«Український прорив»: програма уряду на обговоренні медичної громадськості

11 січня 2008 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася зустріч міністра Василя Князевича з медичною громадськістю України. Участь у ній взяли народні депутати України, представники менеджменту охорони здоров’я всіх рівнів з усіх регіонів, представники відомчих медичних управлінь, вчені Академії медичних наук України, керівники провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств, представники громадських організацій, всі ті, кому небайдужа доля галузі охорони здоров’я.

За останні тижні в керівництві галузі відбулись суттєві кадрові зміни. Так, згідно з постановою КМУ від 29.12.2007 р. № 1412 було скорочено дві посади перших заступників міністра охорони здоров’я України і посаду заступника міністра охорони здоров’я України по зв’язках з Верховною Радою України та іншими органами державної влади (див. с. 88). На початку зустрічі Василь Князевич представив медичній громаді нещодавно призначеного першого заступника міністра — головного державного санітарного лікаря, члена-кореспондента АМН України, доктора медичних наук, професора, заслуженого лікаря України, експерта ВООЗ та ЄС Миколу Проданчука, який до цього часу обіймав посаду директора інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, та заступника міністра Зіновія Митника, який до призначення на цю посаду працював головним лікарем лікарні № 1 медичного управління Державного управління справами «Феофанія» (див. постанови КМУ на с. 88).

Далі на обговорення медичної громади була винесена програма уряду «Український прорив: для людей, а не для політиків», а саме та її частина, яка стосується охорони здоров’я. В ній, зокрема, говориться, що з метою надання якісних та доступних медичних послуг уряд має забезпечити надання кожному громадянину гарантованого переліку безоплатних медичних послуг, введення єдиної системи показників якості роботи медичних закладів, відновлення системи охорони здоров’я в кожному місті та селі, зміщення акцентів у фінансуванні охорони здоров’я на користь первинної допомоги. Першочерговими завданнями є також запровадження обов’язкового медичного страхування та заохочення додаткового добровільного медичного страхування, сприяння становленню інституту сімейних лікарів, створення умов для повноцінної життєдіяльності інвалідів, пріоритетного оздоровлення ветеранів війни і праці, безоплатне забезпечення дітей-інвалідів ліками, медичними засобами, спеціальним харчуванням, створення умов для їх повноцінного життя у суспiльcтвi, впровадження телемедицини як засобу доступності до якісного медичного обслуговування усього населення, в тому числі у віддалених регіонах, пропагування здорового способу життя, збільшення (у 10 разів) грошової допомоги при народженні дитини.

Велика увага приділяється розробленню і впровадженню дієвого механізму контролю за виробництвом, імпортом та реалізацією лікарських засобів.

В. Князевич зазначив, що ситуація, яка склалась сьогодні в охороні здоров’я, на превеликий жаль, не задовольняє ні державу, ні уряд, ні пацієнтів, ні медичну галузь. Він підкреслив, що тільки спільними зусиллями МОЗ, уряду, Комітету ВР з питань охорони здоров’я та медичної громади можливо створити дієву програму реформування та розвитку галузі, яка буде зрозумілою всім, починаючи з міністра і закінчуючи пацієнтом сільської амбулаторії.

Уважно вислухавши пропозиції представників медичної громади щодо удосконалення урядової програми, міністр запевнив присутніх, що всі вони будуть опрацьовані і винесені на засідання Кабінету Міністрів, яке відбудеться 16 січня 2007 р.

Докладніше про хід обговорення програми уряду «Український прорив: для людей, а не для політиків» читайте у наступному номері «Щотижневика АПТЕКА». n

Олександр Устинов

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті