Видача ліцензій для фармацевтичного ринку: запрацював онлайн-сервіс Держлікслужби

12 Грудня 2019 12:40 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) повідомляє, що 12 грудня 2019 р. у тестовому режимі запрацював онлайн-сервіс Держлікслужби з отримання дозвільних документів, а саме — щодо ліцензування діяльності з виробництва та імпорту лікарських засобів, а також роздрібної та оптової торгівлі.

Проєкт реалізований у партнерстві Держлікслужби і Міністерства цифрової трансформації, за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Одна з найбільш затребуваних функцій Держлікслужби стала доступною для тестування представниками бізнесу: промисловими виробниками, аптечними закладами, імпортерами та дистриб’юторами. Онлайн-сервіс покликаний забезпечити оптимізацію процедури отримання ліцензій, зменшити кількість відмов через суб’єктивні технічні помилки, а головне — забезпечити більшу прозорість процесів та усунення ризиків корупції.

Згідно з даними Держлікслужби, на сьогодні в Україні налічується понад 7 тис. учасників фармацевтичного ринку, які імпортують, виробляють та реалізують лікарські засоби. Серед них — 115 виробників, 200 імпортерів, 382 дистриб’ютори та 6604 суб’єкти роздрібної торгівлі, які утримують більше 22 тис. аптечних закладів. Наразі в тестовому режимі стануть доступними 3 онлайн‑послуги з видачі ліцензії щодо провадження діяльності з:

1) виробництва (промислового),

2) імпорту (крім активних фармацевтичних інгредієнтів),

3) виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки, оптової, роздрібної торгівлі ліками.

Онлайн-сервіс доступний на порталі Держлікслужби за лінком, через вхід до особистого кабінету. Доступ до кабінету здійснюється лише за допомогою електронного цифрового підпису/кваліфікованого цифрового підпису однаково для фізичних та юридичних осіб.

За допомогою нового онлайн-сервісу користувачі кабінету матимуть можливість подати заяву на отримання ліцензії на здійснення діяльності або анулювати її, створити чи закрити аптеку (аптечний склад), розширити або звузити вид діяльності та перелік лікарських форм, внести зміни чи доповнення до переліку лікарських засобів, які імпортуються, та до форм випуску ліків, а також змінити Уповноважену особу, контрактних виробників та інформацію про фахівців.

Нова онлайн-система забезпечить:

  • скорочення матеріальних та часових витрат бізнесу на отримання ліцензії;
  • зниження ризику виникнення технічних помилок під час заповнення заяви завдяки можливості онлайн-консультації з представниками Держлікслужби ще на етапі подання заяви;
  • автоматичну фіксацію подання заяви та документів, а також відстеження статусу заявки онлайн, своєчасне сповіщення заявника щодо прийнятих рішень та можливість актуалізувати дані в режимі 24/7;
  • зменшення корупційної складової через повну прозорість подання заяви самостійно, без контакту з чиновником;
  • збереження в електронній формі копій усіх документів, історії комунікації та статистики щодо прийнятих та оброблених пакетів документів.

Але також варто зауважити, що формат подання заяв та супровідної документації зберігається доступним на вибір — як онлайн, так і в паперовому вигляді. У найближчих планах Держлікслужби передбачено розширення послуг онлайн‑системи, а саме: розроблення та впровадження переліку онлайн-послуг щодо видачі висновків про якість ввезених до України лікарських засобів та відповідність імунобіологічних препаратів вимогам державних і міжнародних стандартів.

Проєкт реалізовано у співпраці з Фондом Східна Європа.

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*