами заходу виступили Благодійна організація (БО) «100% життя» спільно з Центром громадського здоров’я України (ЦГЗ).

Учасники акції закликали українців бути відвертими із самими собою та, не вдаючись до сторонньої допомоги, зробити перший крок до визначення свого ВІЛ-статусу — пройти онлайн-тестування у додатку HIV-Test.

HIV-test допомагає визначити ризик інфікування ВІЛ і може «порадити» пройти тестування на ВІЛ у разі необхідності, підказуючи, де саме це можна зробити.

Упродовж 2 тиж з 29 листопада 2019 р. кожен, хто завантажить додаток HIV-Test та пройде онлайн-тестування ВІЧ-НА-ВІЧ, гарантовано отримає подарунок — концептуальну футболку «FIGHT FOR LIFE», сумку або стікерпак.

Варто зазначити, що за останні 3 роки кількість осіб, обстежених на ВІЛ у медичних закладах за допомогою експрес-тестів, збільшилася у 2,8 раза. Експрес-тестування на ВІЛ є безкоштовним і займає 15 хв.

«Сьогодні ми все частіше використовуємо мобільні додатки в наших телефонах: замовляємо таксі, купуємо товари чи послуги, рахуємо пройдені кроки, користуємося мобільним банкінгом. Усі ці послуги покращують якість життя, а ми розробили додаток, який рятує життя. Бо кожен другий ВІЛ-позитивний українець не знає про свій діагноз. Мета додатку HIV-test – зробити перший крок до визначення свого статусу, анонімно оцінити ризик інфікування та знайти найближчий пункт тестування», — зазначив Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

Наразі Україна посідає одне з перших місць серед країн Східної Європи за поширеністю ВІЛ-інфекції. За даними ЦГЗ, сьогодні в нашій країні проживають близько 200 тис. ВІЛ-інфікованих осіб. Кожна друга з них ще не знає про свій статус. Більше ніж половину нових випадків на ВІЛ-інфекцію виявляють на 3-й чи 4-й клінічних стадіях, коли зупинити прогрес хвороби майже неможливо. Вчасне тестування може змінити таку сумну статистику.

З цього приводу Андрій Клєпіков, голова Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я», зазначив наступне:

«Для того щоб дізнатися про свій ВІЛ-статус, необхідно зробити дуже простий крок — пройти тест. Раніше для цього потрібно було йти в спеціалізований медичний заклад, чекати 2 тиж. Зараз — це просто. Навіть іти нікуди не треба. Є тест, який можна пройти самостійно. Мова йде про тест за аналізом слини».

А. Клєпіков на власному прикладі продемонстрував, що провести тест на ВІЛ за аналізом слини дуже просто та зручно. Результат даного тесту можна отримати вже через 15 хв.

«Насправді ми ще ніколи не були так близько до моменту, коли зможемо подолати епідемію СНІДу в Україні. У нас є все для цього. Нам необхідно об’єднати зусилля та якомога більше людей направити на тестування. Сьогодні ми дуже раді заявити про те, що у нас є неймовірні партнери, ми дуже ефективно співпрацюємо із Київською міською державною адміністрацією. У нас на вул. Володимирська, 43 (Київ) відкрився пункт тестування на ВІЛ/СНІД. Пройти тест ніколи ще не було так просто. Можна здати кров, можна зробити пероральний тест за аналізом слини, а можна навіть пройти тест на ВІЛ у своєму мобільному додатку. Тобто наразі є всі можливості для того, щоб дізнатися свій статус. ВІЛ-статус більше не є вироком. Це просто інструкція, як жити далі. Бо для осіб, які живуть із ВІЛ, у нас є лікування та допомога, у тому числі психологічна», — відмітила Ольга Руднєва, директор Фонду Олени Пінчук.

У свою чергу, Роман Гайлевич, директор ЮНЕЙДС в Україні, зробив акцент на тому, що цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом присвячений співтовариствам людей, завдяки зусиллям яких у країнах відбуваються значні зміни в програмах профілактики і лікування ВІЛ-інфекції.

«Організатори сьогоднішнього заходу — «Все­українська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» — це, напевно, один із найяскравіших прикладів такої спільноти. Зокрема, завдяки зусиллям цієї організації вдалося домогтися масштабного збільшення фінансування на лікування ВІЛ-інфекції в Україні», — зазначив Р. Гайлевич.

Володимир Курпіта, директор ЦГЗ , зауважив, що в рамках плану переходу на державне фінансування послуг для ВІЛ-позитивних пацієнтів ЦГЗ укладено договори з 59 неурядовими організаціями.

«Наступного року ми продовжимо розпочату роботу — у бюджеті на 2020 р. передбачено 207 млн грн. Відтак більше 250 тис. осіб зможуть отримати послуги з профілактики та підтримки ВІЛ», — підкреслив спікер.

Також до акції доєднався Валентин Мондриївський, заступник голови Київської міської державної адміністрації. У своєму виступі спікер навів орієнтовні дані, згідно з якими у м. Київ проживають майже 20 тис. ВІЛ-інфікованих осіб. Однак на обліку перебувають лише близько 13 тис. У зв’язку з цим мерія міста постійно працює над тим, щоб максимально доносити до киян інформацію про важливість тестування на ВІЛ.

«Вже 4 роки Київ є активним учасником міжнародної програми Fast-Track Cities. За цей час у столиці створено всі умови для швидкого та точного визначення ВІЛ-статусу всіх бажаючих та для отримання зручного безкоштовного лікування. У кожному медичному закладі столиці є можливість пройти швидке та якісне тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів», — зазначив В. Мондриївський.

Підбиваючи підсумки акції, Д. Шерембей додав: «Якщо ви здали тест на ВІЛ і результат виявився позитивним, то ви повинні розуміти — це позитивний сценарій. Тому що тепер саме ви керуєте цим захворюванням, а не захворювання керує вашим життям».

Тестування на ВІЛ в українському парламенті

3 грудня 2019 р. в українському парламенті за ініціативою Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, а також Фундації АнтиСНІД-США в Україні була проведена соціальна акція з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, метою якої є привернення уваги суспільства до питань боротьби з ВІЛ/СНІДом, соціально-небезпечною інфекційною хворобою, що є глобальною загрозою для безпеки людства.

У рамках соціальної акції відбулися заходи з популяризації профілактики та ранньої діагностики ВІЛ/СНІДу, зокрема, фахове консультування та анонімне тестування на ВІЛ народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України, представників ЗМІ та гостей українського Парламенту.

Крім цього, у рамках заходу відбувся тематичний брифінг за участю народного депутата України, члена Комітету з питань здоров’я нації та голови підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лади Булах та голови представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослави Лопатіної.

«1 грудня – це день, коли весь світ приділяє увагу проблемі СНІДу. На жаль, в Україні ми маємо епідемію ВІЛ/СНІДу з 1987 р. Сьогодні в нашій державі тест на ВІЛ є доступним, безкоштовним, анонімним, досить швидким та безболісним. У кожного сімейного лікаря українець може дізнатися про те, як перевірити свій ВІЛ-статус. А у разі позитивного результату можна одразу почати антиретровірусне лікування, не втрачаючи часу», — відмітила Лада Булах.

У свою чергу, Ярослава Лопатіна зазначила наступне: «Сьогодні Фундація АнтиСНІД-США в Україні проводить у стінах Верховної Ради соціальну акцію «Тестуйся на ВІЛ». Народні депутати тестуються, і власним прикладом надихають українців прийти та зробити тест на ВІЛ. Вони демонструють, що це швидко, конфіденційно, безболісно та нормально для кожної людини, яка піклується про своє здоров’я».

Крім цього, доповідач зробила акцент на тому, що в Україні кожного року реєструється більше 15 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції. 3 випадки з 4 пов’язані із наявністю статевих стосунків з особами, які не знають про свій позитивний ВІЛ-статус. Сьогодні лікування осіб з ВІЛ доступне. І воно надає можливість жити так само довго, як і без цієї хвороби. Не менш важливим є те, що особа, яка знає про своє захворювання, не передає ВІЛ-інфекцію іншим. Тому тестування на ВІЛ стосується кожної людини, яка має статеві відносини.

Закінчуючи брифінг, Л. Булах додала: «Сьогоднішнє тестування на ВІЛ у Верховній Раді свідчить про те, що неважливо, хто ти, неважливо, який твій соціальний статус, неважливо, яка в тебе професія або якого ти віку. Зроби тест на ВІЛ — попіклуйся про себе».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті