Епідемія грипу та ГРЗ: нові тенденції 2010–2011 рр.

6 жовтня 2010 р. в інформаційному агентстві «УНІАН» відбувся круглий стіл на тему «Україна напередодні сезонного грипу та вірусно-застудних захворювань: як запобігти ускладненню хвороб?». У заході взяли участь Володимир Загородній, заступник начальника управління з організації лікувально-профілактичної допомоги Головного управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (ГУОЗ КМДА); Віталій Майданник, завідуючий кафедрою педіат­рії № 4 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця; Ірина Маркович, заступник директора Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України; Тетяна Барановська, головний пульмонолог ГУОЗ КМДА; Наталія Онищенко, лікар дитячого будинку «Волошка» (м. Біла Церква).

Володимир Загородній зазначив, що ВООЗ на епідемічний сезон 2010–2011 рр. прогнозує циркулювання в Україні таких штамів вірусу грипу: A/California/07/2009 (H1N1); А/Perth/16/2009 (H3N2); B/Brisbane/60/2008. Результати ретроспективного епідеміологічного аналізу свідчать, що у державі на грип та гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) можуть перехворіти від 6,5 до 7,5 млн українців.

На думку експертів, найбільш ефективний засіб профілактики грипу — вакцинація (з переліком зареєстрованих та дозволених до застосування в Україні вакцини проти грипу можна ознайомитися на сайті www.apteka.ua).

В епідемічному сезоні 2010–2011 рр. необхідно дотримуватися такої тактики проведення вакцинопрофілактики: проводити щеплення проти захворювання на сезонний грип вакцинами, до складу яких (за рекомендацією ВООЗ) входить пандемічний штам А/H1N1 і віруси А/H3N2 і В; проводити дворазову вакцинацію дітям віком до 6 років, які раніше її не отримували; у першу чергову щеплення мають отримати особи, які належать до груп ризику.

До осіб з груп ризику, згідно Рекомендація­м для служби МОЗ України щодо організації та планування заходів проти пандемічного грипу, відносяться:

  • медичні працівники та допоміжний персонал, залучені до безпосереднього надання допомоги пацієнтам;
  • постачальники противірусних препаратів, вакцин, засобів для дезінфекції та індивідуального захисту, фармацевти та провізори;
  • особи віком від 6 міс з анамнезом госпіталізації з приводу пневмонії, грипу або інших факторів високого ризику щодо грипу у минулому році;
  • вагітні;
  • члени родин пацієнтів з важкими розладами імунітету (що не будуть вакциновані внаслідок потенційно слабкої імунної відповіді на вакцину); дітей віком до 6 міс;
  • співробітники санітарно-епідеміологічної служби та лікувально-профілактичних закладів, що будуть задіяні у реагуванні на епідемію;
  • працівники служб громадської безпеки, а саме: міліції, пожежно-рятувальних, аварійно-рятувальних підрозділів МНС, прикордонники, диспетчери невідкладних телефонних ліній 101; 102; 103; 104; 112; персонал виправних закладах та митниці;
  • робітники допоміжних служб, що підтримують функціонування системи подання електроструму, води та каналізації; транспортного сектору, що перевозять пальне, воду, харчову та медичну продукцію, а також працівники громадського транспорту;
  • працівники телекомунікаційних мереж/інформаційних технологій;
  • здорові особи віком від 60 років;
  • особи віком від 6 міс до 59 років з факторами ризику: хронічна патологія легень (хронічні обструктивні захворювання легень, муковісцидоз, бронхіальна астма тощо), застійна серцева недостатність, ниркова недостатність, імуносупресія внаслідок захворювання чи терапії, анемія, гемоглобінопатія, цукровий діабет, ожиріння, патологія печінки тощо;
  • здорові діти віком від 6 до 23 міс;
  • посадові особи уряду, центральних і місцевих органів виконавчої влади, галузі охорони здоров’я;
  • працівники ритуальних служб.

За словами Ірини Маркович, в Україні епідемія грипу та ГРЗ 2009–2010 рр. розгорнулася на тлі багаторічного відносного епідемічного благополуччя. Адже, починаючи з 1993 р., в краї­ні прослідковувалася тенденція до зниження захворюваності зазначеними хворобами.

Протягом епідемічного сезону 2009–2010 рр., проти грипу було щеплено приблизно 240 тис. осіб, з них за рахунок коштів підприємств — 39,54%, місцевих бюджетів — 44,54% та за власні кошти — 15,92%. Найбільшою групою — 57,9% серед щеплених стали медичні працівники та працівники закладів сфери послуг і освітяни.

За даними оперативної статистики, за період епідемії з жовтня 2009 р. по травень 2010 р. на грип та ГРЗ перехворіло 7 753 635 осіб, що становить 16,87% усього населення країни. Померло внаслідок захворювання на грип 1128 осіб (0,02% з числа хворих та 0,3% з числа госпіталізованих), у тому числі 83 вагітних та 38 медичних працівників.

Тетяна Барановська підкреслила, що важливе значення має неспецифічна профілактика грипу та ГРЗ. Зокрема, за допомогою рослинних препаратів, покращення харчування, застосування вітамінів тощо. Також доповідач наголосила, що грип та гострі респіраторні вірусні захворювання потрібно лікувати противірусними препаратами.

Віталій Майданник зазначив, що грип та ГРЗ можуть ускладнюватися розвитком бронхіту, пневмонії та інших захворювань внаслідок приєднання вторинної бактеріальної флори. У цьому випадку схема лікування пацієнта має включати антибіотики.

Наприклад, згідно з Клінічними протоколами надання медичної допомоги за спеціальністю пульмонологія, затвердженими наказом МОЗ України від 19.07.2007 р. № 128, негоспітальна пневмонія — безумовне показання для призначення антибіотиків. Їх необхідно призначати відразу після встановлення цього діагнозу. Зволікання із застосуванням антибіотиків через відсутність результатів бактеріоскопії і посіву мокротиння, особливо у пацієнтів із тяжким перебігом захворювання, є неприйнятним, оскільки затримка введення першої дози антибіотика на 4 год і більше зумовлює значне підвищення рівня смертності серед таких хворих.

Тому важливо, щоб антибактеріальній лікарський засіб мав широкий спектр противомікробної дії. Саме таким є СУМАМЕД® (азитроміцин), який відноситься до групи макролідних антибіотиків.

Стандартний курс лікування препаратом СУМАМЕД® — 3 дні 1 раз на добу. Він добре переноситься пацієнтами, побічні реакції виникають рідко, що особливо важливо при лікуванні дітей. СУМАМЕД® випускається у формі таблеток, капсул, суспензії, а також порошку для приготування розчину (для введення парентерально). Суспензія — найбільш зручна форма для застосування у педіатричні практиці. Також важливо, що виробник препарату СУМАМЕД® для захисту своєї продукції від фальсифікації використав додаткові методи захисту. Зокрема, нанесення голографічних наліпок на упаковку.

За словами Наталії Онищенко, дитячі будинки в цілому забезпечені лікарськими засобами. Проте допомога фармацевтичних компаній, які надають їм свою продукцію в якості благодійної допомоги, дуже потрібна. Доповідач підкреслила, що цьогоріч одна з компаній допомогла дитячому будинку «Волошка» (м. Біла Церква), а саме забезпечила його необхідною кількістю антибіотиків.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Вера 25.10.2010 2:51
Моему трехлетнему сыну назначали Сумамед. И мы даже думали отказаться от антибиотика и лечиться народными средствами. Но потом все-таки нас переубедтлт не рисковать. И он действительно очень неплохо был перенесен ребенком, как тут врач говорит.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті