Інформація відділу фармакологічного нагляду ДП «Державний фармакологічний центр» МОЗ України щодо безпеки застосування лікарських засобів, які містять діючу речовину німесулід

21 вересня 2007 р. Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMEA) завершило огляд даних щодо впливу німесуліду на функцію печінки.

Згідно з даними прес-релізу ЕМЕА (регуляторний документ ЕМЕА/432604/2007) користь від прийому німесуліду у формах для системного застосування (таблетки, розчини, супозиторії тощо) перевищує ризик, але слід обмежити тривалість лікування цим препаратом та показання для його застосування з метою зведення до мінімуму ризику розвитку ускладнень з боку печінки.

Німесулід — неселективний нестероїдний протизапальний лікарський засіб, який застосовують для лікування гострого больового синдрому, симптоматичного лікування остеоартриту з больовим синдромом та первинної дисменореї, вперше був виведений на фармацевтичний ринок у 1985 р. та отримав дозвіл на продаж у багатьох країнах виключно за рецептом.

З моменту появи на фармацевтичному ринку німесулід застосувували для лікування широкого спектру захворювань. Виникнення у 2002 р. занепокоєності щодо впливу німесуліду на функцію печінки, стало причиною розгляду питання про подальше використання цього препарату Комітетом з лікарських засобів для застосування у людини (Committee for Medicinal Products for Human Use — CHMP) ЕМЕА. В результаті в 2004 р. показання до застосування німесуліду були обмежені трьома вище-зазначеними станами, також встановлено максимальну добову дозу препарату — по 100 мг 2 рази на добу. Крім цього, було встановлено протипоказання щодо призначення німесуліду дітям віком до 12 років та пацієнтам з порушенням функції печінки, і попереджено спеціалістів охорони здоров’я та пацієнтів щодо ризику розвитку серйозних ускладнень з боку печінки при його прийомі. Також компанії — виробники німесуліду були зобов’язані повідомляти регуляторні органи країн — учасниць ЄС про будь-які побічні реакції з боку печінки при застосуванні препарату.

На підставі повідомлень про побічні реакції з боку печінки при прийомі препаратів німесуліду в травні 2007 р. в Ірландії було призупинено дію торгових ліцензій на всі препарати німесуліду для перорального застосування. Ці повідомлення датовані починаючи з 1995 р. (коли було отримано дозвіл на продаж німесуліду в країні) по лютий 2007 р.

Відповідно до ст. 107 Директиви 2001/83/ЄC регуляторний орган Ірландії повідомив CHMP про прийняте рішення, для підготовки останнім висновку щодо збереження, змін, призупинення або анулювання торгових ліцензій на препарати німесуліду в країнах — членах ЄС, в котрих вони діють.

CHMP проаналізував наявну інформацію щодо безпеки застосування німесуліду, кількості хворих, які приймали препарати німесуліду, та можливих факторів ризику і механізмів ураження печінки. Ця інформація була надана компаніями, які мали торгові ліцензії в Ірландії та інших країнах — членах ЄС, отримана з наукової літератури та баз даних ЕМЕА за період до та після введення обмежень щодо застосування німесуліду в квітні 2004 р.

CHMP також вивчив результати дослідження, проведеного в Італії, у якому були змодельовані можливі зміни в показниках різних побічних реакцій при тимчасовому припинені застосування німесуліду. У цьому дослідженні також були проаналізовані побічні реакції у пацієнтів, які приймали інші альтернативні знеболювальні засоби.

На підставі проаналізованої інформації CHMP дійшов висновку, що:

  • існує ризик ураження печінки у пацієнтів, що приймають німесулід, але з моменту останнього огляду даних щодо застосування препаратів німесуліду їх профіль безпеки не змінився;
  • припинення застосування препаратів німесуліду може призвести до зменшення кількості пацієнтів з ускладненнями з боку печінки, але це також може призвести до збільшення кількості пацієнтів з ускладненнями з боку шлунково-кишкового тракту, які прийматимуть інші альтернативні знеболювальні засоби;
  • оскільки найбільша кількість ускладнень з боку печінки була відмічена через 2 тиж прийому німесуліду, максимальну тривалість його застосування слід обмежити 15 днями;
  • користь від прийому німесуліду в  лікарських формах для системного застосування досі перевищує ризик, але його використання слід обмежити, щоб знизити ризик розвитку ускладнень з боку печінки;
  • при прийнятті рішення про призначення німесуліду лікар повинен оцінити загальний ризик для кожного пацієнта.

CHMP зазначив, що наявні дані не є достатньою підставою для призупинення дії торгової ліцензії у Європі. Однак, з урахуванням встановленого максимального курсу лікування німесулідом, рекомендував відізвати з ринків усі препарати німесуліду, в упаковках яких міститься більше 30 доз (таблетки або пакетики). Також CHMP прийшов до висновку, що в діючих торгових ліцензіях слід змінити та доповнити інформацію для лікарів та пацієнтів з метою зниження ризику виникнення ураження печінки.

CHMP визнав, що механізм дії німесуліду на печінку не вивчено і це ускладнює визначення — чи можна віднести пацієнтів, що приймають німесулід, до групи ризику відносно розвитку ускладнень з боку печінки. CHMP прийняв рішення про внесення протипоказань щодо одночасного застосування німесуліду з іншими лікарськими засобами, які також можуть призводити до ураження печінки; застосування німесуліду у пацієнтів з раніше діагностованими ураженням печінки, застосування у хворих на алкоголізм та наркотичну залежність; при підвищеній температурі тіла та грипоподібних симптомах.

Крім того, CHMP рекомендовано подальше здійснення заходів з фармаконагляду та проведення досліджень з метою вивчення ризику ураження печінки у пацієнтів, які приймають німесулід, а також інформування спеціалістів охорони здоров’я щодо раціонального застосування препаратів німесуліду.

Наказом МОЗ України від 27.09.2007 р. № 596 відповідно до рекомендації ЕМЕА та на підставі рішення науково-експертної ради ДФЦ МОЗ України внесені відповідні зміни до інструкцій для медичного застосування лікарських засобів, які містять німесулід.

Протипоказання:

  • не застосовувати у дітей віком до 12 років.

Показання до застосування

  • лікування гострого болю;
  • симптоматичне лікування остеоартрозу з больовим синдромом;
  • первинна дисменорея.

Дозування:

  • для дорослих (німесулід 100 мг таблетки, розчинні таблетки, таблетки, що диспергуються, таблетки, вкриті оболонкою, капсули, тверді капсули; 50/100 мг гранули або порошок для приготування пероральної суспензії; 1%, 2% або 5% суспензія для перорального застосування) — 100 мг 2 рази на добу після їди (добова доза — 200 мг).
  • розчин для ін’єкцій застосовувати із розрахунку 75 мг 2 рази на добу (добова доза — 150 мг);
  • дітям віком від 12 років корекцію дози німесуліду проводити не потрібно.

Курс лікування:

  • курс лікування препаратами німесуліду залежить від клінічної ситуації, але повинен бути максимально коротким. При тривалому його застосуванні потрібно проводити контроль показників функціонального стану печінки з періодичністю 1 раз на 2 тиж. В  разі критичного застосування показників аланінамінотрасферази, аспартатамінотрасферази, лужної фосфатази препарат потрібно відмінити.

Умови відпуску:

  • відпуск всіх лікарських форм препаратів німесуліду (крім гелю) — за рецептом.

Враховуючи рекомендації ЕМЕА щодо безпеки застосування препаратів німесуліду (регуляторний документ ЕМЕА/432604/2007) наступним наказом МОЗ України буде регламентовано внесення у відповідні розділи інструкцій для медичного застосування цих препаратів таких змін та доповнень.

Протипоказання:

  • одночасне застосування з потенційно гепатотоксичними засобами; алкоголізм, наркотична залежність; підвищена температура тіла та грипоподібні симптоми.

Спосіб застосування та дози:

  • німесулід призначають після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик. Застосовують мінімально ефективну дозу протягом найкоротшого періоду, щоб уникнути розвитку побічних реакцій.

Максимальна тривалість курсу лікування німесулідом — 15 днів.

Особливості застосування:

  • у разі підвищення температури тіла або появи грипоподібних симптомів прийом препарату необхідно відмінити. n

О.П. Вікторов, О.В. Матвєєва,
І.О. Логвіна, В.П. Яйченя,
ДП «Державний фармакологічний центр»
МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті