Закупівлі деяких препаратів з Нацпереліку: розроблено зміни до Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін

16 січня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу Міністерства, яким пропонується внести зміни до Порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які визначені в переліку лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни (далі — Порядок), що затверджений наказом МОЗ України 11.07.2019 р. № 1600.

Зауважимо, мова йде про референтне ціноутворення на окремі препарати з Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік), які закуповуються за бюджетні кошти та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни. Перелік цих лікарських засобів затверджено наказом МОЗ України від 29.07.2019 р. № 1713. Таке ціноутворення було запроваджено з 1 липня 2019 р. згідно з постановою КМУ від 3.04.2019 р. № 426. У жовтні МОЗ затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, станом на 28 серпня 2019 р. (далі — Реєстр).

Проєктом документа пропонується уточнити, що у разі, якщо фармацевтичні характеристики лікарських засобів (дозування, кількість одиниць лікарської форми в упаковці), визначених у Переліку, відсутні в референтних країнах, референтна ціна визначається на основі ціни одиниці маси діючої речовини, тобто 1 мл розчину, 1 мг твердої форми.

Також проєктом уточнюється, що в разі відсутності цін на лікарський засіб у 4 з 5 референтних країн, цей препарат не включатиметься до Реєстру. У випадку, якщо ціни на ліки наявні у 2 або більше референтних країнах, ціна визначатиметься на основі даних цих країн. Наразі чинною редакцією Порядку передбачено, що лікарський засіб не включається до Реєстру, якщо відсутні дані щодо нього у всіх референтних країнах.

Змінити пропонується й розрахунок граничної оптово-відпускної ціни лікарського засобу в перерахунку на одиницю лікарської форми. Так, цей розрахунок здійснюватиметься в такому порядку:

1) визначатиметься медіана цін серед референтних цін у референтних країнах. Розрахунок здійснюватиметься за такою формулою:

ГОВЦ = МЕДІАНА (РЦрк1, … РЦркn ),

де ГОВЦ — гранична оптово-відпускна ціна лікарського засобу в перерахунку на одиницю лікарської форми;

РЦрк — розрахована референтна ціна в перерахунку на одиницю лікарської форми;

1іn — кількість країн, у яких взято інформацію щодо цін;

2) у разі якщо ціни на лікарські засоби наявні лише в 2 референтних країнах, ціна визначається як середня арифметична ціна цих країн.

Чинною ж редакцією Порядку передбачено, що розрахунок цієї ціни здійснюється шляхом визначення медіани цін з 3 найнижчих референтних цін серед усіх референтних країн. При цьому визначений показник множиться на коефіцієнт 0,9 з метою коригування рівня оптово-відпускних цін та з урахуванням рівня платоспроможності в Україні.

Також проєктом пропонується змінити строки оновлення Реєстру. Якщо зараз він оновлюється 1 раз на рік до 10-го робочого дня січня, то проєктом передбачено, що його оновлення відбуватиметься в перший робочий день лютого кожного року.

У разі прийняття проєкту документа він набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті