Основні напрями реформ. Позиція APRaD

Основні напрями реформ. Позиція APRaD

Реформа системи охорони здоров’я є одним з найважливіших стратегічних питань програми діяльності нового уряду України. Основною частиною цієї реформи має бути система змін, спрямована на обов’язкове медичне страхування.

Беручи до уваги довгострокові наслідки такого масштабного проекту реформи, слід зазначити, що Україна сьогодні знаходиться на роздоріжжі: чи обере вона продовження монополізації галузі охорони здоров’я державними структурами за моделлю державного патронату, що реалізується зараз, чи сучасний підхід, спрямований на конкуренцію, прозорість та свободу вибору. Досвід європейських країн свідчить, що підхід, який ґрунтується на державній монополістичній моделі, надто статичний, неефективний, тому що не дає можливості адаптуватися до вимог динамічних, зрілих суспільств.

Тому:

  • APRaD підтримує ідею про те, що кожен громадянин України повинен мати медичну страховку;
  • APRaD рекомендує: держава не повинна бути монополістом у медичному страхуванні, але має встановлювати правову структуру, на базі якої різні страхувальники зможуть конкурувати і змагатися за вибір пацієнта.
  • APRaD підтримує систему, яка ґрунтується на саморегулюванні, прозорості оцінювання медичних технологій, наприклад, на основі концепції доказової медицини, що базується на наукових даних та сприяє захисту прав пацієнта
  • APRaD підтримує концепцію, яка пропонує кожному громадянину України доступ до найкращої медичної допомоги у випадку хвороби з тяжким перебігом, що загрожує життю. Лімітовані ресурси не повинні витрачатися на лікування легких захворювань чи на компенсацію вартості застарілих або неякісних лікувальних засобів.
  • Для того щоб уникнути фінансового перенавантаження системи, APRaD рекомендує, щоб виписування інноваційних препаратів визначалося відповідним професійним компетентним фахівцем.

Помилкові рішення щодо основної/фундаментальної системи охорони здоров’я дуже важко буде відмінити згодом. Отже, якість має отримати перевагу над швидкістю, а також до супроводу цього процесу мають бути залучені кваліфіковані міжнародні консультанти.

APRaD готовий підтримати такий підхід, розроблений на базі всебічної міжнародної співпраці своїх членів. Детальну інформацію щодо APRaD і концепції реформи поліпшення системи охорони здоров’я стосовно моделі «Доступ до ліків» буде надано у нашому меморандумі. n

Асоціація виробників
інноваційних ліків «АПРаД»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті