Вийшов офіційний «Довідник лікарських засобів»

Шановні колеги!

knyazevich.jpg (10173 bytes)

На сучасному етапі розвитку медицини одне з визначних місць у наданні якісної медичної допомоги населенню безсумнівно належить фармакотерапії. Особливо це стосується первинної та вторинної ланок медико-санітарної допомоги, адже саме до них перш за все звертаються наші співгромадяни, і саме на ці структури лягає найбільша відповідальність за здоров’я нації. Компетентне високопрофесійне виконання обов’язків лікаря залежить від забезпечення його сучасною об’єктивною інформацією. Для того щоб лікар міг вчасно прийти на допомогу пацієнтові і призначити оптимальну схему лікування, він має бездоганно орієнтуватися в клінічних дисциплінах і бути добре проінформованим щодо лікарських засобів, які є в його арсеналі, адже оптимальний вибір препаратів — одне з головних питань у практиці лікаря.

На сьогодні в Україні до аптек та лікарень надходять приблизно 24 000 різних видів упаковок лікарських засобів вітчизняного та зарубіжного виробництва (з урахуванням торгових назв, доз та лікарських форм, кількості в  упаковці) на базі біля 4000 діючих речовин. Зорієнтуватися у такій великій кількості препаратів, які дублюють фармацевтичні компанії під різними назвами, фахівцю-практику буває нелегко. Міністерство охорони здоров’я України докладає значних зусиль для створення належних умов для виконання лікарем професійних обов’язків та подолання проблеми поліпрагмазії.

Офіційний «Довідник лікарських засобів», який видається в Україні вперше, покликаний насамперед прийти на допомогу лікарям та фармацевтичним працівникам, які безпосередньо спілкуються з пацієнтами. Книга містить інформацію про фармакологічні властивості основних активних фармацевтичних речовин, схвалених для медичного застосування в  Україні, яку згруповано за розділами анатомо-терапевтичної та хімічної класифікації на базі інструкцій з медичного застосування препаратів, до складу яких вони входять.

«Довідник лікарських засобів» стане основою для створення національної системи референтних узагальнених характеристик на препарати, дозволені для застосування в  Україні, що вкрай необхідно медичній галузі при переході до моделі страхової медицини.

Вихід довідника — надзвичайно важлива подія. Копітка праця його укладачів, безумовно, заслуговує на глибоку повагу. Висловлюю впевненість, що видання стане надійним помічником у роботі кожного лікаря, фармацевта та керівника медичної або фармацевтичної установи та сприятиме покращенню рівня надання медичної допомоги населенню.

Міністр охорони здоров’я України В.М. Князевич

Довідник лікарських засобів /За ред. В.Т. Чумака. – К.: Моріон, 2007. – 2432 с.
Узагальнена та систематизована актуальна інформація про зареєстровані (перереєстровані)
11 336 вітчизняних та зарубіжних лікарських засобів станом на 01.01.2007 р.
Референтна (довідкова) інформація з 857 основних активних фармацевтичних речовин.

Офіційний «Довідник лікарських засобів»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті